Trwa ładowanie...

Kurczak z grilla w pomarańczach

Avatar placeholder
17.03.2017 17:39
Kurczak z grilla w pomarańczach
Kurczak z grilla w pomarańczach

Najczęściej mówi się o wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych warzyw. A przecież nie wolno pomijać mięsa. Kurczak zaś, czyli przedstawiciel mięsa drobiowego, to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań. Mięso to jest soczyste, kruche i miękkie, po obróbce cieplnej ma delikatny smak i przyjemny zapach. Delikatna struktura tkanek jest równomiernie przesycona tkanką tłuszczową, zawiera mniej tkanki łącznej niż mięso wieprzowe czy wołowe, dzięki czemu mięso drobiowe jest lekkostrawne. To również powoduje, że topi się w niższej temperaturze i jest łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 sprasowane ząbki czosnku,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1-2 łyżeczki płatków chili,
  • 4 duże filety z kurczaka,
  • 1 duża pomarańcza, pocięta w ósemki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Połącz oliwę, czosnek, cukier i płatki chili w misce. Filety z kurczaka pokrój na cieńsze kotlety. Mięso dodaj do miski razem z połową pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 15 minut. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla. Ułóż kawałki kurczaka i podsmażaj przez około 7 minut bez przesuwania, a następnie przełóż na drugą stronę. Jeśli kurczak się klei, to znaczy, że nie jest jeszcze gotowy i trzeba go podsmażyć chwilę dłużej. Upieczonego kurczaka połóż na talerzu i szybko wrzuć na grilla odłożone kawałki pomarańczy. Zajmie to około 1 minuty – aż będą miały paski. Kawałki pomarańczy ułóż obok kurczaka i podawaj z ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie230,16 kcal
Bialka32,71 g
Węglowodany9,11 g
Tłuszcze6,53 g
Błonnik0,77 g

Komentarz:

Mięso kurczaka posiada wiele ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wartości odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, mających znakomity wpływ na system odpornościowy. Zawarte w mięsie kurczaka substancje wspomagają także produkcję krwinek czerwonych. Warto zatem jeść jak najwięcej mięsa z kurczaka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze