Przepis na owsiane nachosy

Nachosy w tej wersji to tortille usmażone w głębokim tłuszczu. Są kruche i chrupiące, idealne na przekąskę.

Do przygotowania tortilli potrzebujesz:

  • 2 szklanek mąki owsianej;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/2-3/4 szklanki ciepłej wody.

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

Do mąki z solą stopniowo dodawaj wodę, mieszając widelcem. Następnie należy dobrze wyrobić ciasto dłońmi, dodając nieco wody, gdyby było zbyt twarde. Podzielić na 8 części, uformować z nich kule, przykryć mokrą ściereczką i odstawić na 10 minut. Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm. Placki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 1-2 minuty. Upieczone przekładać na talerz i przykrywać ściereczką.

Najlepsze superfoods dla dzieci
Najlepsze superfoods dla dzieci [9 zdjęć]

Trudno przekonać dzieci do jedzenia większej ilości warzyw i owoców, kiedy dookoła czekają pokusy w postaci...

zobacz galerię

Do przygotowania nachosów wystarczą:

  • gotowe owsiane tortille;
  • olej do smażenia.

Tortille pokroić w nieduże trójkąty i wrzucić na minutę na gorący olej (ma on odpowiednią temperaturę, gdy powierzchnia zanurzonego w nim drewnianego patyczka bąbelkuje). Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z salsą lub jako chipsy.

Zobacz także przepis na ciasteczka owsiane.

Następny artykuł: Przepis na pomarańczowy pudding chlebowy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!