Truskawki - smak zdrowia
Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji. Wystarczy zaledwie jedna filiżanka tych owoców, aby pokryć 100 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jest to naturalny sposób na ochronę naszego ciała przed wirusami i bakteriami, które mogą prowadzić do poważnych chorób.
W truskawkach znajdują się mangan i potas – składniki, które wzmacniają kości i zapewniają im prawidłowy rozwój. Z tego względu stanowią one ważny element diety dziecka. Poza tym, owoce powinny być również regularnie spożywane przez dorosłych, gdyż zapobiegają związanej z wiekiem osteoporozie.
Zapobiegają chorobom serca
W truskawkach zawarte są flawonoidy – silne przeciwutleniacze, które ograniczają miażdżycotwórcze działanie złego cholesterolu. Ponadto, owoce wzmacniają system sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca takich jak zawał czy miażdżyca. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie truskawek spowalnia proces degeneracji funkcji poznawczych człowieka.
Zapobiegają zaparciom i poprawiają wygląd skóry
Zawarty w truskawkach błonnik zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie jelit z toksyn. Warto również wiedzieć, że składnik ten ogranicza wchłanianie w układzie pokarmowym tłuszczów dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem. To jednak nie koniec zdrowotnych właściwości truskawek.Na skutek działania czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie słoneczne czy zanieczyszczenia powietrza, dochodzi do tworzenia się wolnych rodników. Związki te wywierają niekorzystny wpływ na naszą skórę, przyśpieszając procesy starzenia się. Zawarte w truskawkach przeciwutleniacze zapobiegają reakcjom rodnikowym, a tym samym chronią skórę przed uszkodzeniami komórek.
Zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych
Truskawki podobnie jak większość owoców i warzyw zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Jest to związane z pozytywnym wpływem silnych przeciwutleniaczy na organizm ludzki, które zapobiegają niekontrolowanemu namnażaniu się komórek rakowych. Ponadto, truskawki zawierają w swoim składzie kwas elagowy. Badania potwierdzają, że blokuje on aktywujące się substancje rakowe. Owoce są zatem naturalnym sposobem na profilaktykę nowotworową.
Korzystnie działają na płód
W truskawkach zawarty jest kwas foliowy – składnik niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Niestety bardzo często spotykamy się z jego niedoborem, dlatego warto sięgnąć po produkty, w których można znaleźć źródło tej witaminy. Ponadto, owoce zawierają również inne składniki odżywcze, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania płodu oraz organizmu matki takie jak witaminy z grupy B czy magnez, które działają antydepresyjnie. Dodatkowo przyszłe mamy znajdą w nich fosfor, wapń, magnez i krzem.
Zapobiegają powikłaniom przy cukrzycy
Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie truskawek może uchronić chorego na cukrzycę przed powikłaniami, takimi jak stopa cukrzycowa czy utrudnione gojenie się ran. Zawarta w tych owocach fizetyna zmniejsza ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej. Wystarczy każdego dnia spożyć garść tych pysznych owoców, a tym samym ochronić swój organizm.
Szczupła sylwetka i piękne włosy
Spożywanie tych owoców jest wskazane dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów lub dbają o szczupłą sylwetkę. Truskawki są niskokaloryczne i szybko zapewniają uczucie sytości ze względu na zawarty w nich błonnik. Poza tym, znajdująca się w ich składzie witamina C przyśpiesza metabolizm, a tym samym wspomaga procesy redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Zawarte w truskawkach witaminy z grupy B zapobiegają nadmiernemu wypadaniu włosów. Co więcej, obecne w ich składzie pierwiastki, takie jak miedź i magnez, chronią skórę głowy przed wystąpieniem łupieżu. Warto je włączyć do swojej diety i cieszyć się pięknym i promiennym wyglądem.