Niebanalne przepisy na zupki dla dzieci
Rosołek, pomidorówka, ogórkowa – te zupki twoja pociecha już zna i pewnie bardzo lubi. Niestety dzieci szybko nudzą się posiłkami i potrafią być wyjątkowo wybredne, zwłaszcza jeśli po raz kolejny serwujesz im to samo danie.
Na szczęście zupa to posiłek, który możesz przygotować na wiele sposobów – dodać starty ser, ziołowe grzanki pełnoziarniste, ukryć w niej zdrowe produkty, ozdobić ziołami, jogurtem greckim i podać w taki sposób, że twój maluch za każdym razem będzie zachwycony.
Zupy to również wyjątkowo łatwe i tanie w przygotowaniu dania, które mogą być serwowane zarówno do obiadu, jak i zjadane podczas kolacji – wszystko zależy od ciebie.
1. Zupa krem z marchwi z dodatkiem miodu
To zupa, którą uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Dzięki dodatkowi miodu, który jest naturalnym antybiotykiem wzmacniającym odporność i chroniącym przed przeziębieniem, zupa z marchwi zyskuje wyrafinowany, oryginalny smak.
Marchew zawiera składniki mineralne takie jak: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk i kobalt, witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, a także kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, kumaryny i kwas jabłkowy. Marchew pomaga przy zaburzeniach trawiennych u niemowląt i dzieci, chroni je przed anemią, owsikami, pomaga w stanach zapalnych skóry i zapaleniu dróg moczowych.
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 małe pory pokrojone w plasterki,
- 800 g posiekanej marchewki,
- 2 łyżeczki naturalnego miodu,
- 1 liść laurowy,
- 2 ½ l bulionu warzywnego,
- łyżka jogurtu greckiego.
Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj pory, a następnie duś przez 3 minuty, aż będą miękkie. Dodaj marchew i liść laurowy i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kolejnych 30 minut. Wymieszaj zupę i dopraw do smaku. Wyjmij liść laurowy, dodaj miód i zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem. Do każdej porcji dodaj łyżkę jogurtu greckiego. Zupę marchewkową możesz podawać z czosnkowymi grzankami lub nasionami słonecznika.
2. Zupa rybna ze słodką kukurydzą
W skład tej zupy wchodzą przede wszystkim zdrowe ryby i słodka kukurydza. Idealnie smakuje posypana kawałeczkami usmażonego bekonu lub szynki, a także w towarzystwie ziołowych grzanek. Zupa rybna jest wyjątkowo smaczna i zdrowa.
Ryby dzięki zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 pozytywnie wpływają na wzrok, wzmacniają odporność i chronią przed chorobami zapalnymi. Znajdziesz w nich witaminę A oraz D. Kukurydza nie zawiera glutenu, jest dobrym źródłem witamin z grupy B, E i K oraz takich składników mineralnych jak: potas, magnez, wapń czy fosfor.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 drobno posiekana cebula,
- wędzona ryba (wybierz ulubioną) - około 200 - 300 gramów,
- 200 g ziemniaków pokrojonych na małe kawałki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 600 ml mleka,
- 400 ml bulionu z kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- natka.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż cebulę przez ok. 5 minut, aż zmięknie, a następnie dodaj ziemniaki i mąkę. Podsmażaj, mieszając jeszcze przez kilka minut. Powoli dodaj mleko i bulion. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez ok. 15 minut. aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki, rybę rozdrobnioną na kawałki (dokładnie wybierz ości) i gotuj na wolnym ogniu przez kolejnych 5 minut. Dodaj natkę. Gotowe.
3. Zupa krem z kalafiora z serem
Nawet, jeśli dziecko nie jest fanem kalafiora, w tej zupie nawet nie zauważy i nie poczuje jego obecności. Nie rezygnuj z tego warzywa, ponieważ jest bardzo zdrowe i dostarczy maluchowi wielu witamin i składników mineralnych. Zupa kalafiorowa z serem będzie idealnym rozwiązaniem.
Kalafior wzmacnia nerki oraz układ krążenia, jest dobrym źródłem witaminy C, wspomaga również procesy trawienne dzięki zawartości błonnika. Ser żółty z kolei dostarczy dziecku witamin z grupy A, B i D, wzmocni zęby i kości, a także zapewni zastrzyk pozytywnej energii.
Składniki:
- pół kostki masła,
- 1 duża cebula drobno posiekana,
- 1 duży kalafior,
- 1 ziemniak pokrojony na kawałki,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 400 ml mleka,
- 100 g dojrzałego cheddara pokrojonego w kostkę.
Rozgrzej masło w dużym garnku, wrzuć cebulę i duś, aż będzie miękka, często mieszaj. Dodaj kalafior, ziemniaki, bulion, mleko i przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 30 minut, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
Zmiksuj blenderem wszystkie składniki na gładką masę. Przed podaniem do miseczek wrzuć garść kostek cheddara, zalej zupą i wymieszaj. Dzieci będą zachwycone słodkim smakiem zupy i ciągnącym się serem.