Zdrowe słodkości bez cukru - idealne dla twojego dziecka!

Czy słodycze mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak. Rodzice nie powinni zabraniać dzieciom jedzenia słodkości, a zadbać o to, by nie były to puste kalorie. Jakie więc produkty podawać maluchom zamiast cukierków i ciasteczek?

W jakim czasie wprowadzić słodycze do diety dziecka?

Słodki smak jest znany dziecku od samego początku. Maleństwo już w łonie matki przyjmuje płyn owodniowy o słodkim smaku. Dlatego też nie zaleca się zbyt wcześnie wprowadzać słodkości do diety dziecka, gdyż może mieć ono problem z nauczeniem się akceptowania innych smaków.

Polecane wideo:

Między czwartym a szóstym miesiącem życia można już „poczęstować” dziecko słodkimi, a jednocześnie zdrowymi przecierami lub sokami owocowymi.

Czy zabraniać dziecku jedzenia słodyczy?

Nie warto dziecku zabraniać jeść słodyczy. Jako rodzic powinieneś zadbać o to, by słodkości były pełnowartościowe i spożywane przez dziecko nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Dlatego też wyznaczmy dni, kiedy będzie mogło zjeść batonika lub czekoladę. Dzięki temu, nasza pociecha ograniczy produkty bogate w cukier.

Zdrowe słodycze dla malucha

Do diety dziecka można wprowadzić przeciery i soki owocowe. Warto sięgnąć po owoce, np. maliny, truskawki, winogrona, banany, brzoskwinie, śliwki, gruszki, jabłka, które są słodkie, ale nie pozbawione wartości odżywczych.

Raz na jakiś czas możesz poczęstować dziecko kostką gorzkiej czekolady z dużą zawartością miazgi kakaowej. Kiedy maleństwo skończy roczek, do jego diety możesz wprowadzić biszkopty.

Świeże owoce możesz również połączyć z budyniem lub kisielem. Doskonale sprawdzają się także suszone owoce. Zamiast cukru podawaj dziecku np. rodzynki, figi i daktyle. Produkty te posiadają wiele substancji odżywczych, takich jak witamina A, magnez, fosfor czy wapń. Świetnie nadają się do deserów, ciast, jogurtów czy budyni.

A co z ciastami? Podczas pieczenia dodawaj do nich mniej cukru. Biały zastąp brązowym, miodem albo ksylitolem. Białą mąkę możesz wymienić na razową.

Tarta z kaszą jaglaną i owocami – przepis na słodki wypiek bez cukru

Tarta z kaszą jaglaną i owocami jest świetnym pomysłem na zdrową słodycz dla twojego dziecka. Ciasto nie tylko sprawi radość maluchowi, ale dostarczy też składników odżywczych.

Składniki na spód:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej;
  • 2 łyżki oleju;
  • jajko;
  • banan;
  • łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej;
  • 3 szklanki mleka migdałowego;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • sok z jednej cytryny;
  • 0,5 kg malin.

Sposób przygotowania:

Zblenduj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Do zmiksowanej kaszy dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrób ciasto. Jeśli zauważysz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Gotowe przełóż do blachy i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

By przygotować krem, zagotuj mleko i wsyp do niego dwa razy przepłukaną w gorącej wodzie kaszę jaglaną, olej kokosowy i dwie łyżki soku z cytryny. Gotuj do momentu, aż kasza napęcznieje, po czym zblenduj i wylej masę na upieczony spód. Na wierzch kremu wyłóż świeże maliny, odstaw do przestygnięcia i włóż na dwie godziny do lodówki.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Desery
Desery

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną

Ilość porcji: 4 1 szklanka müsli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 50 g suszonej żurawiny, 50 g masła, 2 łyżki miodu. Płatki owsiane podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z otrębami i suszoną żurawiną. Masło roztop i połącz...

Desery

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Ilość porcji: 10 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szczypta soli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 1/4 szklanki cukru...

Desery

Owsianka z otrębami i jabłkami

. Jeśli preferujesz słodsze desery, możesz dodać do owsianki nieco cukru lub słodziku. Ale uważaj! Podgotowane jabłka będą same

Desery

Krakersy na deser

Krakersy na deser

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Jest to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera także dużo wapnia.

Desery

Deser wiśniowy

Deser wiśniowy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Choć wiśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B5.

Desery

Deser wiśniowo-waniliowy

Wiśnie są niewątpliwie przepysznym owocem, warto jednak wiedzieć, że oprócz smaku niosą o wiele więcej korzyści. W większości składają się one z wody (ok. 80%), ale aż 20% tego przysmaku budują niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Składniki: 2...

Desery

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Sernik to bardzo smaczne i zdrowe ciasto. Podany przepis jest o tyle ciekawy, że dzięki swoim składnikom posiada także wartość zdrowotną. Składniki: 500 g twarogu sernikowego, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, ekstrakt waniliowy, koszyczek...

Desery

Przepis na owsiane nachosy

Przepis na owsiane nachosy

Nachosy w tej wersji to tortille usmażone w głębokim tłuszczu. Są kruche i chrupiące, idealne na przekąskę. Do przygotowania tortilli potrzebujesz: 2 szklanek mąki owsianej; 1/2 łyżeczki soli; 1/2-3/4 szklanki ciepłej wody. Do mąki z...

Desery

Przepis na pomarańczowy pudding chlebowy

Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje coś, co wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi, smakować nie powinno. Bułka z cukrem? Nie brzmi zbyt apetycznie... A tu niespodzianka! Danie nie należy do kategorii fit, ani samo zdrowie, nie nadaje się też dla alergików,...

Desery

Pyszne krakersy

Migdały są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych bakalii. Jednak oprócz smaku mają one wiele więcej do zaoferowania organizmowi ludzkiemu - niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zapotrzebowanie na migdały jest naprawdę duże. Wykorzystywane...