Dlaczego warto pić kawę zbożową?
Kawa zbożowa to nie tylko alternatywa dla klasycznej małej czarnej, której powinni unikać nadciśnieniowcy i dzieci. To również pyszny napój będący źródłem wielu cennych składników odżywczych. Warto sięgać po niego jak najczęściej, ponieważ przynosi organizmowi wiele korzyści.
Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi
Łączy je jedynie kolor i fakt, że powstają w procesie palenia ziaren. Do wytwarzania kawy zbożowej używa się prażonych ziaren zbóż: głównie żyta i jęczmienia. Czasem dodaje się również cykorię lub buraki cukrowe.
W kawie zbożowej znajdziemy selen, magnez i fosfor. To substancje, które wzmacniają odporność i układ kostny, usprawniają również pracę układu nerwowego. Witaminy z grupy B oraz błonnik ułatwiają trawienie, zapobiegają zaparciom i nadmiernemu gromadzeniu tkanki tłuszczowej.
Błonnik to substancja, która jest podstawą zdrowego odchudzania, ponieważ pomaga organizmowi w wydalaniu tłuszczu, ale coraz nowsze badania odkrywają kolejne jego zalety.
Udowodniono, że zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Osoby, których dieta jest bogata w błonnik, rzadziej zapadają na miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca i zawały.
Kawa zbożowa jest również bogatym źródłem antyoksydantów. Zwalczają one wolne rodniki, hamując w ten sposób procesy starzenia i działając przeciwnowotworowo.
1. Napój dietetyczny
Brak kofeiny to kolejna zaleta napoju. Można go pić o każdej porze dnia, bez obaw o uzależnienie czy problemy z zaśnięciem. Mimo to duża zawartość węglowodanów delikatnie pobudza i korzystnie działa na pracę mózgu.
Dodatek cykorii poprawia z kolei funkcjonowanie jelit i przyspiesza przemianę materii. To sprawia, że kawa zbożowa jest napojem dietetycznym. Pół kubka bez mleka i cukru zawiera jedynie 50 kalorii. Jedyny minus napoju to wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że jedna porcja zostaje przez organizm szybko przetworzona na energię, a z tego powodu wkrótce po spożyciu odczujemy łaknienie.
Kawa dla każdego
W polskich sklepach kawa zbożowa dostępna jest w wersji rozpuszczalnej, granulowanej oraz w jednorazowych saszetkach. Producenci wzbogacają ją dodatkową porcją błonnika i witamin, ale również aromatami smakowymi – czekoladowym czy karmelowym.
Najlepiej wybierać jednak wersję bez zbyt wielu dodatków czy sztucznych substancji, ponieważ mogą one umniejszyć naturalne zdrowotne właściwości napoju.
Choć kawa zbożowa świetnie smakuje z mlekiem i cukrem, sprawiają one, że przestaje być napojem dietetycznym. Warto więc mleko krowie zastąpić roślinnym, a cukier np. miodem lub innym, zdrowym zamiennikiem. Napój doskonale komponuje się również z przyprawami: kardamonem, cynamonem, wanilią, anyżem oraz kakao.