Przepisy na wiosenne koktajle dla dzieci
Koktajl z mango, bananowo-orzechowy, czekoladowy, z truskawkami. Przepisów na smaczne i pełne witamin koktajle owocowo-warzywne jest bardzo dużo. Warto czasem sycącym smoothie zastąpić standardowe drugie śniadanie, deser, a nawet kolację – również w jadłospisie dziecka. Jak to zrobić? Proponujemy pięć przepisów na ciekawe smoothie dla dzieci.
Koktajl jabłowo-szpinakowy
Szpinak – na dźwięk tego słowa większość dzieci nerwowo zaciska usta i odmawia jedzenia. Tymczasem to jedno z najzdrowszych warzyw - zawiera mnóstwo żelaza i witamin. Wzmacnia odporność po zimie i dostarcza składników mineralnych. Niestety, jego smak odstrasza dzieci od jedzenia. Można jednak szpinak przemycić w koktajlu. Jego posmak zdecydowanie przyćmi słodkie jabłko, miód i kilka kropel cytryny.
Składniki:
2 duże, zielone jabłka,
garść liści szpinaku (lub 100 g szpinaku mrożonego),
sok z połowy cytryny lub limonki,
łyżka miodu lub syropu klonowego.
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy liście szpinaku, miód i blendujemy. Dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Smacznego!
Koktajl z burakiem
Czerwono-różowy kolor, apetyczny aromat i słodkawy posmak – koktajl z burakiem to bogactwo antyutleniaczy, witamin i składników mineralnych (zwłaszcza żelaza). Będzie odpowiedni dla dzieci z anemią.
Składniki:
pół buraka,
szklanka mrożonych jagód,
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
dwie łyżki miodu lub syropu klonowego,
ćwiartka banana,
nasiona sezamu do posypania.
Wykonanie:
Buraka gotujemy na parze, aż będzie miękki. Obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy resztę składników, miksujemy i wlewamy do szklanek.
Koktajl truskawkowy
Pierwsze owoce lata, czyli truskawki, są zazwyczaj ulubionymi owocami maluchów. Ich charakterystyczny, słodkawo-kwaśny smak lubią też dorośli. Dlaczego więc nie wykorzystać truskawek do przygotowania rodzinnego smoothie?
Składniki:250 g truskawek (mogą być mrożone),
łyżka syropu klonowego,
łyżeczka miodu,
kilka mrożonych jagód,
250 ml jogurtu naturalnego.
Opcjonalnie: amarantus ekspandowany do posypania
Wykonanie:
Wkładamy składniki do wysokiego naczynia i blendujemy. Gotowe! Możemy posypać amarantusem ekspandowanym.
Koktajl bananowo-orzechowy
Banan jest bardzo wdzięcznym owocem. Nadaje słodki smak, a oprócz tego zawiera mnóstwo potasu i magnezu, które pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć.
Przepis:
dwa banany,
szklanka jogurtu naturalnego,
łyżka miodu,
łyżka masła orzechowego,
łyżeczka kakao lub karobu.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Gotowe!
Koktajl z jagodami i mango
Jagody – źródło antyoksydantów i antocyjanów, przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, zawierają także witaminy i minerały. Wiosną można kupić je głównie w postaci mrożonej, ale już za kilka tygodni pojawią się w lesie świeże owoce. Zanim jednak będzie można spróbować owoców prosto z krzaka, skosztuj koktajlu na bazie ich wersji mrożonej.
Składniki:
szklanka jagód mrożonych,
2 łyżki miodu, ksylitolu lub syropu klonowego,
2 owoce mango,
banan,
sezam do posypania,
2 łyżki soku ananasowego,
nasiona chia,
100 ml mleka kokosowego.
Wykonanie:
Najpierw przygotuj pierwszą warstwę. Zmiksuj mango, łyżkę miodu oraz mleko kokosowe. Wlej do szklanek, układając pokrojonego banana przy ściankach. Kiedy warstwa trochę zgęstnieje, wylej na nią zmiksowane jagody i sok ananasowy, wymieszane z nasionami chia. Posyp sezamem. Smacznego!