Jak wybrać najzdrowsze herbatniki dla dzieci?

Magdalena Bury
Magdalena Bury Redaktor

Herbatniki uważane są za mniej słodkie od innych ciastek, dlatego to najczęściej nimi rodzice częstują najmłodszych. Okazuje się jednak, że ten wybór nie jest najlepszym rozwiązaniem. W ich składzie znajdziemy nie tylko duże ilości substancji słodzących, ale i szkodliwe dla zdrowia konserwanty.

1. Cukier w herbatnikach

Małe opakowanie herbatników zawiera ok. 20 gramów cukru – to równowartość czterech łyżeczek, czyli zdecydowanie za dużo jak na dorastające dziecko. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), należy zmniejszać przyjmowanie cukru do mniej niż 10 proc. zapotrzebowania na energię. Oznacza to, że dorośli powinny spożywać do ok. 50 gramów cukru dziennie, natomiast dzieci – do 37.5 gramów.

WHO nadmienia, że najlepsze efekty przyniesie zmniejszenie spożycia cukru do 25 gramów u dorosłych i ok. 19 gramów u dzieci. Jedna paczka herbatników dziennie to zdecydowanie za dużo. Cukier znajdziemy przecież nie tylko w napojach, owocach, ale i w keczupie czy sosach, które często dodajemy dzieciom do kanapek.

Zobacz film: "Kiedy rozpocząć trening czystości?"

Dzieci jedzą herbatniki
Dzieci jedzą herbatniki

2. Substancje spulchniające

W składzie niektórych herbatników znaleźć możemy również szkodliwe substancje. Jednym z nich jest E223, czyli związek chemiczny o nazwie pirosiarczyn sodu. Jest on nie tylko konserwantem, ale i substancją spulchniającą. Jego stosowanie powoduje niepożądane skutki uboczne.

E223 może wywoływać ataki astmy, katar sienny, chroniczną pokrzywkę, a nawet atopowe zapalenie skóry. Dodatkowo na skutek utlenienia obniża zawartość witamin w spożywanych produktach.

W herbatnikach znajdują się także inne konserwanty: dwutlenek siarki (E220) oraz siarczany (E223 czy E224). U dzieci mogą one powodować bóle głowy czy nudności.

3. Jaką alternatywę wybrać?

Nie wszystkim herbatnikom mówimy „nie”. Na półkach sklepowych znajdziemy także takie opakowania ciastek, których etykiety nie straszą związkami z symbolem E oraz dużymi ilościami cukru. Warto zwrócić także uwagę na tłuszcze, które zostały wykorzystane podczas produkcji. Utwardzony tłuszcz roślinny to nie jest dobry pomysł. Najlepsze rozwiązanie? Upiec herbatniki samodzielnie - będziemy mieć pewność, że nie zawierają sztucznych dodatków.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.