Dieta dwulatka
Jedzenie w drugim roku życia nie musi być tak naprawdę problemem. W tym wieku dziecko jest fizycznie gotowe, aby jeść to, co dorośli. Niektóre dzieci wolą swoje papki. Inne z kolei domagają się jedzenia takiego, jakie mają dorośli. Prędzej czy później normalne, zdrowe jedzenie trzeba wprowadzić każdemu maluchowi. Pamiętajmy jednak, aby nowe produkty były zawsze wprowadzane z ostrożnością.
1. Co je dwulatek?
Jedzenie dla dwulatka przede wszystkim nie musi być już miękkie i papkowate. Najwyższy czas na poważniejsze dania. Oczywiście zacznij stopniowo, na przykład od świeżych, niezbyt twardych owoców pozbawionych pestek. Mogą to być jabłka czy bezpestkowe winogrona. Obiadowe dania dla dwulatka wymagające trochę, ale niedużo gryzienia, to na przykład warzywa nadziewane mielonym mięsem.
Po jakimś czasie dziecko, nawet niejadek, powinno zasmakować w bardziej chrupiących przysmakach, takich jak:
- wafle ryżowe,
- kiszone ogórki,
- marchew.
Oprócz tego, zwróć uwagę na to, by nie zanudzać dziecka ciągle tymi samymi papkami o podobnym smaku. Tutaj też czas na kolejny stopień wtajemniczenia: nowe, "dorosłe" smaki. Te przyprawy, z których korzystasz sama mogą zasmakować także twojemu maluchowi.
Co więcej - nigdy nie zmuszaj dwuletniego dziecka do jedzenia! Oswaja się właśnie z nowym, bardziej kalorycznym menu. Naturalny jest lekki spadek apetytu.
Aby maluch nie wybrzydzał przy jedzeniu, postaraj się, aby jedzenie dla dziecka było kolorowe, zabawnie podane (np. z plasterka jajka na twardo zrób "oczy" potrawy). W eksperymentach pamiętaj, że dziecko może okazać się uczulone na niektóre produkty spożywcze. Pierwsze podanie musi być ostrożne i w niewielkich ilościach. Obserwuj dziecko, czy nie ma objawów alergii przez dłuższy czas po zjedzeniu nowego przysmaku.
2. Składniki jedzenia dla dwulatka
Dieta dwulatka powinna obfitować w potrzebne dziecku do rozwoju witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Zdrowa dieta dla dwulatka to także tłuszcze, i to zwierzęce! Oczywiście, w rozsądnych ilościach.
- Warzywa powinny być podstawą diety dwulatka. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, ale aby je zachować gotuj je na parze lub podawaj dziecku surowe.
- Owoce są na drugim miejscu, ale też są bardzo ważne. Zawierają dużo niepotrzebnego cukru, ale możesz je traktować jako zdrowy deser dla dwulatka.
- Białko to budulec dla mocnych kości. Nie odmawiajmy dziecku mleka i przetworów mlecznych. Tylko nie wybieraj mleka odtłuszczonego czy jogurtu 0%! Do wchłaniania białka dziecku potrzeba tłuszczu.
- W diecie dwulatka powinny pojawić się mięso i ryby. Są one cennymi źródłami tłuszczy i kwasów tłuszczowym Omega-3.
- Dwuletnie dziecko może jeść więcej jajek niż dorośli martwiący się o poziom cholesterolu we krwi.
- Pełne ziarno w pieczywie to cenny błonnik. Nie wahaj się przed podaniem go dziecku, ale czasem też wystarczy białe pieczywo. Zbyt dużo błonnika może skutkować biegunką.
Aby wybrać odpowiednie jedzenie dla dwulatka, należy stosować metodę prób i błędów. Staraj się dawać dziecku rzeczy, które mu smakują. Te, które wyrzuca z talerza i na które reaguje bólami brzucha najlepiej odstawić i zamienić na inne.