Domowa nutella

Czekolada ma zbawienny wpływ na organizm ludzki. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które korzystnie oddziałują na zdrowie. Jedna tabliczka tego przysmaku pokrywa ok. 20% dziennego zapotrzebowania na wapń i magnez. Co więcej, jest bogata w witaminy B2, B3, B6, A oraz E. W czekoladzie znajduje się tłuszcz roślinny, pomagający zredukować poziom złego cholesterolu.

Składniki:

  • 200 g łuskanych orzechów laskowych,
  • 200 g ciemnej czekolady,
  • 100 g cukru,
  • 340 ml mleka skondensowanego,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Orzechy upraż w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 200 stopni maksymalnie przez 5 minut. W tym czasie skórka na orzechach popęka, ale orzechy nie powinny się zbyt zrumienić. Uprażone orzechy wysyp na czystą ściereczkę, zwiń i, pocierając, otrzyj z nich skórkę. Oczyszczone orzechy, połamaną czekoladę oraz cukier wsyp do blendera i miel na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Do tej mieszanki dodaj resztę składników i przełóż masę czekoladową do garnka. Rozgrzej do temperatury około 70 stopni i podgrzewaj przez 5-7 minut. Po tym czasie przełóż krem do słoiczków i odstaw do stężenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 370 kcal
Białka 7,32 g
Węglowodany 33,1 g
Tłuszcze 24,86 g
Błonnik 2,35 g


Komentarz:

Czekolada znana jest ze swojego zbawiennego wpływu na samopoczucie – powoduje wzmożone wydzielanie serotoniny i endorfiny. Dzięki tej wspaniałej właściwości, pomaga w przeciwdziałaniu depresji i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób układu nerwowego, takich jak schizofrenia. Spożywanie czekolady jest skutecznym remedium na stres i potęguje w nas uczucie zadowolenia. Jednak trzeba pamiętać, że jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Możemy uniknąć złego wpływu gorzkiej czekolady, jeśli będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Składniki: 2...

Przetwory

Dżem o smaku kiwi

Dżem o smaku kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.

Przetwory

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów.

Przetwory

Pomarańczowa marmolada

Pomarańczowa marmolada

Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z owocu pomarańczy uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę.

Przetwory

Dżem z kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Kiwi jest świetnym remedium na kaszel i astmę. Im więcej spożywa się kiwi, tym mniej problemów z układem oddechowym. Składniki: 1...