Sałatka na przystawkę

Brzoskwinia to typowo wakacyjny, sezonowy owoc. Zachwyca nas przede wszystkim swoją soczystością. Owoc ten zawiera w sobie sporo witaminy A, cenny potas, fosfor, niacynę. W niewielkiej ilości znajdują się w niej także m.in.: biotyna, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie,
  • 4 plastry szynki,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 2 duże garści porwanej sałaty włoskiej,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie:

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.

Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój w cieńsze plastry. Ułóż je na talerzu razem z kawałkami szynki, pokrojonym serem mozzarella i sałatą. W mniejszym naczyniu połącz syrop klonowy, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj i polej przygotowaną sałatkę. Podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji (100g):
Kalorie 189,09 kcal
--- ---
Białka 8,3 g
--- ---
Węglowodany 5,01 g
--- ---
Tłuszcze 14,77 g
--- ---
Błonnik 1,08 g
--- ---

Komentarz:

Brzoskwinia jest uboga w kalorie (w 100 gramach owocu znajduje się tylko 46 kcal), dlatego dietetycy zalecają włączenie jej do diety odchudzającej. Ponadto, spożywanie brzoskwiń wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez pobudzenie soków trawiennych. Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, owoc ten wpływa na usprawnienie przemiany materii.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Przystawki

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

z serem. Arbuz przekładany np. kawałkami fety to idealna przystawka na przyjęcie. Aby wzbogacić jej smak, użyj octu balsamicznego. Jeśli robisz danie

Przystawki

Sałatka domowa

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Śledziki pod pierzynką

Śledziki pod pierzynką

Śledziki pod pierzynką to proste w przygotowaniu danie. Aby uzyskać optymalny smak potrawy, należy odczekać co najmniej dobę z jej spożyciem. Poszczególne składniki dania muszą się bowiem "przegryźć". Składniki: 8 matiasów, 2...

Przystawki

Francuski starter

Francuski starter

, jeśli nam smakuje. Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Przystawka z cebulą i kozim serem

Quiche to rodzaj tarty, czyli jednej z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta to wypiek oparty na cieście - drożdżowym lub kruchym francuskim - oraz nadzieniu. Składniki: 250 g kruchego ciasta - świeżego lub mrożonego, 4 duże czerwone...