Najzdrowsze przekąski dla dzieci
Myśląc o przygotowaniu przekąski dla dziecka, trzeba być wyjątkowo kreatywnym – zwłaszcza jeśli ma być ona pożywna i zdrowa. Nie wystarczy przecież tradycyjna kanapka, aby przekonać dziecko do zjedzenia szpinaku, ale o tym pewnie już się nie raz przekonałeś. Na szczęście zdrowe przekąski mogą być smaczne i apetyczne. Poznaj te najzdrowsze i dowiedz się, jak je podawać, żeby dzieci były zadowolone.
1. Przekąski pełnoziarniste
Dzieci uwielbiają gofry, naleśniki, a także tosty. Zamiast codziennie serwować im białe pieczywo, zastąp je pełnoziarnistym, które jest pełne żelaza, a także witamin B1 i B2. Pełnoziarniste produkty wzmagają uczucie sytości, gdyż są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika.
Gotowe dżemy zastąp twarogiem lub masłem orzechowym o dobrym składzie (bez dodatku cukru i tłuszczów utwardzonych), które dostarczą twojemu dziecku cennego białka. Zamiast kupować ciasteczka pełne tłuszczów trans i cukru, przygotuj je sam – możesz dodać do nich, co tylko chcesz, najlepsze będą rodzynki, naturalnie słodkie owoce jagodowe, owoce suszone oraz orzechy i pestki. Sprawdzaj, czy produkty, które kupujesz, nie są dodatkowo dosładzane i pamiętaj, że te pełnoziarniste możesz podawać dziecku już od 9 miesiąca życia.
2. Hummus i żółty ser
Puree z ciecierzycy, czyli hummus, będzie doskonałym zamiennikiem dla ziemniaków, a także dodatkiem do mięs i warzyw. Ma orzechowy smak, który powinien spodobać się maluchowi, zawiera kwas foliowy i aminokwasy. Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów, dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim także ryboflawinę, niacynę, wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo.
Ser zapewnia dzieciom białko, które utrzymuje wysoki poziom energii między kolejnymi posiłkami, a także dostarcza wapnia niezbędnego dla zdrowych kości i zębów. Możesz przygotować z niego kolorowe szaszłyki, a zamiast tradycyjnego sosu czy dipu podać do nich hummus. Ciecierzycę można stosować w diecie dziecka już od 10 miesiąca życia. Ser żółty już od 7.
3. Gruszki, jabłka i truskawki
Bogate w błonnik gruszki i jabłka możesz bez problemu kupić przez cały rok. Truskawki możesz połączyć z makaronem pełnoziarnistym, a także dodać do serowych szaszłyków czy twarogu. Owoce są pełne witaminy C, są także dobrym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B (m.in. kwasu foliowego), witaminy E, potasu, magnezu, żelaza i manganu.
Z jabłek możesz przygotować pyszny mus z dodatkiem miodu, który jest naturalnym antybiotykiem, a gruszki upiec z cynamonem. Jabłka można podawać maluchom od 5 miesiąca życia, gruszki od 7, a truskawki po 10 miesiącu życia.
4. Mrożony jogurt
Staraj się czytać skład na etykietach – prawdziwy jogurt składa się wyłącznie z mleka i bakterii, nie powinno być w nim dodatkowych porcji cukru czy sztucznych dodatków.
Zasada jest prosta – im mniej składników na etykiecie, tym lepszy jogurt. Bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie pomagają wzmacniać odporność dziecka, chronić przed infekcjami, a także skracać czas trwania choroby. Niestety, dzieci nie zawsze są przekonane co do jego jedzenia. Możesz je jednak przechytrzyć – przygotuj mrożony jogurt z dodatkiem ulubionych owoców malucha lub bananowe lody.
Banany są w szczególności polecane w diecie dzieci nadpobudliwych, energicznych, gdyż skutecznie wyciszają i uspokajają. Rodzice podają jogurt naturalny dzieciom już od 7 miesiąca życia.
5. Rodzynki
Rodzynki są bogate w żelazo, cynk, potas oraz witaminy z grupy B. Znajdziesz w nich również jod potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy oraz bor korzystnie wpływający na pracę mózgu. Są pełne antyoksydantów, poprawiają wygląd skóry i zwiększają odporność. Przyczyniają się do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej w jelitach.
Rodzynki możesz wykorzystać do posypania kanapek, jako dodatek do płatków owsianych, a także przygotować z ich dodatkiem pyszne cynamonowe bułeczki. Wprowadza się je do diety dziecka po 8 miesiącu życia.