Przepis na owsiane nachosy
Nachosy w tej wersji to tortille usmażone w głębokim tłuszczu. Są kruche i chrupiące, idealne na przekąskę.
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"
Do przygotowania tortilli potrzebujesz:
- 2 szklanek mąki owsianej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2-3/4 szklanki ciepłej wody.
Do mąki z solą stopniowo dodawaj wodę, mieszając widelcem. Następnie należy dobrze wyrobić ciasto dłońmi, dodając nieco wody, gdyby było zbyt twarde. Podzielić na 8 części, uformować z nich kule, przykryć mokrą ściereczką i odstawić na 10 minut. Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm. Placki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 1-2 minuty. Upieczone przekładać na talerz i przykrywać ściereczką.
Do przygotowania nachosów wystarczą:
- gotowe owsiane tortille;
- olej do smażenia.
Tortille pokroić w nieduże trójkąty i wrzucić na minutę na gorący olej (ma on odpowiednią temperaturę, gdy powierzchnia zanurzonego w nim drewnianego patyczka bąbelkuje). Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z salsą lub jako chipsy.
Zobacz także przepis na ciasteczka owsiane.
Komentarze