Dieta i umysł idą w parze!
W jaki sposób mogę wpłynąć na rozwój intelektualny mojego dziecka? To pytanie zadajesz sobie, gdy myślisz o przyszłości swojej pociechy i o tym, kim będzie, gdy dorośnie. Podpowiadamy! Odpowiednio zbilansowana dieta, istotna w procesie prawidłowego rozwoju mózgu poprawi koncentrację i wspomoże proces uczenia. Bez wątpienia mały geniusz musi spożywać 6 kluczowych składników odżywczych: białko, jod, cynk, żelazo, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3 ze szczególnym uwzględnieniem DHA.
1. Kwas DHA a rozwój intelektualny dziecka
Kwasy omega-3, w tym DHA, przyczyniają się do prawidłowego rozwoju i podniesienia sprawności umysłowej. Odgrywają istotną rolę w procesie wzrostu sprawności intelektualnej i wzmacniania odporności organizmu. Z badań wynika, że spożycie DHA w grupie dzieci w wieku 1-3 lata wynosi przeciętnie 10 mg dziennie (chłopcy – 9 mg, dziewczynki – 11 mg). Natomiast Polska Grupa Ekspertów* zaleca spożywanie min. 100 mg kwasów DHA do 2 roku życia. Źródłami DHA w diecie są algi morskie, tłuste ryby morskie, mięso organów wewnętrznych zwierząt, np. wątroby, oraz olej rybi. Decydując o wyborze kwasów DHA, powinniśmy kierować się przede wszystkim źródłem, z którego pochodzi. Lepszym i zdrowszym wyborem będzie DHA pochodzące z alg, nieskażone metalami ciężkimi.
2. Kwas DHA w ciąży i podczas karmienia piersią
Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Uwzględniając polską populację kobiet w ciąży i karmiących oraz wpływ diety matki na rozwój umysłowy dziecka, eksperci zalecają im przyjmowanie min. 200 mg DHA dziennie. A w przypadku, gdy spożywają mało ryb, 400-600 mg DHA dziennie. Etap życia płodowego wiąże się z rozpoczęciem rozwoju umysłowego człowieka. Naukowcy podkreślają kluczową rolę odpowiednio zbilansowanej diety kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią. Pierwsze 3 lata życia mają fundamentalne znaczenie w rozwoju umysłowym człowieka. Wyniki badań dotyczących wpływu kwasów omega-3 na funkcjonowanie mózgu wyraźnie pokazują, że już znikomy niedobór DHA może negatywnie wpłynąć na rozwój psychomotoryczny dziecka. Niewłaściwy sposób odżywiania może skutkować trudnością z przyswajaniem i przekazywaniem informacji, a co za tym idzie ‒ problemami w szkole.
DHA należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ nasz organizm nie jest w stanie go produkować, zaleca się jego spożywanie lub suplementację. Inwestujmy w przyszłość naszego dziecka za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety. Dzięki temu nasza pociecha wyrośnie na małego geniusza, który niejednokrotnie zaskoczy nowymi umiejętnościami, chęcią do nauki i ciekawością świata.
*Polska Grupa Ekspertów. Skład: doc. dr hab. n. med. Anna Dobrzańska, prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka, prof. dr hab. n. med. Hanna Kunachowicz, prof. dr hab. n. med. Witold Lukas, prof. dr hab. n. med. Józef Ryżko, prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha, dr n. med. Anna Stolarczyk, prof. Hanna Szajewska, prof. dr hab. n. med. Krystyna Wąsowska-Królikowska, dr n. med. Halina Weker.