Brownie z karobem dla dzieci i dorosłych

To wyjątkowo proste i smaczne brownie zrobisz bez użycia jajek. Kakao również nie będzie potrzebne. Ciasto jest zdrowe i lekkie. Nie zawiera tłuszczu. Kakrob obniża poziom złego cholesterolu w krwi, zapobiega anemii u dzieci, a także pomaga na problemy trawienne. Jest doskonałe również dla alergików.

1. Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe, nieduże awokado;
  • 230 g mąki (zwykłej, orkiszowej lub mieszanki bezglutenowej);
  • 200 g cukru trzcinowego;
  • 3 czubate łyżki karobu;
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia;
  • 150 ml wody lub mleka roślinnego;
  • łyżkę octu naturalnego;
  • łyżkę cukru z pieczoną wanilią;
  • szczyptę soli.

2. Przygotowanie

Awokado obrać, wyjąć pestki, miąższ zmiksować na mus. Dodać cukier i jeszcze chwilę miksować, a następnie resztę składników. Miksować, dodając ewentualnie po odrobinie więcej wody lub mleka do uzyskania ciasta o lekkiej, dość zwartej, ale nie twardej konsystencji. Blachę (ok. 20x20 cm lub większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec 25 minut, do suchego patyczka.

Zobacz film: "Egzotyczny deser czekoladowo-waniliowy"

Poznaj także przepis na masło z awokado.

Następny artykuł: Ciasto czekoladowe

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!