Przepis na konfiturę z płatków róży
Do różanej konfitury przymierzałam się kilka razy. Korzystałam z różnych różanych przepisów - ucierających, obgotowujących, i za każdym razem to była jakaś kompletna poracha, zmieniająca aromatyczne płatki w sianowaty glut. W końcu stwierdziłam, że skoro tak, zrobię to po swojemu, najprościej i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"
Wyszło dokładnie to, czego oczekiwałam. Płatki zachowały swój cudowny aromat, a ja nie mogę powiedzieć, żebym się narobiła. Narobię się za to w Tłusty Czwartek, zawijając tę konfiturę w pyszne pączki.
Trzeba mieć:
- płatki róż;
- cukier: 2-3* razy tyle, ile płatków (ilość cukru zależy od tego, czy lubimy bardziej, czy mniej słodkie, jak się zachowają płatki i jak długo konfitura ma "wytrzymać");
- nieco wody;
- kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie, alergicy pomijają).
Z cukru i odrobiny wody ugotować jasny syrop, wrzucić do niego umyte płatki (ja nie obcinam białych części płatków) i gotować powoli, od czasu do czasu mieszając, aż płatki będą szkliste. Przełożyć do wyprażonego słoika i zakręcić.
Poznaj także przepis na konfiturę z truskawek.