10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia

W jabłku znajduje się duże stężenie błonnika, który może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym, jedzenie jabłek może uchronić człowieka przed komplikacjami związanymi z wysokim poziomem cholesterolu, tj. miażdżycą i chorobami serca.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Silberfuchs / CC0 1.0

/ 9Ochrona przed udarem mózgu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Greyerbaby / CC0 1.0

Badania przeprowadzone przez holenderskich naukowców potwierdzają, że ryzyko wystąpienia udaru mózgu u osób spożywających każdego dnia jedno duże jabłko jest zdecydowanie mniejsze niż u osób rzadziej jedzących te owoce.

/ 9Regulacja rytmu wypróżnień

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC0 1.0

Zawarty w jabłkach błonnik usprawnia perystaltykę jelit, a tym samym zapobiega zaparciom. Poza tym, składnik ten oczyszcza kosmki jelitowe i redukuje zalegające w ich obrębie gnijące resztki pokarmu.

/ 9Wzmocnienie odporności

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Gareth Williams / [CC BY 2.0](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W jabłkach zawarte są flawonoidy, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Jednym z nich jest kwercetyna, która dodatkowo wzmacnia naturalny system odpornościowy organizmu.

/ 9Ochrona pamięci

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Pedro Ribeiro Simões / [CC BY 2.0](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Badania naukowe sugerują, że związki zawarte w jabłkach mogą zapobiec zaburzeniom pamięci i usprawnić proces zapamiętywania. Co więcej, spożywanie jabłek lub soku z nich pozyskiwanego może uchronić starsze osoby przed Alzheimerem.

/ 9Poprawa kolorytu zębów

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC0 1.0

Regularne spożywanie jabłek może się przyczynić do redukcji osadu w obrębie zębów. Poza tym, mają one pozytywny wpływ na wzmocnienie zębów, gdyż wspomagają proces wchłaniania wapnia w układzie pokarmowym.

/ 9Spowolnienie procesów starzenia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Bergadder / CC0 1.0

W jabłku zawarta jest duża ilość witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyśpieszenie procesów starzenia. Co więcej, witamina C jest składnikiem niezbędnym dla syntezy prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze – składnika warunkującego jej jędrność.

/ 9Zwiększenie uczucia sytości

Obraz
© Zdjęcie autorstwa bykst / CC0 1.0

Jabłka zawierają w składzie błonnik, który pęcznieje w układzie pokarmowym i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Poza tym, składnik ten reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz zmniejsza poziom cholesterolu LD.

/ 9Ochrona przed nowotworami

Obraz
© Zdjęcie autorstwa -Savanna- / CC0 1.0

Zawarte w jabłkach flawonoidy stanowią grupę związków zmniejszających ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej w organizmie. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby wybierać ekologiczne owoce, które nie są pryskane pestycydami, które kumulują się w skórce jabłka i wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie.

/ 9Doskonała przekąska przed ćwiczeniami

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Rob / [CC BY 2.0](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jabłko podobnie jak banan stanowi doskonałą przekąskę przed ćwiczeniami. Stanowi ono lekki posiłek, a tym samym zapewnia odpowiednią dawkę energii niezbędną do wykonania treningu.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące