Koktajl truskawkowy
Może niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że to truskawka jest odmianą poziomki, a nie odwrotnie! Te czerwone, letnie owoce powstały ze skrzyżowania poziomki chilijskiej i odmiany północnoamerykańskiej. Od tamtego czasu nasze podniebienia co lato mogą rozkoszować się ich smakiem. Także w postaci truskawkowego koktajlu!
W tym artykule:
Składniki:
- 250 g truskawek,
- 250 ml greckiego jogurtu lub jogurtu naturalnego,
- 1 lub 2 łyżeczki miodu,
- 125 ml skruszonego lodu.
Przygotowanie:
Owoce wrzuć do blendera lub rozdrobnij mikserem. Dodaj miód, jogurt i skruszony lód. Ponownie zmiksuj. Przygotuj wysokie kubki na koktajl, wlej mieszankę i udekoruj miętą lub kawałkiem owocu.
Komentarz:
Truskawki pojawiają się dość wcześnie, bo już w okolicach maja lub wczesnego czerwca i można się nimi delektować mniej więcej do połowy lipca. Istnieją również i późniejsze odmiany, które goszczą na naszych stołach nawet do końca sierpnia, czy początków jesieni. Te sezonowe owoce nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale przede wszystkim są zdrowe, a także są źródłem wielu witamin i minerałów. Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze i kosmetyczne, są bardzo bogate w witaminę C, zawierają praktycznie wszystkie ważne mikroelementy, a szczególnie dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Może więc warto sięgnąć do podanego przepisu?