Przepis na pomarańczowy pudding chlebowy

Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje coś, co wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi, smakować nie powinno. Bułka z cukrem? Nie brzmi zbyt apetycznie... A tu niespodzianka!

Danie nie należy do kategorii fit, ani samo zdrowie, nie nadaje się też dla alergików, ale jest za to pysznym sposobem na utylizację różnych resztek.

Weźmy:

Zobacz film: "Jakie są objawy celiakii?"

  • miskę* pokrojonego w kostkę pieczywa typu bułka, chałka;
  • łyżkę wiórków masła;
  • 2 łyżki rodzynków;
  • łyżkę posiekanej skórki pomarańczowej;
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego.

Do polania:

  • 200 ml mleka;
  • 100 ml śmietany;
  • 2-4 łyżki cukru (zależy, jak słodkiego pieczywa użyjemy).

Do posypania: brązowy cukier i cynamon.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wsypać do niego pokrojone w dużą kostkę pieczywo. Dodać rodzynki i skórkę, skropić ekstraktem i posypać wiórkami masła. Mleko, śmietanę i cukier zmiksować, mieszaniną zalać pieczywo. Odstawić na kilka minut i lekko docisnąć dłonią. Następnie posypać cynamonem (do smaku) i brązowym cukrem - niezbyt grubo, ale też nie symbolicznie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) i zapiekać ok. 30 minut.

*Ja mam takie miskotalerze z Ikei, wg ich wielkości sypałam buły.

Zobacz także przepis na papatacze.

Przepis na owsiane nachosy
Pyszne krakersy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.