Przepis na konfiturę z płatków róży

Do różanej konfitury przymierzałam się kilka razy. Korzystałam z różnych różanych przepisów - ucierających, obgotowujących, i za każdym razem to była jakaś kompletna poracha, zmieniająca aromatyczne płatki w sianowaty glut. W końcu stwierdziłam, że skoro tak, zrobię to po swojemu, najprościej i zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Wyszło dokładnie to, czego oczekiwałam. Płatki zachowały swój cudowny aromat, a ja nie mogę powiedzieć, żebym się narobiła. Narobię się za to w Tłusty Czwartek, zawijając tę konfiturę w pyszne pączki.

(Źródło: Smakołyki Alergika)

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

Trzeba mieć:

  • płatki róż;
  • cukier: 2-3* razy tyle, ile płatków (ilość cukru zależy od tego, czy lubimy bardziej, czy mniej słodkie, jak się zachowają płatki i jak długo konfitura ma "wytrzymać");
  • nieco wody;
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie, alergicy pomijają).

Z cukru i odrobiny wody ugotować jasny syrop, wrzucić do niego umyte płatki (ja nie obcinam białych części płatków) i gotować powoli, od czasu do czasu mieszając, aż płatki będą szkliste. Przełożyć do wyprażonego słoika i zakręcić.

Poznaj także przepis na konfiturę z truskawek.

Następny artykuł: Przepis na owsiane nachosy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!