Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Zupa szparagowa

Avatar placeholder
06.04.2017 13:54
Zupa szparagowa
Zupa szparagowa (Zdjęcie autorstwa mijntjearts / <a href="http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.pl">CC0 1.0</a>)

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • żółtko jajka,
  • 1 kostka bulionowa,
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Szparagi cienko obierz, odetnij zdrewniałe końcówki oraz czubki. Szparagi gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości około 15 minut. Następnie odsącz, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzyj przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodaj kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszaj, nieco wystudź. Żółtko dokładnie wymieszaj ze śmietaną, dodaj nieco soli i wlej do zupy. Dopraw pieprzem oraz gałką, wrzuć czubki szparagów i wszystko razem podgrzewaj na niewielkim ogniu około 5-7 minut. Podawaj posypaną koperkiem z grzankami i zaciągniętą śmietaną.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie54,47 g
Białka2,99 g
Węglowodany3,09 g
Tłuszcze3,9 g
Błonnik1,13 g

Komentarz:

Charakterystyczny smak to nie jedyna zaleta zielonych szparagów. Są one lekkostrawne, a więc idealne dla osób dbających o linię. Warzywo to jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Szparagi zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, witaminy C, witaminy E czy β-karotenu. Składniki te wykazują korzystne działanie na skórę. W mniejszym stopniu, szparagi są także źródłem witamin z grupy B (B1 i B2), szczególnie korzystnych dla układu nerwowego, a także składników mineralnych – fosforu, magnezu, sodu, wapnia, potasu i żelaza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze