Dlaczego warto pić kawę zbożową?

Kawa zbożowa to nie tylko alternatywa dla klasycznej małej czarnej, której powinni unikać nadciśnieniowcy i dzieci. To również pyszny napój będący źródłem wielu cennych składników odżywczych. Warto sięgać po niego jak najczęściej, ponieważ przynosi organizmowi wiele korzyści.

Zobacz film: "Jak twój maluszek rozwija się w brzuchu?"

Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi

Łączy je jedynie kolor i fakt, że powstają w procesie palenia ziaren. Do wytwarzania kawy zbożowej używa się prażonych ziaren zbóż: głównie żyta i jęczmienia. Czasem dodaje się również cykorię lub buraki cukrowe.

W kawie zbożowej znajdziemy selen, magnez i fosfor. To substancje, które wzmacniają odporność i układ kostny, usprawniają również pracę układu nerwowego. Witaminy z grupy B oraz błonnik ułatwiają trawienie, zapobiegają zaparciom i nadmiernemu gromadzeniu tkanki tłuszczowej.

Błonnik to substancja, która jest podstawą zdrowego odchudzania, ponieważ pomaga organizmowi w wydalaniu tłuszczu, ale coraz nowsze badania odkrywają kolejne jego zalety.

Udowodniono, że zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Osoby, których dieta jest bogata w błonnik, rzadziej zapadają na miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca i zawały.

Kawa zbożowa jest również bogatym źródłem antyoksydantów. Zwalczają one wolne rodniki, hamując w ten sposób procesy starzenia i działając przeciwnowotworowo.

1. Napój dietetyczny

Brak kofeiny to kolejna zaleta napoju. Można go pić o każdej porze dnia, bez obaw o uzależnienie czy problemy z zaśnięciem. Mimo to duża zawartość węglowodanów delikatnie pobudza i korzystnie działa na pracę mózgu.

Dodatek cykorii poprawia z kolei funkcjonowanie jelit i przyspiesza przemianę materii. To sprawia, że kawa zbożowa jest napojem dietetycznym. Pół kubka bez mleka i cukru zawiera jedynie 50 kalorii. Jedyny minus napoju to wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że jedna porcja zostaje przez organizm szybko przetworzona na energię, a z tego powodu wkrótce po spożyciu odczujemy łaknienie.

Kawa dla każdego

W polskich sklepach kawa zbożowa dostępna jest w wersji rozpuszczalnej, granulowanej oraz w jednorazowych saszetkach. Producenci wzbogacają ją dodatkową porcją błonnika i witamin, ale również aromatami smakowymi  – czekoladowym czy karmelowym.

Najlepiej wybierać jednak wersję bez zbyt wielu dodatków czy sztucznych substancji, ponieważ mogą one umniejszyć naturalne zdrowotne właściwości napoju.

Dlaczego warto pić kawę zbożową?
Dlaczego warto pić kawę zbożową? (Źródło: Shutterstock)

Choć kawa zbożowa świetnie smakuje z mlekiem i cukrem, sprawiają one, że przestaje być napojem dietetycznym. Warto więc mleko krowie zastąpić roślinnym, a cukier np. miodem lub innym, zdrowym zamiennikiem. Napój doskonale komponuje się również z przyprawami: kardamonem, cynamonem, wanilią, anyżem oraz kakao.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza