Trwa ładowanie...

Pasta z krewetkami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 12:22
Pasta z krewetkami
Pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza.

Składniki:

  • 1 duża papryka,
  • 1 mały por,
  • 1/2 litra wody,
  • 1 jogurt o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 1 łyżka twarogu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 180 g mrożonych krewetek,
  • 200 g makaronu muszelki.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i dorzuć kawałki pora, papryki i mrożone krewetki. Po kilku minutach, gdy warzywa zaczną stawać się miękkie, dodaj wodę, jogurt i twaróg. Mieszaj tak długo, aż stworzy się jednolity, gładki sos. Dodaj przyprawy, na przykład koper czy paprykę. Podawaj w głębokich miseczkach.

Komentarz:
Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor. Krewetki, obok łososia, to jedne z najbardziej wartościowych i najmniej kalorycznych produktów na świecie.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie49,85 kcal
Białka3,67 g
Węglowodany7,74 g
Tłuszcze0,57 g
Błonnik0,58 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze