Ziemniaki z grilla
Wydawałoby się, że grillowanie nie jest dla osób stroniących od mięsa. Oczywiście to nieprawda. Na ruszt można wrzucić dosłownie wszystko. Dziś proponujemy pyszne ziemniaki z grilla.
Składniki:
- 400 g dużych młodych ziemniaków,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/4 cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Ziemniaki ze skórką ugotuj do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie ostudź. Pokrój je wzdłuż na plastry, ułóż na nasmarowanej oliwą folii aluminiowej i opiekaj około 5 minut z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym ruszcie. Przełóż do ogrzanej miski. W tym czasie sporządź sos, ubijając trzepaczką oliwę, czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Ziemniaki podawaj polane sosem.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 139,19 kcal |
Białka | 1,81 g |
Węglowodany | 14,32 g |
Tłuszcze | 9,28 g |
Błonnik | 1,36 g |
Komentarz:
Wydawałoby się, że proponowany przepis na ziemniaki jest dosyć tuczący ze względu na główny składnik. Jednak mity krążące wokół ziemniaków nie są prawdziwe. O ile nie są smażone w głębokim tłuszczu, nie przyczyniają się do odkładania tłuszczu. Przeciwnie, są to warzywa bardzo zdrowe i pełne ważnych składników odżywczych. Przede wszystkim są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Do tego wykazują działanie zasadotwórcze, co pozwala na zredukowanie kwasotwórczego działania mięsa. Dlatego wraz z mięsem stanowią wyjątkowo dobrze dobraną parę. Ziemniaki obfitują w potas i magnez, ważne dla funkcjonowania organizmu minerały. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C. Są zatem naprawdę bardzo zdrowe.