Pasta z krewetkami
Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza.
Składniki:
- 1 duża papryka,
- 1 mały por,
- 1/2 litra wody,
- 1 jogurt o niskiej zawartości tłuszczu,
- 1 łyżka twarogu,
- 2 ząbki czosnku,
- 180 g mrożonych krewetek,
- 200 g makaronu muszelki.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i dorzuć kawałki pora, papryki i mrożone krewetki. Po kilku minutach, gdy warzywa zaczną stawać się miękkie, dodaj wodę, jogurt i twaróg. Mieszaj tak długo, aż stworzy się jednolity, gładki sos. Dodaj przyprawy, na przykład koper czy paprykę. Podawaj w głębokich miseczkach.
Komentarz:
Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor. Krewetki, obok łososia, to jedne z najbardziej wartościowych i najmniej kalorycznych produktów na świecie.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 49,85 kcal |
Białka | 3,67 g |
Węglowodany | 7,74 g |
Tłuszcze | 0,57 g |
Błonnik | 0,58 g |