Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Odchudzanie przed ciążą

Avatar placeholder
25.07.2017 22:54
Odchudzanie przed ciążą
Odchudzanie przed ciążą (Zdjęcie potrawy z warzyw/Shutterstock)

Fakt spodziewania się dziecka jest dla każdej kobiety powodem do szczęścia, wywołuje radość oczekiwania i spełnienie w roli matki. Czas ciąży bywa także momentem, kiedy kobieta z większą uwagą zaczyna przyglądać się swojemu ciału i rozpoczynającym się zmianom: dodatkowym kilogramom, powiększającemu się biustowi, szerszym biodrom czy niechcianym rozstępom i cellulitowi. Nieodpowiedzialne i nierozsądne jest odchudzanie w czasie ciąży, należy o odpowiedniej diecie pomyśleć dużo wcześniej. Problemem jest także to, co jeść przed ciążą, żeby nie poddać się dodatkowym kilogramom.

spis treści

1. Dieta przyszłej mamy

Współczesne kobiety szczególną wagę poświęcają swojej urodzie i sylwetce. Czasem idealna figura jest efektem doskonałych genów, sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej, ale też diet, często eksperymentalnych i nie do końca racjonalnych i wskazanych. Złe diety, środki odchudzające i inne substancje wspomagające przemianę materii są tym, co jest zakazane przed ciążą, w ciąży i w okresie karmienia piersią. Trudno sobie wyobrazić kobietę w ciąży na diecie odchudzającej. Nawet odchudzanie na krótko przed zapłodnieniem jest niewskazane. Stwierdzono naukowo, że kobiety, które zbyt mało przybywają na wadze, często rodzą dzieci z małą masą urodzeniową i mniejszą odpornością, natomiast te, które poddają się drakońskim dietom odchudzającym i tracą na wadze, nie dostarczają płodowi potrzebnego pokarmu i mogą przyczynić się do powstania wad rozwojowych dziecka, a nawet do poronienia ciąży. Dlatego kobieta planująca dziecko powinna szczególnie zadbać o swoje ciało na kilka miesięcy przed ciążą. Aby ciąża nie była dużym obciążeniem dla organizmu, najlepiej pozbyć się zbędnych kilogramów na co najmniej 6 miesięcy przed zapłodnieniem.

Przybieranie na wadze w ciąży jest procesem naturalnym, który oczywiście powinien być kontrolowany. Przyrost masy ciała w ciąży nie może przekraczać zalecanych norm (średni wzrost wagi w ciąży to około 11-16 kg). Podczas ciąży organizm kobiety potrzebuje większej ilości energii i składników odżywczych, znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne (nawet o 50-100%). Natomiast kaloryczność dziennej racji pokarmowej powinna być zwiększona jedynie o ok. 300 kcal. Zatem liczy się jakość, a nie ilość spożywanego pokarmu, co zaprocentuje po porodzie. Spodziewanie się dziecka nie oznacza nadwagi, większość kobiet z racjonalnym stosunkiem do odżywiania, wraca do swojej wagi w 1-4 miesiące, ale ten proces w zależności od indywidualnych predyspozycji organizmu może się wydłużać w czasie.

2. Zasady odżywiania przed ciążą

Zobacz film: "Wyznaczanie dni płodnych"

Odżywianie przed ciążą oraz dieta w ciąży mają ogromny wpływ nie tylko na figurę przyszłej mamy, ale na przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Należy pamiętać, żeby dostarczać organizmowi urozmaiconych produktów i tym samym możliwie największej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów – zmniejszy to ryzyko wystąpienia niedoborów kwasu foliowego, żelaza, jodu, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie ważnych dla rozwoju płodu. Na przykład, regułą staje się przyjmowanie kwasu foliowego w postaci tabletek nawet na kilka miesięcy przed ciążą oraz przez cały czas jej trwania, bowiem istnieją opinie naukowe, że niskie spożycie kwasu foliowego powoduje zwiększone ryzyko urodzenia dziecka z wrodzoną wadą układu nerwowego i liczne komplikacje w czasie ciąży. Wady te powstają bardzo wcześnie, na przełomie 3. i 4. tygodnia ciąży, kiedy kobiety nie są jeszcze świadome swojego stanu, stąd wskazanie do przyjmowania preparatów kwasu foliowego jeszcze przed zapłodnieniem. Duża zawartość kwasu foliowego jest również w następujących produktach: otrębach pszennych, wątrobie, szpinaku, brukselce, brokułach, szparagach, bobie i kalafiorze.

Odwrotna sytuacja, czyli nadmierne dostarczanie organizmowi witamin, też nie jest wskazana. Nadmiar witamin A i D także może stać się przyczyną komplikacji ciążowych i nieprawidłowości w rozwoju dziecka. Taka sytuacja występuje najczęściej na skutek przyjmowania jednocześnie kilku rodzajów preparatów witaminowo-mineralnych. Suplementacja diety powinna być w przypadku ciąży zawsze konsultowana z lekarzem prowadzącym.

3. Co jeść przed ciążą?

W każdej diecie ważne jest, aby spożywać produkty bogate w witaminy i składniki mineralne oraz pić dużo wody niegazowanej średnio zmineralizowanej. Aby utrzymywać organizm w odpowiedniej kondycji energetycznej, zaleca się stosować harmonogram dnia złożony z pięciu posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Drugie śniadanie i podwieczorek należy traktować jako przekąskę owocowo-warzywną lub mleczną (jogurty, kefiry z owocami).

Główną zasadą prawidłowego odżywiania jest urozmaicanie posiłków – im większa różnorodność posiłków, tym większe korzyści dla organizmu. Podstawą obiadów muszą być na równi ryby, mięso czerwone i mięso drobiowe oraz solidna porcja warzyw: w sałatkach, surówkach, gotowanych na parze. Bardzo ważne jest zwiększenie ilości żelaza w diecie, dlatego kobieta w ciąży powinna dwa razy dziennie jeść mięso, drób i wędliny. Aby poprawić przyswajalność żelaza, należy spożywać więcej produktów bogatych w witaminę C (soki z cytrusów do picia, sok z cytryny do sałatek itp.). Nie można zapominać o rybach, które są mało kaloryczne i jednocześnie bogate w wartościowe białka i tłuszcze nienasycone. Zaleca się też dodawanie do sałatek i surówek olejów roślinnych – przynajmniej łyżkę stołową dziennie.

Do przygotowywania śniadań i kolacji kobiety powinny wybierać pieczywo razowe. Chleb żytni razowy ma ok. 3-5 razy więcej składników mineralnych niż pieczywo jasne, bogatszy jest w błonnik pokarmowy. Konieczne jest zwiększenie spożycia mleka i produktów mlecznych, zawierających wapń, witaminy B2, B12 i wartościowe białka. Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczy ułatwiają utrzymanie odpowiedniej wagi ciała.

Najważniejszą rolę ogrywają warzywa i owoce – są źródłem największych pokładów witaminowych i jednocześnie mało kaloryczne. Organizm idealnie je przyswaja, nie obciążają żołądka i są lekkostrawne. Wraz z dużym spożyciem wody niegazowanej z pewnością przyczynią się do szybkiego odzyskania figury sprzed ciąży.

Kobieta w ciąży i w czasie karmienia piersią powinna wystrzegać się alkoholu i ograniczyć picie kawy. Ta zasada dotyczy także kobiety planującej macierzyństwo. Spożywanie alkoholu podczas ciąży zwiększa ryzyko poronienia, małej masy urodzeniowej dziecka, wad rozwojowych. Zabronione są także palenie papierosów i przyjmowanie narkotyków oraz innych substancji halucynogennych.

Następny artykuł: Otyłość ojca wpływa na zdrowie córki w przyszłości
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze