Co należy jeść? Dieta w 2 trymestrze ciąży
Gdy rozpocznie się drugi trymestr ciąży kobieta musi ostrożnie prowadzić swoją dietę. W tym okresie dziecko rozwija się bardzo szybko, kształtuje się wiele jego tkanek, powiększają się piersi i macica kobiety, a także wzrasta ilość krwi.
1. Dieta w II trymestrze ciąży
Dziecko potrzebuje teraz:
- więcej żelaza,
- kwasu foliowego i witamin z grupy B do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości,
- różnorodnego białka,
- dużo wapnia i wody,
- cynku,
- jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
2. Wapń i białko
Kobieta w tych środkowych miesiącach ciąży powinna dostarczać organizmowi dużo produktów mlecznych, a co za tym idzie wapnia, by kości i zęby (rozwijają się już ok. 8 tygodnia) dziecka rozwijały się prawidłowo. Dawka wapnia powinna być dwukrotnie większa niż przed ciążą. Zamiast pić tylko mleko można jeść żółty ser, pić jogurty lub kefiry. Mama powinna uważać jednak, ponieważ produkty mleczne mają sporo tłuszczu, i wybierać produkty chude lub półtłuste, ale nie light.
Zarówno organizm matki, jak i dziecka potrzebuje w tym okresie więcej białka, dlatego warto aby kobieta jadła ryby, chude mięso, warzywa strączkowe, a także soczewicę i orzechy.
3. Zaparcia w ciąży i niezbędne witaminy
By zapobiec zaparciom, kobieta może spożywać większe ilości błonnika, który zawarty jest w warzywach i owocach. Ponieważ organizm nie jest w stanie kumulować witamin, codziennie trzeba mu je dostarczać. Surowe owoce i warzywa dostarczają witaminy C, która potrzebna jest, by łożysko było mocne, poza tym podnosi ona odporność i ułatwia przyswajanie żelaza. Papryka, kapusta, oleje roślinne, marchewka są doskonałym źródłem witaminy E, a pełnoziarniste produkty zbożowe – witamin z grupy B. Są one bardzo ważne także dla skóry, by była elastyczna. Niestety, nawet najlepiej skomponowane posiłki nie zagwarantują, że skóra przetrwa ciążę bez szwanku. Dlatego warto smarować ją preparatami przeciw rozstępom.
Nadal należy spożywać duże ilości surowych zielonych warzyw – sałata, szpinak, brokuły – by dostarczać organizmowi kwas foliowy.
Chude mięso jest doskonałym źródłem żelaza, lepszym niż produkty roślinne. Jeśli ciężarna nie je mięsa, warto aby spożywała szpinak lub suszone morele.
Równie ważne, co i w I trymestrze, jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Kobieta powinna pić 2 litry wody niegazowanej.
Unikać należy:
- soli – może zatrzymywać wodę w organizmie,
- potraw ciężkostrawnych i wzdymających – lepiej nie jeść fasolki po bretońsku czy bigosu,
- konserw, a także produktów garmażeryjnych z torebek – zawierają duże ilości cukru, tłuszczu i soli,
- serów pleśniowych – istnieje niebezpieczeństwo bytowania w nich zarazków listeriozy,
- alkoholu – przenika on przez łożysko do organizmu dziecka i może spowodować nieodwracalne zmiany neurologiczne u płodu,
- kawy, herbaty, kakao – jeśli kawa to zbożowa z mlekiem, a herbata – słaba.
4. Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży
Przykładowy jadłospis w II trymestrze:
Śniadanie: Dwie kromki ciemnego pieczywa z masłem, szynką wołową i zieloną sałatą, surówka z pomidorów, kubek kakao.
Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi i posiekanymi suszonymi morelami.
Obiad: zupa cytrynowa z ryżem i koperkiem ( rozcieńczony rosół z kury i wołowiny dopraw sokiem z 1 cytryny i zabiel śmietaną), pieczona chuda ryba w warzywach, ziemniaki, surówka, szklanka soku lub niegazowanej wody.
Podwieczorek: Kubek zmiksowanych świeżych owoców z jogurtem.
Kolacja: Zapiekanka z makaronu i warzyw z odrobiną oliwy z oliwek (bez sera).