Brownie z karobem dla dzieci i dorosłych
To wyjątkowo proste i smaczne brownie zrobisz bez użycia jajek. Kakao również nie będzie potrzebne. Ciasto jest zdrowe i lekkie. Nie zawiera tłuszczu. Kakrob obniża poziom złego cholesterolu w krwi, zapobiega anemii u dzieci, a także pomaga na problemy trawienne. Jest doskonałe również dla alergików.
Zobacz film: "Egzotyczny deser czekoladowo-waniliowy"
1. Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe, nieduże awokado;
- 230 g mąki (zwykłej, orkiszowej lub mieszanki bezglutenowej);
- 200 g cukru trzcinowego;
- 3 czubate łyżki karobu;
- po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia;
- 150 ml wody lub mleka roślinnego;
- łyżkę octu naturalnego;
- łyżkę cukru z pieczoną wanilią;
- szczyptę soli.
2. Przygotowanie
Awokado obrać, wyjąć pestki, miąższ zmiksować na mus. Dodać cukier i jeszcze chwilę miksować, a następnie resztę składników. Miksować, dodając ewentualnie po odrobinie więcej wody lub mleka do uzyskania ciasta o lekkiej, dość zwartej, ale nie twardej konsystencji. Blachę (ok. 20x20 cm lub większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec 25 minut, do suchego patyczka.
Poznaj także przepis na masło z awokado.