Żelazo u niemowląt
Poziom żelaza w organizmie nie jest problemem w przypadku większości niemowląt, ale wcześniaki, dzieci o niskiej wadze urodzeniowej oraz dzieci, których matki źle odżywiały się w czasie ciąży lub miały cukrzycę, mogą być narażone na niedokrwistośćz niedoboru żelaza. Wcześniaki mogą zachorować na anemię, ponieważ zapasy żelaza gromadzą się w organizmie dzieci w ciągu ostatnich miesięcy ciąży. Na jak długo wystarczają niemowlętom zasoby żelaza? W jaki sposób można dokonać suplementacji tego składnika?
1. Kiedy może pojawić się niedobór żelaza u niemowląt?
Zarówno w przypadku dzieci karmionych piersią, jak i niemowląt spożywających mleko modyfikowane zapasy żelaza wystarczają zwykle do szóstego miesiąca życia. Następnie zasoby żelaza zaczynają się zmniejszać. Nie oznacza to oczywiście, że zapasy żelaza nagle znikają. Rodzice niemowlaków nie powinni martwić się na zapas wystąpieniem anemii u swoich dzieci – niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym rzadko zapadają na niedokrwistość, ponieważ mleko tego typu zawiera duże ilości żelaza. Dzieci karmione piersią również są tylko w niewielkim stopniu narażone na niedokrwistość, zwłaszcza jeśli zaczynają spożywać produkty stałe dopiero po ukończeniu 6 miesiąca życia. Zbyt wczesne rozszerzanie dietymoże negatywnie wpłynąć na poziom żelaza w organizmie dziecka. Jednak gdy niemowlę ma już pół roku, wskazane jest stopniowe wprowadzanie produktów zawierających żelazo. Dzienne zapotrzebowanie dzieci w wieku 7-12 miesięcy na żelazo wynosi 11 mg. Jeśli w tym czasie niemowlę spożywa za mało produktów zawierających żelazo, należy liczyć się z prawdopodobieństwem wystąpienia niedokrwistości.
2. Jak poprawić wchłanianie żelaza?
W miarę jak niemowlę rośnie, można zwiększyć wchłanianie żelaza zarówno z roślinnych, jak i zwierzęcych źródeł tego składnika. Jak to zrobić? Wystarczy podczas posiłku podać dziecku produkt, który ma w swoim składzie witaminę C. Dobrym przykładem takiego dania są płatki śniadaniowe serwowane z owocem. Witamina C zawarta w owocu pomaga we wchłanianiu żelaza z płatków śniadaniowych. Z tego względu wskazane jest podawanie niemowlętom produktów bogatych w witaminę C wraz z roślinnymi źródłami żelaza. Warto uświadomić sobie, że większość żelaza przyswajanego przez ludzi pochodzi właśnie z produktów roślinnych. Takie żelazo ma mniejszą biodostępność i jest wchłaniane w mniejszych ilościach przez ciało człowieka. Na szczęście dzięki witaminie C można poprawić przyswajalność żelaza. Wielu pediatrów zaleca codzienne łączenie owocu lub warzywa z produktami zbożowymi. W przypadku starszych dzieci idealnym posiłkiem jest danie, które ma w swoim składzie owoc, białko (na przykład mięso kurczaka), warzywo oraz jogurt.
Żelazo to ważny dla zdrowia niemowląt składnik. Do szóstego miesiąca życia niedobory żelaza są rzadkością, gdyż zarówno mleko matki, jak i mleko modyfikowane zawiera wystarczające ilości żelaza. Starsze dzieci są jednak narażone na niedobór żelaza i niedokrwistość. Na szczęście ryzyko anemii można znacznie zmniejszyć za pomocą zdrowej diety.