Najlepsze przepisy na dania z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszych gatunków kasz. Odkwasza organizm, nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna. Ale wiele osób nie lubi jej smaku, ponieważ nieumiejętnie przygotowana bywa gorzkawa.

Dziś dowiesz się, jak przyrządzić ją, aby zasmakowała nawet dzieciom - zwłaszcza tym chorowitym, bo one jak najczęściej powinny jeść kaszę jaglaną.

Polecane wideo:

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana robiona jest z prosa. Doskonale komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej.

Ma niewiele skrobi, natomiast dużo łatwoprzyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar oraz sezonową grypę.

A oto kilka prostych przepisów na najpyszniejsze dania z kaszą jaglaną w roli głównej.

Placuszki jaglane

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 6 łyżek ugotowanej i zmiksowanej cieciorki;
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej jajko lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
  • 2 łyżki sezamu kumin (ok. pół łyżeczki);
  • sól do smaku.

Wszystkie składniki (poza ziarnem sezamu) mieszamy ze sobą, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Jeśli zamiast jajek używamy siemienia lnianego, przed połączeniem z masą, zalewamy je niewielką ilością gorącej wody.

Kotleciki jaglane

  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 2 marchewki średniej wielkości (zamiast jednej marchwi można dodać pietruszkę);
  • 2 cebule;
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego;
  • pół szklanki sezamu;
  • pół szklanki ziaren słonecznika;
  • pół szklanki pestek dyni;
  • dwie szczypty kurkumy;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę);
  • posiekana natka pietruszki;
  • olej do smażenia;
  • panierka: sezam, słonecznik, płatki migdałowe.

Kaszę jaglaną gotujemy (powinny wyjśc 2 szklanki gotowanej kaszy). Na patelni prażymy sezam i słonecznik. Połowę podprażonego słonecznika, pestki dyni i len mielimy.

Marchew i ewentualnie pietruszkę ścieramy na tarce i lekko podduszamy na patelni. Cebulę kroimy w drobniutką drobną kosteczkę i dusimy w niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką). Doprawiamy.

Kotleciki formujemy dłońmi natłuszczonymi olejem (żeby masa nie przywierała), a następnie obtaczamy w panierce – można wszystkie składniki panierki zmieszać lub każdy kotlecik obtaczać w innych ziarnach.

Kotleciki smażymy na oleju, ale znacznie zdrowsze będą, jeśli ułożymy je na papierze do pieczenia lekko posmarowanym olejem i zapieczemy w piekarniku – ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Muffinki jaglane z dynią

  • 400 g puree z pieczonej dyni (najlepiej piżmowej);
  • 1 szklanka mąki jaglanej;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki miodu;
  • 2 łyżki masła (roztopić);
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów;
  • szczypta soli;
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • mieszanka przypraw: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, szczypta startej gałki muszkatołowej;
  • 50 g żurawiny suszonej (może też być 100 g mrożonej).

Przygotowujemy dwie „masy” – w jednej misce mieszamy puree z dyni, przyprawy, roztopione masło i miód, a na koniec dodajemy roztrzepane wcześniej jajka.

W drugiej mieszamy suche składniki (w tym rozmrożone lub suszone owoce żurawiny).

Na koniec suche składniki wsypujemy do masy jajeczno-dyniowej i lekko mieszamy (tylko do połączenia, ale niezbyt dokładnie). Ciasto wykładamy do papilotek muffinkowych, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu. Składniki: 4 ugotowane na twardo...

Dania wegetariańskie

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis. Składniki: pęczek...

Dania wegetariańskie

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu. Składniki: 5 średnich ziemniaków, 1 zielony ogórek, pęczek...

Dania wegetariańskie

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj! Wartości...

Dania wegetariańskie

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta jest niedoceniona Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie, szczególnie że często jest niedoceniana. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia.Wzmocnienie...