Piernik świąteczny
Piernik jest bardzo aromatycznym ciastem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowanie ciasta jest dość czasochłonne, ale warto zdobyć się na ten wysiłek.
Potrzebne składniki:
- 50 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 25 dag miodu,
- 30 ml wódki,
- 2 jaja,
- czubata łyżka masła,
- łyżeczka zmielonych razem goździków i cynamonu,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka sody,
- 15 dag suszonych śliwek,
- 10 dag rodzynek,
- masło do formy.
Ponadto:
- 50 ml kawy rozpuszczalnej,
- 100 ml wódki,
- polewa czekoladowa,
- powidła.
Przepis na ciasto:
Przepisy na pierniki są różne w każdym domu. W naszym zawsze robimy je tak: śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. Miód z cukrem i przyprawami rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki, rodzynki. Wyrobić ciasto, przełożyć do wysmarowanej masłem formy i piec 60 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić, wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć.
Po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć, odłożyć.
Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami i złączyć części. Polać piernik polewą, a gdy zastygnie, zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 326,81 kcal |
Białka | 4,65 g |
Węglowodany | 56,97 g |
Tłuszcze | 9,74 g |
Błonnik | 1,68 g |