Żywienie trzylatka
Żywienie trzylatka bywa nieraz wyzwaniem, tym bardziej że dieta dla dzieci powinna być jednocześnie smaczna i bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Zapracowani rodzice często muszą gotować szybki obiad dla dzieci. Niestety, maluchy lubią urozmaicenie, a dorosłym coraz częściej brakuje pomysłów. Dzieci bywają kapryśne i wybredne, często zdarzają się też trzylatki-niejadki. Żeby sprostać podniebieniom maluchów, rodzice powinni zadbać o wartości odżywcze, smakowe i estetyczny wygląd pokarmu.
1. Zdrowa dieta trzylatka
Żywienie trzylatka przypomina dietę dziecka dwuletniego. Trzylatek ma już wykształcone zęby przedtrzonowe i może gryźć oraz żuć. Jego rozwój sprawia, że ma większy apetyt niż wcześniej. Rodzic może przygotowywać potrawy z warzyw nieprzecieranych lub lekko rozdrobnionych. Dziecko może też jeść już naturalne owoce, nie jest konieczne ich obieranie, przecieranie i skrobanie. Dieta trzylatka może zostać urozmaicona o surówki z zielonej sałaty, z kiszonej kapusty, rzodkiewek, pomidorów, ogórków, cebuli i naturalnej kapusty.
Dieta dla dzieci powinna być bogata w białko, które znajduje się w mięsie. Mięso powinno być chude i nadal rozdrabniane. Powoli można wprowadzać potrawy smażone i pieczone oraz grube kasze (gryczaną i jaglaną). Dieta trzylatka może zostać wzbogacona o pieczywo – zwłaszcza czerstwy chleb razowy, pszenny lub żytni pokrojony na cienkie plasterki. Nabiał, czyli mleko, sery, jaja, masło, podajemy tak samo jak dla dwulatka. Wytyczne żywienia trzylatka są podobne do tych dotyczących dziecka w drugim roku życia.
2. Szybki obiad i kolacja dla dzieci
- Knedliki z sandacza na obiad dla dziecka
Składniki: 500 g filetu z sandacza, 2 żółtka, 2 białka, 150 ml śmietanki kremówki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przyrządzanie: oczyszczoną rybę, żółtka i przyprawy zmiksować w malakserze na jednolitą masę. Białka i kremówkę ubić osobno. Wszystko wymieszać. Łyżką nabierać masę i nakładać ją do gotującej wody. Gotować w delikatnie wrzącej wodzie.
- Jabłkowy kurczak na obiad dla dziecka
Składniki: kurczak, 2 łyżki suchego rozmarynu, 3 cytryny, 2-3 jabłka, pół szklanki soku jabłkowego, olej do posmarowania kurczaka.
Przyrządzanie: kurczaka umyć, odsączyć, posmarować olejem, posypać rozmarynem i solą. Kurczaka włożyć do żaroodpornego naczynia. Cytryny sparzyć, podzielić na cząstki i włożyć je do wnętrza kurczaka. Kurczaka piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jabłka obrać, poćwiartować i usunąć gniazda nasienne. W połowie pieczenia kurczaka odwrócić i polać sokiem oraz dodać jabłka.
- Kanapki motyle na kolację dla dziecka
To niecodzienne danie z pewnością przeciągnie uwagę malucha.
Składniki: pieczywo, masło do smarowania, ser żółty, szynka, warzywa (sałata rzodkiew, pomidor, ogórek, papryka, kukurydza).
Przyrządzanie: na talerzu połóż liść sałaty, a na nim kanapki. Z ciemnego pieczywa za pomocą krajaczki do ciast wytnij dwa serduszka. Na kanapce połóż na górze liść sałaty. Na sałacie ułóż tułowia motyli (pasek papryki i połówka ogórka) i ich główki (z rzodkiewek). Pieczywo połóż na miejscu skrzydeł.