Dlaczego warto gotować dziecku na parze?
Każda mama pragnie zapewnić dziecku wszystko to, co najlepsze. Zasada ta dotyczy także przygotowywanych posiłków – chcemy, aby serwowane maluchowi dania były nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wszystko to możemy mu zapewnić, decydując się na gotowanie na parze. Dlaczego?
1. Zalety gotowania na parze
Rezygnując z tradycyjnego smażenia, pieczenia czy gotowania, nic nie tracimy, a możemy jedynie zyskać. Zawarte w warzywach, chudym mięsie czy kaszach witaminy i minerały ulegają rozpuszczeniu w wysokich temperaturach, natomiast – kiedy pozbawiamy je kontaktu z wodą – zachowują nie tylko swe cenne właściwości, ale także walory smakowe i zapachowe. Dzięki temu możemy zmniejszyć ilość stosowanych przypraw, przede wszystkim szkodliwej dla naszego organizmu soli, której szczególnie unikać powinniśmy w diecie dziecka.
Wykorzystując parowar, zachowujemy dla przykładu ok. 70 proc. obecnej w produktach witaminy C, 1/5 więcej żelaza ze szpinaku i taką samą ilość kwasu foliowego zawartego w brokułach – w stosunku do ich ilości pozostałej po tradycyjnym gotowaniu w wodzie. Rozbieżność jest, jak widać, zaskakująco duża.
Produkty, które zamierzamy przyrządzić w ten sposób, nie wymagają właściwie większego przygotowania. Umyte warzywa i owoce możemy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części, dzięki czemu szybciej będą gotowe. Tak samo postępujemy z mięsem, którego smak świetnie wzbogacą delikatne zioła. Naszemu dziecku z pewnością zasmakują także gotowane w ten sposób ryby. Godny polecenia jest zwłaszcza świeży filet z łososia z odrobiną koperku i soku z cytryny.
2. Kilka ważnych zasad
Jeżeli nie posiadamy elektrycznego parowara, równie dobrze spisze się garnek i sitko. Dobrze jest wykorzystać ich kilka – dzięki temu całe danie przygotujemy za jednym podejściem. Sprawdzą się również wykonane ze stali nierdzewnej wkłady do parowania lub bambusowe koszyczki, których rozmiar dostosować możemy do wielkości garnka.
Pamiętajmy, by produkty nie stykały się z powierzchnią wody. Postarajmy się także nie łączyć ich ze sobą – mięso czy kasze gotują się zazwyczaj dłużej niż warzywa i owoce. Czas odmierzamy od chwili, kiedy woda zacznie wrzeć i parować. W razie potrzeby jej ilość należy uzupełniać. Warto pamiętać, by sitko z mięsem znalazło się pod sitkiem z warzywami. Dobrym sposobem na wzbogacenie smaku potraw jest dodanie do wody ziół – przy okazji przygotujemy smaczną bazę do sosu.
Pamiętajmy, że podczas gotowania na parze temperatura przekracza 100 stopni Celsjusza, dlatego bardzo łatwo o rozgotowanie produktów, które stają się wówczas niesmaczne. Zadbajmy również o to, by woda nie wrzała zbyt gwałtownie - wystarczy jeżeli będzie delikatnie bulgotała.
Przygotowany w ten sposób i apetycznie podany posiłek z pewnością przekona niejednego marudę. To świetna metoda, by wyrobić w dziecku nawyk sięgania po zdrową żywność i udowodnić mu, że może być ona jednocześnie pyszna.