Jedzenie wspomagające pracę mózgu u dzieci
Od narodzin maluch jest najczęściej karmiony mlekiem matki. Jest ono dostosowane do potrzeb niemowlęcia, zawiera białko, przeciwciała, elektrolity i nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają dojrzewanie mózgu noworodków.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia. Po pierwszym półroczu należy stopniowo wprowadzać do diety malucha nowe pokarmy, które zapewnią mu rozwój i zadbają o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, czyli bogate w cynk i żelazo.
1. Jajka
Jaja zawierają cholinę odżywiającą mózg, która bierze udział w produkcji acetylocholiny – neuroprzekaźnika pełniącego bardzo ważną rolę w tworzeniu komórek macierzystych, które poprawiają pamięć.
Cholina odgrywa bardzo ważną rolę podczas ciąży, kiedy w łonie matki rozwija się mózg dziecka. Jaj nie należy podawać dzieciom przed 8-9 miesiącem życia, ponieważ mogą powodować reakcje alergiczne.
2. Ryby
Te żyjące w zimnych wodach, takie jak łosoś, makrela i tuńczyk, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne dla wzrostu i funkcjonowania mózgu.
Mózg składa się w 60 proc. z tłuszczu, dlatego tak ważne jest, aby maluchy spożywały dostatecznie dużo zdrowych tłuszczów znajdujących się w takich produktach jak: oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado czy właśnie ryby. Te ostatnie są również dobrym źródłem witaminy D wzmacniającej układ odpornościowy.
3. Warzywa
Zarówno te zielone, jak i kolorowe mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. W szpinaku, boćwinie czy kapuście włoskiej znajduje się mnóstwo kwasu foliowego, antyoksydantów i żelaza, które pomagają w rozwoju zwojów mózgowych.
Kwas foliowy jest również niezbędny w diecie kobiet spodziewających się dziecka, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój i pracę układu nerwowego. Z kolei kolorowe warzywa, takie jak pomidory, dynia, marchew czy słodkie ziemniaki, są najlepszym źródłem przeciwutleniaczy, które zapewniają właściwe funkcjonowanie neuronów.
4. Jogurt grecki
Najlepiej wybierać naturalny jogurt grecki bez dodatku cukru. Zawiera zdrowe tłuszcze, które odżywiają mózg, i białko pomagające neuronom sprawniej wysyłać i odbierać informacje.
Pełnotłusty jogurt grecki zawiera więcej białka i mniej cukru niż pozostałe jogurty. Dodatkowo wzmacnia odporność i reguluje procesy trawienne organizmu.
5. Owsianka
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – dobrze skomponowane będzie przez cały dzień pobudzać mózg dziecka do pracy, a także zapewni mu dużą dawkę energii. Zdrowy początek dnia zapewni lepszą koncentrację i poprawi pamięć.
Owies jest bogaty w białko, zdrowe aminokwasy, witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację, witaminę B1 i kwas pantotenowy, które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu. Zboże to zawiera również magnez i żelazo.