Części roślin, których lepiej nie jeść
Mówi się, że jedzenie warzyw od korzenia po samą łodygę to przepis na zdrowie. Wiele jarzyn zawiera bowiem mnóstwo składników odżywczych w wielu częściach - liściach, kłączach, a nawet kwiatach. Są jednak takie warzywa, którym przyjrzeć należy się uważniej i do jedzenia przeznaczyć tylko jedną część. Oto one.
Liście ziemniaka i pomidora
Ziemniaki należą do rodziny roślin psiankowatych, które zawierają toksyczny związek o nazwie solanina. W ziemniakach substancja ta znajduje się głównie w łodydze, liściach i pędach. Solanina znajduje się także w zielonych bulwach ziemniaka, do jedzenia wybieraj więc tylko te, które są dojrzałe.
Kuzynem ziemniaka jest pomidor. Liście tej rośliny również zawierają ten sam związek. Oprócz tego zawarta w nich tomatyna mogłaby nabawić rozstroju żołądka.
Pestki jabłka
Małe, brązowe pestki znajdujące się w jabłku mogą doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego. Wszystko przez amigdalinę, która w zetknięciu z enzymami trawiennymi w przewodzie pokarmowym człowieka uwalnia toksyczny cyjanek. Nie warto więc przesadzać z jedzeniem pestek jabłek, miąższ i skórka są wystarczająco zdrowe.
Liście i kwiaty bakłażana
Bakłażan to warzywo często używane w kuchni śródziemnomorskiej. Jest idealne również na grilla. Co jest jednak ważne? Należy spożywać tylko i wyłącznie owoce, czyli przypominające kształtem jajko, fioletowe elementy. Liście i łodygi rośliny są niejadalne – zawierają solaninę, która może wywołać ból brzucha.
Liście i konary czarnego bzu
Choć syropy i nalewki z kwiatów i owoców czarnego bzu charakteryzują się sporą zawartością witaminy C i są doskonałym lekiem wspomagającym odporność, to należy zachować umiar w ich spożywaniu. Poza tym – zarówno owoce, jak i kwiaty warto wcześniej zagotować. Zniszczeniu ulegają wtedy niewielkie ilości cyjanku w nich zawarte.
Nie należy za to spożywać liści, konarów ani korzeni krzewów czarnego bzu.
Liście rabarbaru
Maj i połowa czerwca to idealna pora na pyszny kompot z rabarbaru i truskawek. Owoc pasuje również to ciast i ciasteczek. Do spożycia nadają się jednak tylko i wyłącznie łodygi rośliny. Olbrzymie, robiące wrażenie liście zawierają duże ilości kwasu szczawiowego. Ich zjedzenie wiąże się z wizytą w szpitalu i ostrym zatruciem, wymiotami i bólem brzucha.
Owoce szparaga
Szparagi to bardzo ciekawe roślina. Jej żeńska odmiana po okresie zbioru wypuszcza pączki i kwiaty, z których rozwijają się owoce. Malutkie, czerwone jagody mogą być kuszące, jednak nie należy ich spożywać. Dlaczego? Zawierają sapogeninę, czyli toksyczny dla człowieka związek chemiczny, który może doprowadzić do wymiotów i biegunki.