Sałatka z ryżem i warzywami
Właściwości zdrowotne ryżu poznano już dawno. Dzięki dużej zawartości minerałów – magnezu, żelaza, wapnia, potasu – a także witamin z grupy B jest on niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 szklanka posiekanej cebuli,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 szklanka zielonej papryki,
- 1 szklanka czerwonej papryki,
- 1 pęczek szalotek,
- 3 szklanki pokrojonego kalafiora,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku,
- 1 liść laurowy,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 łyżeczki chili w proszku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 2 szklanki bulionu z kurczaka.
Przygotowanie:
Na średnim ogniu na dużej patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek. Posiekaj czosnek i cebulę i dodaj na patelnię. Podsmażaj przez kilka minut, po czym dodaj obrane, umyte i pokrojone w małe cząstki składniki – selera i szalotki. Pod przykryciem podsmażaj wszystko do miękkości. Po tym czasie dodaj kalafior, liść laurowy, tymianek, chili, kminek, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i podsmażaj przez 5 minut. Następnie dodaj bulion z kurczaka, przykryj i duś warzywa na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodaj ryż i gotuj wywar bez przykrycia do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki. Wymieszaj wszystko, odcedź resztkę wody i schłodź. Sałatkę z ryżem podawaj na chłodno z grzankami.
**Komentarz:
** Ryż niesie wiele korzyści dla organizmu ludzkiego. Przede wszystkim, spożywanie tego produktu pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, wpływa na pobudzenie trawienia oraz skutecznie neutralizuje nadmiar soków w żołądku. Ryż doskonale wzmacnia układ odpornościowy oraz serce. Jako że produkt ten jest bogatym źródłem białka mającego wpływ na budowanie mięśni, stanowi podstawowy składnik diety sportowców. Ryż jest idealny dla kobiet w ciąży, osób cierpiących na nadciśnienie i dbających o linię oraz dla dorastających dzieci.