Truskawki - smak zdrowia

Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji. Wystarczy zaledwie jedna filiżanka tych owoców, aby pokryć 100 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jest to naturalny sposób na ochronę naszego ciała przed wirusami i bakteriami, które mogą prowadzić do poważnych chorób.

W truskawkach znajdują się mangan i potas – składniki, które wzmacniają kości i zapewniają im prawidłowy rozwój. Z tego względu stanowią one ważny element diety dziecka. Poza tym, owoce powinny być również regularnie spożywane przez dorosłych, gdyż zapobiegają związanej z wiekiem osteoporozie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa kheinz46 / CC0 1.0

/ 6Zapobiegają chorobom serca

W truskawkach zawarte są flawonoidy – silne przeciwutleniacze, które ograniczają miażdżycotwórcze działanie złego cholesterolu. Ponadto, owoce wzmacniają system sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca takich jak zawał czy miażdżyca. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie truskawek spowalnia proces degeneracji funkcji poznawczych człowieka.

/ 6Zapobiegają zaparciom i poprawiają wygląd skóry

Obraz
© Zdjęcie autorstwa AllAnd / CC0 1.0

Zawarty w truskawkach błonnik zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie jelit z toksyn. Warto również wiedzieć, że składnik ten ogranicza wchłanianie w układzie pokarmowym tłuszczów dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem. To jednak nie koniec zdrowotnych właściwości truskawek.Na skutek działania czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie słoneczne czy zanieczyszczenia powietrza, dochodzi do tworzenia się wolnych rodników. Związki te wywierają niekorzystny wpływ na naszą skórę, przyśpieszając procesy starzenia się. Zawarte w truskawkach przeciwutleniacze zapobiegają reakcjom rodnikowym, a tym samym chronią skórę przed uszkodzeniami komórek.

/ 6Zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych

Truskawki podobnie jak większość owoców i warzyw zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Jest to związane z pozytywnym wpływem silnych przeciwutleniaczy na organizm ludzki, które zapobiegają niekontrolowanemu namnażaniu się komórek rakowych. Ponadto, truskawki zawierają w swoim składzie kwas elagowy. Badania potwierdzają, że blokuje on aktywujące się substancje rakowe. Owoce są zatem naturalnym sposobem na profilaktykę nowotworową.

/ 6Korzystnie działają na płód

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC0 1.0

W truskawkach zawarty jest kwas foliowy – składnik niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Niestety bardzo często spotykamy się z jego niedoborem, dlatego warto sięgnąć po produkty, w których można znaleźć źródło tej witaminy. Ponadto, owoce zawierają również inne składniki odżywcze, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania płodu oraz organizmu matki takie jak witaminy z grupy B czy magnez, które działają antydepresyjnie. Dodatkowo przyszłe mamy znajdą w nich fosfor, wapń, magnez i krzem.

/ 6Zapobiegają powikłaniom przy cukrzycy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa KleeKarl / CC0 1.0

Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie truskawek może uchronić chorego na cukrzycę przed powikłaniami, takimi jak stopa cukrzycowa czy utrudnione gojenie się ran. Zawarta w tych owocach fizetyna zmniejsza ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej. Wystarczy każdego dnia spożyć garść tych pysznych owoców, a tym samym ochronić swój organizm.

/ 6Szczupła sylwetka i piękne włosy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Anelka / CC0 1.0

Spożywanie tych owoców jest wskazane dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów lub dbają o szczupłą sylwetkę. Truskawki są niskokaloryczne i szybko zapewniają uczucie sytości ze względu na zawarty w nich błonnik. Poza tym, znajdująca się w ich składzie witamina C przyśpiesza metabolizm, a tym samym wspomaga procesy redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Zawarte w truskawkach witaminy z grupy B zapobiegają nadmiernemu wypadaniu włosów. Co więcej, obecne w ich składzie pierwiastki, takie jak miedź i magnez, chronią skórę głowy przed wystąpieniem łupieżu. Warto je włączyć do swojej diety i cieszyć się pięknym i promiennym wyglądem.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące