Jedzą nawet dzieci. Zawiera dioksyny, hormony i rakotwórczą rtęć
1 z 10Zdrowe i niezdrowie ryby
(123rf) Ryby są bogate w składniki odżywcze, lecz niektóre gatunki nie są wskazane dla określonych grup osób
Ryby są bardzo ważnym składnikiem diety. Wynika to z bogactwa składników odżywczych, które zawarte są w ich mięsie. Cenione są ze względu na zawartość witamin takich jak A, B, D oraz E. Zawierają także cenne składniki mineralne: fosfor, siarkę, chlor, potas, sód, magnez, wapń, żelazo oraz mikroelementy: miedź, cynk, mangan i biorący udział w regulacji metabolizmu – jod.
Są jednak ryby, z których spożywaniem należy uważać. Niektóre rodzaje są niewskazane dla pewnych grup osób oraz dzieci. Jakie zatem gatunki ryb warto często spożywać, a na które należy uważać? Zapytaliśmy o opinię ekspertkę ds. żywienia - Emilię Kołodziejską.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Matka 1,5-rocznego chłopca doznała szoku, kiedy odebrała go z przedszkola. "Nie mogłam odkleić koszulki od jego ciała"