Sok dla niemowląt
Sok owocowy lub warzywny to źródło cennych składników odżywczych - witamin, soli mineralnych, polifenoli, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Ponadto zawarty w produktach roślinnych błonnik reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Dieta bogata w owoce i warzywa wzmacnia odporność oraz poprawia samopoczucie dziecka.
1. Soki dla najmłodszych
Zgodnie z modelem żywienia niemowląt do diety dziecka wprowadza się produkty owocowe i warzywne w 5 miesiącu życia. Pierwszym produktem roślinnym podawanym dziecku jest jabłko. Można je podać starte lub w postaci papki czy soku.
Sok jabłkowy rozcieńczony wodą źródlaną w stosunku 1:1 można podawać dziecku już w 4 miesiącu życia, kiedy cierpi z powodu zaparć. Jabłko jest owocem o niskich właściwościach alergizujących. Zawiera spore ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelit niemowlaka.
Kolejnymi owocami, z których można przygotować sok są: winogrona czerwone, morele, banany, maliny, jagody, gruszki, brzoskwinie, śliwki.
Winogrona zawierają spore ilości flawonoidów, które wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki.
Z kolei morele, które wprowadza się do diety dziecka w 6 miesiącu życia stanowią bogate źródło beta-karotenu, który nadaje zdrową barwę skórze i warunkuje procesy prawidłowego widzenia. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kośćca i funkcjonowania układu odpornościowego.
Soki z owoców cytrusowych (pomarańcza, grejpfrut, mandarynki) należy wprowadzać w 10 miesiącu życia. Wykazują bowiem silne właściwości alergizujące.
Spośród warzyw, pierwszym wprowadzonym do diety dziecka jest marchewka. Podobnie jak jabłko, warunkuje prawidłowy stan jelit, dlatego zalecana jest zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach.
Podobnie jak dynia (od 5 miesiąca życia), jest bogatym źródłem witamin A oraz z grupy B. Ponadto obecna w nich witamina C wykazuje zróżnicowane działanie – ułatwia wchłanianie żelaza, wzmacnia odporność immunologiczną organizmu oraz przeciwdziała rozwojowi nowotworów.
2. Jak przygotować zdrowy napój dla niemowląt?
Owoce i warzywa to samo zdrowie, dlatego należy spożywać je codziennie. Niemowlęta nie mają jeszcze dobrze rozwiniętego układu pokarmowego, dlatego należy stopniowo wdrażać nowe warzywa i owoce do diety dziecka. Najlepiej przygotowywać z owoców i warzyw soki, ponieważ bardzo łatwo można rozcieńczyć je wodą.
Wybierając w sklepie lub markecie warzywa i owoce na sok dla niemowląt, należy wybierać te opatrzone certyfikatem lub znaczkiem „żywność ekologiczna”, ponieważ do ich produkcji nie są wykorzystywane sztuczne nawozy oraz środki ochrony roślin – pestycydy.
Nadmierna ilość azotanów w diecie dziecka prowadzi do niedotlenienia, zwłaszcza komórek układu nerwowego, co w konsekwencji może spowodować wystąpienie niedorozwoju umysłowego.
Przed przystąpieniem do wyciskania soków, owoce, jak i warzywa należy dokładnie umyć i wyparzyć gorącą wodą. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, a potem wycisnąć sok lub przepuścić przez sokowirówkę.
Owoce można łączyć z warzywami:
- jabłko, marchewka,
- jabłko, marchew, banan,
- jabłko, dynia,
- marchew, morela, banan.
Owoce i warzywa podane w postaci soków i papek przecierowych są bogatym źródłem składników odżywczych, gdyż zawierają cząsteczki owoców oraz rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który odżywia bakterie mikroflory jelitowej. W ten sposób regulują pracę układu pokarmowego dziecka oraz perystaltykę jelit, wzmacniają procesy odpornościowe i metaboliczne dziecka.
Na początku soki należy wprowadzać w małych ilościach, po 2-3 łyżeczki, stopniowo zwiększając objętość.
Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Soki dla niemowląt.