Francuski starter

Podany przepis na francuskie quennelles pochodzi z regionu Lyonu. Klasyczne danie może zawierać także elementy mięsne lub rybne. Znane są także quennelles podawane z owocami morza lub łososiem.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 3 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 300 ml wody,
  • 150 ml śmietany,
  • starty żółty ser.
Quennelles
Quennelles

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski.

Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przygotowanie:
Najpierw w dużym garnku zagotuj wodę z masłem i solą. Następnie zdejmij mieszankę z ognia i dodawaj mąkę, energicznie mieszając do momentu, aż składniki się połączą. Teraz powoli dodawaj jajka, także mieszając. Ugniataj, najlepiej dłońmi, ciasto na desce. Gdy będzie już jednolite i gładkie, podziel je na małe, owalne kulki. Ugotuj osoloną wodę i wrzucaj je po kolei. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj je jeszcze 5 minut i wyjmij. Rozgrzej piekarnik do 360 stopni. Ułóż ciasto w naczyniu żaroodpornym. W małej misce wymieszaj śmietanę i ser, a następnie polej mieszanką naczynie. Piecz przez 30 minut, odkrywając pokrywę na ostatnie 10 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 147,23 kcal
Białka 6,43 g
Węglowodany 18,06 g
Tłuszcze 5,51 g
Błonnik 0,53 g

Komentarz:
Każdy przepis na quennelles jest dobry, jeśli nam smakuje. Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.