WAŻNE
TERAZ

"Putin musi być pijany ze szczęścia", gdy słyszy co mówią w USA [OPINIA]

Rodzicu, podaj dziecku sok

Panuje przekonanie, że o dobrej jakości sok coraz trudniej. Niektórzy rodzice unikają ich kupowania, bo uważają, że pełno w nich cukru i wody. Jaka jest prawda?

Soki w diecie dzieckaSoki w diecie dziecka
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Zgodnie z obowiązującym prawem soki owocowe nie mogą zawierać dodatku cukru, a jedynie cukry naturalnie występujące w owocach. Najmniej ich w sokach warzywnych, np. pomidorowym, najwięcej zaś w soku z winogron.

W dobrej jakości soku znaleźć można witaminy i składniki mineralne. Wiele w nich również związków fenolowych, które wykazują właściwości odkażające, a przy tym hamują one rozwój bakterii. Mitem jest zatem zły wpływ soków na jamę ustną.

Owoce i warzywa w codziennej diecie

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami każdego dnia powinno się spożywać pięć porcji warzyw i owoców. Jedną z nich z powodzeniem można zastąpić sokiem. Mają one te same prozdrowotne właściwości co produkty z sadu, łąki czy ogrodu – wiele w nich przeciwutleniaczy, witamin, mikro- i makroelementów. A te są niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży, stanowią również wartościowy składnik diety osób dorosłych. Dodają energii, gaszą pragnienie i pozytywnie wpływają na pracę mózgu (składniki odżywcze soków poprawiają pamięć i koncentrację). Istotne jest jednak pytanie, czym się kierować przy ich wyborze.

Wiele powie nam nazewnictwo. Na półkach sklepowych znaleźć możemy:

  • soki,
  • napoje owocowe i/lub warzywne,
  • nektary,
  • napoje.

Najbardziej wartościowe są soki. W 100 proc. składają się one z soku wyciśniętego bezpośrednio z owoców (świeżych lub mrożonych). Sok może być również otrzymywany z zagęszczonego soku owocowego/ warzywnego poprzez odtworzenie proporcji wody i aromatu z owoców lub warzyw oddzielonych w procesie zagęszczania. Co to oznacza? Otóż sok zagęszczony to nic innego sok, z którego usunięta została część wody, np. w procesie odparowania. Ma on konsystencję miodu i zachowuje wszystkie zawarte w owocach i warzywach substancje odżywcze. Znacząco obniża koszty transportu.

Sok pomarańczowy
Sok pomarańczowy © 123RF

Sok uzyskany z soku zagęszczonego jest produktem w pełni wartościowym i naturalnym (dodaje się do niego tę samą ilość wody, jaką wcześniej usunięto).

Sok, napój, a może nektar?

Do produkcji soków prawo zabrania używać konserwantów, barwników, cukru i substancji słodzących. Chemicznych dodatków próżno szukać również w nektarach. Zawierają one od 25 do 100 proc. wsadu owocowego lub warzywnego. Legalne jest dodawanie do nich wody, cukru, miodu, kwasu cytrynowego i substancji słodzących.

Wysoką zawartością owoców i warzyw wyróżniają się również napoje owocowe i warzywne. Producent ma jednak możliwość dodania do nich aromatów, barwników i innych syntetycznych dodatków, których stosowanie dopuszcza prawo. Napoje mogą być chemiczne konserwowane.

Z kolei niską zawartością owoców i warzyw (poniżej 20 proc. wsadu) wyróżniają się napoje. Zawierać one mogą dozwolone prawem dodatki do żywności, w tym barwniki i aromaty. W napojach często obecny jest również cukier.

Soki zamiast suplementów

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że zjedzenie porcji świeżych owoców jest dla organizmu bardziej wartościowe niż sięgniecie po suplement diety. I tak dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi 80 mg, co w pełni pokryje wypicie 1,5 szklanki soku pomarańczowego lub grejpfrutowego. Szklanka soku z buraków z kolei dostarcza 200 mikrogramów kwasu foliowego, a więc dokładnie tyle, ile dorosła osoba potrzebuje tego związku każdego dnia. Pijąc soki owocowe lub warzywne łatwo również dostarczyć organizmowi witaminę A (jej źródłem jest sok marchwiowy) oraz witaminę E (zawiera ją m.in. sok żurawinowy).

Sok pod szczególnym nadzorem

Soki i nektary owocowe są produktami niezwykle wartościowymi i cennymi dla zdrowia, stąd proces ich produkcji podlega szczegółowym regulacjom prawnym. Naukowcy dysponują wieloma narzędziami badawczymi, które pozwalają im wykryć zafałszowania soków i nektarów, jak również stwierdzić, czy owoce i warzywa użyte w procesie produkcji są dobrej jakości. Kontrole oceniają również sam proces technologiczny.

Mimo tak dobrej jakości soków i ich pozytywnego wpływ na organizm, Polacy nadal spożywają ich bardzo mało. Osoba dorosła w ciągu roku pije 12 litrów soku, co daje 33 ml na dzień! Dla porównania, Norweg w ciągu roku wypija średnio 26,5 litra soku, Finlandczyk – 22 litry, zaś Niemiec – 20,6 litrów (dane Krajowej Unii Producentów Soków).

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dziennie spożywać 400 gramów owoców i warzyw, najlepiej w pięciu porcjach. Jedną z nich może być szklanka (200 ml) soku – smacznego, zdrowego i naturalnego.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu