Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników – awokado i ogórka.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 3 owoce awokado,
  • 1 ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 400 g koziego sera,
  • 120 ml śmietany,
  • 1 cytryna,
  • żelatyna,
  • sól, pieprz.

Komentarz:

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy....

Ogórka umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. To samo zrób z pomidorami. Włóż żelatynę do zimnej wody. Podgrzej śmietanę i połącz ją z żelatyną. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Połącz je z sokiem z cytryny, posól i dodaj pieprz. Następnie dodaj połowę śmietany. Pokrusz kozi ser i dodaj do niego resztę śmietany oraz pokrojonego ogórka i pomidory. W naczyniu połącz wszystkie przygotowywane składniki, lekko wymieszaj i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby dobrze się schłodziły. Podawaj z sosem chili.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 179,34 kcal
--- ---
Białka 9,35 g
--- ---
Węglowodany 1,88 g
--- ---
Tłuszcze 14,49 g
--- ---
Błonnik 2,3 g
--- ---

Komentarz:

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Owoc ten świetnie wpływa na nasz wzrok, gdyż jest bogaty w luteinę. Awokado posiada cenne składniki mające wpływ na zapobieganie nowotworom szczęki, a wśród najważniejszych wymienić należy witaminy C i E, a także kwas foliowy. Szczególnie zdrowy jest miąższ tego owocu, o tłustawej, oleistej konsystencji. Warto od czasu do czasu wpleść awokado w nasze menu.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Przystawki

Sałatka domowa

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.

Przystawki

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

z serem. Arbuz przekładany np. kawałkami fety to idealna przystawka na przyjęcie. Aby wzbogacić jej smak, użyj octu balsamicznego. Jeśli robisz danie

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...