Herbata w ciąży

Herbata staje się coraz popularniejszym napojem, co związane jest głównie z obecnością w sklepach wielu jej rodzajów. Herbaty wykazują właściwości prozdrowotne, które różnią się w zależności od rodzaju herbaty.

1. Rodzaje herbat

W zależności od sposobu produkcji wyróżniamy kilka odmian herbat, z których każda ma zróżnicowane właściwości prozdrowotne.

Na sklepowych półkach możemy znaleźć kilka rodzajów herbat:

Zobacz film: "Żelazo w ciąży"

  • Biała herbata – herbata ta nie podlega żadnemu procesowi. Jest to najdroższy rodzaj herbaty, gdyż stanowią ją młode pączki krzewu zbierane tylko raz w roku. Następnie zostaje ona suszona.
  • Herbata zielona – świeżo zebrane listki herbaty są poddawane działaniu pary wodnej, a następnie procesowi suszenia. Ze względu na dużą zawartość polifenoli jest bardziej gorzka od czarnej.
  • Herbata czarna – w czasie procesu jej produkcji, zebrane liście są poddawane suszeniu, a następnie zwijane, rozdrabniane i poddawane długotrwałej fermentacji. Jest najczęściej spożywanym rodzajem herbaty na całym świecie.
  • Herbata czerwona – w przeciwieństwie do czarnej herbaty poddana jest krótkiej fermentacji. Herbata czerwona Pu-erh wspomaga proces odchudzania, ponieważ przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Ponadto wspomaga funkcje wątroby i wzmacnia odporność organizmu.

2. Działanie herbaty

Kobiety w ciąży powinny spożywać różnorodne rodzaje herbat ze względu na ich właściwości prozdrowotne i lecznicze. Tym bardziej, że w okresie ciąży wiele preparatów farmakologicznych jest niewskazanych. Napar z herbaty zielonej i czerwonej wspomaga procesy trawienia i wzdęcia, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Zarówno zielona, jak i czarna herbata stanowią świetne źródło fluoru, który wzmacnia szkliwo zębów i chroni przed próchnicą - co jest istotne dla rozwijającego się płodu oraz kobiet w ciąży, kiedy to w znacznym stopniu pogarsza się jakość zębów. Ponadto zielona herbata hamuje rozwój bakterii powodujących próchnicę. W okresie ciąży nie jest wskazane picie kawy, ze względu na dużą zawartość kofeiny. Natomiast taniny obecne w zielonej i czarnej herbacie zmniejszają zmęczenie i senność oraz poprawiają koncentrację uwagi. Herbaty są bogatym źródłem polifenoli (najwięcej znajduje się w białej i zielonej herbacie), które wykazują działanie antyoksydacyjne. Ich spożywanie zapobiega i wspomaga leczenie różnych chorób: układu krążenia, układu nerwowego, skóry. Ponadto przeciwdziała rozwojowi nowotworów.

Jednakże herbaty mają też swoje wady. W naparze herbacianym znajduje się kwas szczawiowy, który wykazuje działanie antyodżywcze. W jelitach wiąże jony wapnia i magnezu, tworząc sole, które nie ulegają wchłonięciu. Nadmierne spożycie herbaty, zwłaszcza podczas spożywania posiłków bogatych w te makroelementy, może spowodować ich niedobór, powodując zaburzenia pracy serca, układu nerwowego. Ponadto nadmiar kwasu szczawiowego w diecie prowadzi do tworzenia się kamieni nerkowych. Z kolei tanina zawarta w herbacie i kawie hamuje wchłanianie jonów żelaza, co jest szczególnie niebezpieczne dla rozwijającego się płodu, gdyż powoduje anemię u kobiet w ciąży. Dlatego też podczas zażywania preparatów na anemię oraz produktów bogatych w żelazo (mięso, wędliny), nie należy pić herbaty.

Następny artykuł: Ile przytyć w ciąży?

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!