Przepis na pomarańczowy pudding chlebowy
Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje coś, co wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi, smakować nie powinno. Bułka z cukrem? Nie brzmi zbyt apetycznie... A tu niespodzianka!
Zobacz film: "Jakie są objawy celiakii?"
Danie nie należy do kategorii fit, ani samo zdrowie, nie nadaje się też dla alergików, ale jest za to pysznym sposobem na utylizację różnych resztek.
Weźmy:
- miskę* pokrojonego w kostkę pieczywa typu bułka, chałka;
- łyżkę wiórków masła;
- 2 łyżki rodzynków;
- łyżkę posiekanej skórki pomarańczowej;
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Do polania:
Do posypania: brązowy cukier i cynamon.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wsypać do niego pokrojone w dużą kostkę pieczywo. Dodać rodzynki i skórkę, skropić ekstraktem i posypać wiórkami masła. Mleko, śmietanę i cukier zmiksować, mieszaniną zalać pieczywo. Odstawić na kilka minut i lekko docisnąć dłonią. Następnie posypać cynamonem (do smaku) i brązowym cukrem - niezbyt grubo, ale też nie symbolicznie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) i zapiekać ok. 30 minut.
*Ja mam takie miskotalerze z Ikei, wg ich wielkości sypałam buły.
Zobacz także przepis na papatacze.