Najzdrowsze przekąski dla dzieci

Myśląc o przygotowaniu przekąski dla dziecka, trzeba być wyjątkowo kreatywnym – zwłaszcza jeśli ma być ona pożywna i zdrowa. Nie wystarczy przecież tradycyjna kanapka, aby przekonać dziecko do zjedzenia szpinaku, ale o tym pewnie już się nie raz przekonałeś. Na szczęście zdrowe przekąski mogą być smaczne i apetyczne. Poznaj te najzdrowsze i dowiedz się, jak je podawać, żeby dzieci były zadowolone.

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

1. Przekąski pełnoziarniste

Dzieci uwielbiają gofry, naleśniki, a także tosty. Zamiast codziennie serwować im białe pieczywo, zastąp je pełnoziarnistym, które jest pełne żelaza, a także witamin B1 i B2. Pełnoziarniste produkty wzmagają uczucie sytości, gdyż są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika.

Przekąski pełnoziarniste to doskonały sposób na urozmaicenie diety dziecka
Przekąski pełnoziarniste to doskonały sposób na urozmaicenie diety dziecka (123RF)

Gotowe dżemy zastąp twarogiem lub masłem orzechowym o dobrym składzie (bez dodatku cukru i tłuszczów utwardzonych), które dostarczą twojemu dziecku cennego białka. Zamiast kupować ciasteczka pełne tłuszczów trans i cukru, przygotuj je sam – możesz dodać do nich, co tylko chcesz, najlepsze będą rodzynki, naturalnie słodkie owoce jagodowe, owoce suszone oraz orzechy i pestki. Sprawdzaj, czy produkty, które kupujesz, nie są dodatkowo dosładzane i pamiętaj, że te pełnoziarniste możesz podawać dziecku już od 9 miesiąca życia.

2. Hummus i żółty ser

Puree z ciecierzycy, czyli hummus, będzie doskonałym zamiennikiem dla ziemniaków, a także dodatkiem do mięs i warzyw. Ma orzechowy smak, który powinien spodobać się maluchowi, zawiera kwas foliowy i aminokwasy. Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów, dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim także ryboflawinę, niacynę, wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo.

Ser zapewnia dzieciom białko, które utrzymuje wysoki poziom energii między kolejnymi posiłkami, a także dostarcza wapnia niezbędnego dla zdrowych kości i zębów. Możesz przygotować z niego kolorowe szaszłyki, a zamiast tradycyjnego sosu czy dipu podać do nich hummus. Ciecierzycę można stosować w diecie dziecka już od 10 miesiąca życia. Ser żółty już od 7.

3. Gruszki, jabłka i truskawki

Bogate w błonnik gruszki i jabłka możesz bez problemu kupić przez cały rok. Truskawki możesz połączyć z makaronem pełnoziarnistym, a także dodać do serowych szaszłyków czy twarogu. Owoce są pełne witaminy C, są także dobrym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B (m.in. kwasu foliowego), witaminy E, potasu, magnezu, żelaza i manganu.

Z jabłek możesz przygotować pyszny mus z dodatkiem miodu, który jest naturalnym antybiotykiem, a gruszki upiec z cynamonem. Jabłka można podawać maluchom od 5 miesiąca życia, gruszki od 7, a truskawki po 10 miesiącu życia.

4. Mrożony jogurt

Staraj się czytać skład na etykietach – prawdziwy jogurt składa się wyłącznie z mleka i bakterii, nie powinno być w nim dodatkowych porcji cukru czy sztucznych dodatków.

Mrożony jogurt
Mrożony jogurt (123RF)

Zasada jest prosta – im mniej składników na etykiecie, tym lepszy jogurt. Bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie pomagają wzmacniać odporność dziecka, chronić przed infekcjami, a także skracać czas trwania choroby. Niestety, dzieci nie zawsze są przekonane co do jego jedzenia. Możesz je jednak przechytrzyć – przygotuj mrożony jogurt z dodatkiem ulubionych owoców malucha lub bananowe lody.

Banany są w szczególności polecane w diecie dzieci nadpobudliwych, energicznych, gdyż skutecznie wyciszają i uspokajają. Rodzice podają jogurt naturalny dzieciom już od 7 miesiąca życia.

Zdrowe przekąski na podróż
Zdrowe przekąski na podróż [10 zdjęć]

Długie podróże sprzyjają złym nawykom żywieniowym. Jeśli nie zaplanujesz zdrowych posiłków wcześniej,...

zobacz galerię

5. Rodzynki

Rodzynki są bogate w żelazo, cynk, potas oraz witaminy z grupy B. Znajdziesz w nich również jod potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy oraz bor korzystnie wpływający na pracę mózgu. Są pełne antyoksydantów, poprawiają wygląd skóry i zwiększają odporność. Przyczyniają się do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej w jelitach.

Rodzynki
Rodzynki (123RF)

Rodzynki możesz wykorzystać do posypania kanapek, jako dodatek do płatków owsianych, a także przygotować z ich dodatkiem pyszne cynamonowe bułeczki. Wprowadza się je do diety dziecka po 8 miesiącu życia.

Następny artykuł: Jedzenie wspomagające pracę mózgu u dzieci

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.