Kofeina dwukrotnie zwiększa ryzyko poronienia

Kofeina może mieć większy wpływ na ryzyko poronienia, niż wcześniej sądzono. Najnowsze badania przedstawione przez specjalistów z amerykańskiego National Institute of Child Health and Human Development, sugerują również, że substancja ta obniża zarówno kobiecą, jak i męską płodność.

Zobacz film: "Zdrowsze zamienniki kawy"

1. Wpływ kofeiny na ciążę

Eksperci badający przyczyny poronień zauważyli, że do utraty ciąży dochodzi aż dwa razy częściej, jeśli rodzic pije dziennie więcej niż trzy porcje napojów zawierających kofeinę. Dotyczyło to i kobiet, i mężczyzn.

Cała prawda o kawie - zobacz, czy powinieneś ją pić
Cała prawda o kawie - zobacz, czy powinieneś ją pić [8 zdjęć]

Kawa wywiera wielokierunkowy wpływ na organizm ludzki. Z jednej strony zawiera w składzie substancje...

zobacz galerię

Analiza danych opierała się na 344 przypadkach amerykańskich par, które poczęły dziecko. Uczestnicy codziennie zapisywali produkty, które spożyli – posiłki, napoje oraz suplementy diety. W tym czasie badano również ich krew, mocz, jakość nasienia i ślinę.

Celem badań miało być wyodrębnienie czynnika, który w szczególnym stopniu sprzyja zajściu w ciążę i utrzymaniu jej, bądź wpływa na ryzyko jej utraty. Z 344 ciąż 28 zakończyło się przedwcześnie. Znacznie częściej zdarzało się to u kobiet po 35 roku życia – jednak związek pomiędzy wiekiem matki a ryzykiem poronienia był już wcześniej znany i potwierdzony.

Przeczytaj także:

Dwukrotnie częściej utrata ciąży dotyczyła natomiast par, w których jeden z rodziców spożywał więcej niż trzy napoje z kofeiną dziennie (kawa, napoje energetyczne i gazowane). Ponieważ do poronienia dochodziło również wówczas, gdy to mężczyzna nadużywał kofeiny, naukowcy doszli do wniosku, że ta substancja nie tyle utrudnia utrzymanie ciąży, co w ogóle obniża ludzką płodność. Przyczyną straty w równym stopniu może być bowiem zła jakość męskiego nasienia, co zdrowotne problemy kobiety.

Sprawdź również:

Naukowcy odkryli również, że przyjmowanie przez przyszłą matkę kwasu foliowego i dieta bogata w inne witaminy, ogranicza ryzyko niedonoszenia ciąży aż o 50 proc. Badania nad zależnością poronień od rtęci zawartej w rybach czy spożywanych wraz z owocami i warzywami pestycydów wciąż trwają.

Dotychczasowe wnioski potwierdzają jednak, jak ważne jest zachowanie zdrowej diety w przypadku obojga partnerów - jeszcze przed poczęciem.

Następny artykuł: Odchudzanie przed ciążą

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!