Sok dla niemowląt
Sok owocowy lub warzywny to źródło cennych składników odżywczych - witamin, soli mineralnych, polifenoli, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Ponadto zawarty w produktach roślinnych błonnik reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Dieta bogata w owoce i warzywa wzmacnia odporność oraz poprawia samopoczucie dziecka.
Soki dla najmłodszych
Zgodnie z modelem żywienia niemowląt do diety dziecka wprowadza się produkty owocowe i warzywne w 5 miesiącu życia. Pierwszym produktem roślinnym podawanym dziecku jest jabłko. Można je podać starte lub w postaci papki czy soku.
Sok jabłkowy rozcieńczony wodą źródlaną w stosunku 1:1 można podawać dziecku już w 4 miesiącu życia, kiedy cierpi z powodu zaparć. Jabłko jest owocem o niskich właściwościach alergizujących. Zawiera spore ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelit niemowlaka.
Kolejnymi owocami, z których można przygotować sok są: winogrona czerwone, morele, banany, maliny, jagody, gruszki, brzoskwinie, śliwki.
Ja wybrać dobry sok?
Winogrona zawierają spore ilości flawonoidów, które wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki.
Z kolei morele, które wprowadza się do diety dziecka w 6 miesiącu życia stanowią bogate źródło beta-karotenu, który nadaje zdrową barwę skórze i warunkuje procesy prawidłowego widzenia. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kośćca i funkcjonowania układu odpornościowego.
Soki z owoców cytrusowych (pomarańcza, grejpfrut, mandarynki) należy wprowadzać w 10 miesiącu życia. Wykazują bowiem silne właściwości alergizujące.
Spośród warzyw, pierwszym wprowadzonym do diety dziecka jest marchewka. Podobnie jak jabłko, warunkuje prawidłowy stan jelit, dlatego zalecana jest zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach.
Podobnie jak dynia (od 5 miesiąca życia), jest bogatym źródłem witamin A oraz z grupy B. Ponadto obecna w nich witamina C wykazuje zróżnicowane działanie – ułatwia wchłanianie żelaza, wzmacnia odporność immunologiczną organizmu oraz przeciwdziała rozwojowi nowotworów.
Jak przygotować zdrowy napój dla niemowląt?
Owoce i warzywa to samo zdrowie, dlatego należy spożywać je codziennie. Niemowlęta nie mają jeszcze dobrze rozwiniętego układu pokarmowego, dlatego należy stopniowo wdrażać nowe warzywa i owoce do diety dziecka. Najlepiej przygotowywać z owoców i warzyw soki, ponieważ bardzo łatwo można rozcieńczyć je wodą.
Wybierając w sklepie lub markecie warzywa i owoce na sok dla niemowląt, należy wybierać te opatrzone certyfikatem lub znaczkiem „żywność ekologiczna”, ponieważ do ich produkcji nie są wykorzystywane sztuczne nawozy oraz środki ochrony roślin – pestycydy.
Nadmierna ilość azotanów w diecie dziecka prowadzi do niedotlenienia, zwłaszcza komórek układu nerwowego, co w konsekwencji może spowodować wystąpienie niedorozwoju umysłowego.
Przed przystąpieniem do wyciskania soków, owoce, jak i warzywa należy dokładnie umyć i wyparzyć gorącą wodą. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, a potem wycisnąć sok lub przepuścić przez sokowirówkę.
Owoce można łączyć z warzywami:
- jabłko, marchewka,
- jabłko, marchew, banan,
- jabłko, dynia,
- marchew, morela, banan.
Owoce i warzywa podane w postaci soków i papek przecierowych są bogatym źródłem składników odżywczych, gdyż zawierają cząsteczki owoców oraz rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który odżywia bakterie mikroflory jelitowej. W ten sposób regulują pracę układu pokarmowego dziecka oraz perystaltykę jelit, wzmacniają procesy odpornościowe i metaboliczne dziecka.
Na początku soki należy wprowadzać w małych ilościach, po 2-3 łyżeczki, stopniowo zwiększając objętość.
Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Soki dla niemowląt.