Zupa szparagowa
Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- żółtko jajka,
- 1 kostka bulionowa,
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Szparagi cienko obierz, odetnij zdrewniałe końcówki oraz czubki. Szparagi gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości około 15 minut. Następnie odsącz, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzyj przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodaj kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszaj, nieco wystudź. Żółtko dokładnie wymieszaj ze śmietaną, dodaj nieco soli i wlej do zupy. Dopraw pieprzem oraz gałką, wrzuć czubki szparagów i wszystko razem podgrzewaj na niewielkim ogniu około 5-7 minut. Podawaj posypaną koperkiem z grzankami i zaciągniętą śmietaną.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 54,47 g |
Białka | 2,99 g |
Węglowodany | 3,09 g |
Tłuszcze | 3,9 g |
Błonnik | 1,13 g |
Komentarz:
Charakterystyczny smak to nie jedyna zaleta zielonych szparagów. Są one lekkostrawne, a więc idealne dla osób dbających o linię. Warzywo to jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Szparagi zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, witaminy C, witaminy E czy β-karotenu. Składniki te wykazują korzystne działanie na skórę. W mniejszym stopniu, szparagi są także źródłem witamin z grupy B (B1 i B2), szczególnie korzystnych dla układu nerwowego, a także składników mineralnych – fosforu, magnezu, sodu, wapnia, potasu i żelaza.