Piernik świąteczny

Piernik jest bardzo aromatycznym ciastem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowanie ciasta jest dość czasochłonne, ale warto zdobyć się na ten wysiłek.

Potrzebne składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 25 dag cukru,
  • 25 dag miodu,
  • 30 ml wódki,
  • 2 jaja,
  • czubata łyżka masła,
  • łyżeczka zmielonych razem goździków i cynamonu,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka sody,
  • 15 dag suszonych śliwek,
  • 10 dag rodzynek,
  • masło do formy.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Ponadto:

  • 50 ml kawy rozpuszczalnej,
  • 100 ml wódki,
  • polewa czekoladowa,
  • powidła.

Przepis na ciasto:

Przepisy na pierniki są różne w każdym domu. W naszym zawsze robimy je tak: śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. Miód z cukrem i przyprawami rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki, rodzynki. Wyrobić ciasto, przełożyć do wysmarowanej masłem formy i piec 60 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić, wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć.

Po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć, odłożyć.

Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami i złączyć części. Polać piernik polewą, a gdy zastygnie, zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 326,81 kcal
Białka 4,65 g
Węglowodany 56,97 g
Tłuszcze 9,74 g
Błonnik 1,68 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.