Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie – fakty i mity
Odpowiednio zbilansowana dieta dziecka to inwestycja na całe życie. Niezwykle ważne są także właściwe posiłki w czasie choroby, które mogą złagodzić wiele objawów. Dlatego też w trosce o brzuszki naszych milusińskich, stawiamy czoła popularnym mitom i podkreślamy fakty.
- 1. Roczne dziecko może jeść to, co dorośli – MIT
- 2. Dziecko z nadwagą to otyły dorosły – PRAWDA
- 3. W czasie przeziębienia dziecko powinno jeść mniej – MIT
- 4. Podczas gorączki nie podaje się nabiału – MIT
- 5. Dziecko nie musi zjeść całego posiłku – PRAWDA
- 6. Błonnik dajemy tylko przy zaparciach – MIT
- 7. Soki owocowe można pić bez ograniczeń – MIT
- 8. W diecie dziecka należy unikać ryżu – PRAWDA
- 9. Suplementy diety są niezbędne dla niemowląt – MIT
- 10. Niemowlętom nie trzeba podawać papek – PRAWDA
1. Roczne dziecko może jeść to, co dorośli – MIT
Smażone kotlety, pikantna chińszczyzna czy przesolone obiady nie są odpowiednim posiłkiem dla malucha. Podobnie zresztą jak dania instant czy wszelkiego rodzaju kostki rosołowe z glutaminianem sodu. Udowodniono, że sód jest czynnikiem ryzyka CHUCK (choroby układu krążenia), warto więc ograniczać go dziecku trak długo, jak tylko jest to możliwe.
2. Dziecko z nadwagą to otyły dorosły – PRAWDA
Niestety badania są w tej kwestii bezlitosne i mówią jednoznacznie, że komórki tłuszczowe zaczynają się tworzyć już w dzieciństwie. Wraz z dorastaniem może zmieniać się ich rozmiar, który powoduje otyłość. Warto pamiętać, że wytworzonej komórki tłuszczowej nigdy się już nie pozbędziemy, możemy ją najwyżej uśpić. Co więcej, złe nawyki żywieniowe zaszczepione w dzieciństwie to złe wybory kulinarne w życiu dorosłym.
3. W czasie przeziębienia dziecko powinno jeść mniej – MIT
Wręcz przeciwnie. W czasie infekcji wzrasta zapotrzebowanie energetyczne (w przypadku wzrostu temperatury tylko o 1 stopień, zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta aż o 12%!), które wspomaga organizm w walce z chorobą. Prawdą jest, że dzieci rzeczywiście niechętnie jedzą w tym okresie, ale jest to spowodowane zwykle złym samopoczuciem, bólem gardła, temperaturą czy osłabienie. Ważne jest zatem, aby zachęcić malucha do jedzenia w celu uniknięcia przegłodzenia.
4. Podczas gorączki nie podaje się nabiału – MIT
Podczas temperatury można podawać dziecku nabiał, a nawet jest to wskazane. Organizm w czasie choroby zużywa zapasy białka, które do tej pory gromadził w mięśniach, dlatego też niezwykle ważne jest, aby wzmacniać go, dostarczając mu niezbędnych składników odżywczych. Ponieważ dzieci niechętnie w czasie infekcji sięgają po produkty białkowe, warto zaproponować im dietę płynną.
5. Dziecko nie musi zjeść całego posiłku – PRAWDA
Oczywiście fajnie, jeśli by tak było, ale zwykle nie jest. Nie oznacza to, że z dzieckiem dzieje się coś złego, tym bardziej nie powinniśmy zmuszać go do jedzenia czegoś, co mu nie smakuje.
aciskając na malucha, aby opróżnił miseczkę do czysta, osiągamy skutek odwrotny do zamierzanego: albo blokadę i niechęć do jedzenia powodującą zaburzenia odżywiania, w tym anoreksję, albo rozpychanie żołądka, którego efektem jest nadwaga, a nawet otyłość. Darujmy więc sobie łyżeczkę za babcię, dziadka i sąsiadkę z piętra niżej. Zamiast tego proponujmy dzieciom kolorowe i zdrowe produkty, które zachęcą je do jedzenia samym wyglądem.
6. Błonnik dajemy tylko przy zaparciach – MIT
Błonnik świetnie się sprawdzi zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach, ponieważ wspomaga fizjologiczną florę bakteryjną. Niezwykle ważne jest także odpowiednie nawodnienie dziecka podczas problemów żołądkowych.
7. Soki owocowe można pić bez ograniczeń – MIT
Dzieci lubią soki, bo są słodkie. A to oznacza, że mają cukier – dodawany lub naturalnie występujący w owocach. Mają za to mało błonnika, przez co maluch zaspokoi głód, ale straci apetyt na jedzenie, nie zaspokajając przy tym wszystkich potrzeb żywieniowych. Mitem jest więc, że soki można pić no limit. Można je spożywać, ale z umiarem.
8. W diecie dziecka należy unikać ryżu – PRAWDA
Wszystko przez wysokie stężenie arsenu w ryżu, które wykazała Agencja Żywności i Leków. Warto więc z umiarem dozować go w diecie dziecka, zwłaszcza że wiele kaszek i gotowych produktów jest właśnie na bazie ryżu. Z tego też powodu małe dzieci zjadają średnio nawet 3 razy więcej tego składnika niż dorośli! Dobrze jest go rozsądnie racjonować, ustępując częściej miejsca innym produktom zbożowym.
9. Suplementy diety są niezbędne dla niemowląt – MIT
Żadne suplementy diety nie są potrzebne niemowlętom z wyjątkiem mleka. Do końca 6. miesiąca życia zaleca się wyłączne karmienie piersią, które może wymagać dawkowania witaminy D i witaminy K. Dzieci karmione mlekiem modyfikowanym zwykle nie muszą pobierać dodatkowo drugiej z wymienionych witamin, gdyż mieszanka zawiera je w swoim składzie.
10. Niemowlętom nie trzeba podawać papek – PRAWDA
A wszystko dzięki metodzie BLW (Baby-led weaning), która pozwala dzieciom na samodzielny wybór produktu i spożywanie go wszystkimi zmysłami. BLW to podawanie dziecku owoców, warzyw czy innych produktów w ich naturalnej konsystencji. Dziecko może je ssać, lizać, próbować gryźć, a dzięki temu poznawać nowe smaki, zapachy i dotykać strukturę każdego jedzenia.