Przepis na ciasteczka krojone

Ciasteczka upieczone na wzór przepisu z dyskontowej gazetki. Oczywiście z wykluczeniem alergenów. Przekąska wyszła bardzo dobra, ale niezbyt słodka, więc łasuchy muszą zwiększyć ilość cukru.

Do przygotowania ciastek krojonych potrzebujesz:

  • 200 g mąki;
  • 150 g bezmlecznej margaryny;
  • 100 g pestek słonecznika (dla mogących, czyli nie dla alergików: migdałów pokrojonych w słupki);
  • 75 g cukru;
  • 15 g karobu;
  • łyżki śmietany owsianej;
  • łyżeczki cukru z pieczoną wanilią.

Zobacz film: "Egzotyczny deser czekoladowo-waniliowy"

Wymieszać suche składniki (bez pestek), dodać margarynę oraz śmietanę i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać pestki słonecznika. Uformować walec o takiej średnicy, jaką chcemy, by miały ciastka. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Gdy ciasto stwardnieje, pokroić je w plastry o grubości ok. 5 mm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek.

Poznaj także przepis na kokoski z Dreemers.

Następny artykuł: Przepis na konfiturę z płatków róży

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!