Herbata w ciąży. Jak będzie najzdrowsza?
Herbata w ciąży bywa nierzadko konsumowana. To napój bardzo popularny, powszechny. Ale czy jest zdrowy? I czy picie herbaty jest bezpieczne w ciąży? Sprawdźmy.
- 1. Herbata w ciąży
- 1.1. Jakie są korzyści zdrowotne picia herbaty w ciąży?
- 2. Jakie są najlepsze rodzaje herbaty do spożycia w ciąży?
- 2.1. Rodzaje herbaty zalecane i niewskazane w ciąży
- 3. Jakie są potencjalne skutki uboczne picia herbaty w ciąży?
- 4. Jakie są zalecenia dotyczące spożycia herbaty w ciąży?
- 5. Czy istnieją herbaty, których należy unikać podczas ciąży?
1. Herbata w ciąży
1.1. Jakie są korzyści zdrowotne picia herbaty w ciąży?
W zależności od sposobu produkcji wyróżniamy kilka odmian herbat, z których każda ma zróżnicowane właściwości prozdrowotne.
Do wyboru jest herbata:
- biała – herbata ta nie podlega żadnemu procesowi. Jest to najdroższy rodzaj herbaty, gdyż stanowią ją młode pączki krzewu zbierane tylko raz w roku. Następnie zostaje ona suszona;
- zielona – świeżo zebrane listki herbaty są poddawane działaniu pary wodnej, a następnie procesowi suszenia. Ze względu na dużą zawartość polifenoli jest bardziej gorzka od czarnej;
- czarna – w czasie procesu jej produkcji, zebrane liście są poddawane suszeniu, a następnie zwijane, rozdrabniane i poddawane długotrwałej fermentacji. Jest najczęściej spożywanym rodzajem herbaty na całym świecie;
- czerwona – w przeciwieństwie do czarnej herbaty poddana jest krótkiej fermentacji. Herbata czerwona Pu-erh wspomaga proces odchudzania, ponieważ przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Ponadto wspomaga funkcje wątroby i wzmacnia odporność organizmu.
Wiadomo nie od dziś, że w medycynie ludowej krajów azjatyckich herbata uważana była za lek na wiele dolegliwości. Optymistyczne dane pojawiają się też w naukowych opracowaniach: napój ten ma korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, redukcję masy ciała, a nawet zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych.
2. Jakie są najlepsze rodzaje herbaty do spożycia w ciąży?
2.1. Rodzaje herbaty zalecane i niewskazane w ciąży
Napar z herbaty zielonej i czerwonej wspomaga procesy trawienia, choć może wywoływać też wzdęcia, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Zarówno zielona, jak i czarna herbata stanowią świetne źródło fluoru, który wzmacnia szkliwo zębów i chroni przed próchnicą, co jest istotne dla rozwijającego się płodu oraz kobiet w ciąży, kiedy to w znacznym stopniu pogarsza się jakość zębów.
Herbaty są bogatym źródłem polifenoli (najwięcej znajduje się w białej i zielonej herbacie), które wykazują działanie antyoksydacyjne. Ich spożywanie zapobiega i wspomaga leczenie różnych chorób: układu krążenia, układu nerwowego, skóry.
Za najbezpieczniejszą herbatę do spożywania w ciąży uznaje się jednak herbatę czerwoną. Można też pić ziołowe napary (z ziół dozwolonych w ciąży). Wskazane są też herbaty owocowe.
3. Jakie są potencjalne skutki uboczne picia herbaty w ciąży?
Skutki spożycia zbyt dużej ilości herbaty w ciąży wiążą się z obecnością w niej kofeiny (łatwo się wchłania, posiada dużą zdolność do przenikania przez barierę krew – mózg – łożysko, do płynu owodniowego, mleka i nasienia).
Według zaleceń przyszłe matki nie powinny spożywać więcej niż 300 mg kofeiny dziennie (dawka zawarta w 2-3 filiżankach kawy). Najnowsze rekomendacje British Food Standards Agency ograniczyły jej ilość do 200 mg na dobę.
Zawartość kofeiny w liściach herbaty wynosi od 2 do 5 proc. Jest też uzależniona od jej ilości użytej na porcję i warunków parzenia, w tym temperatury wody i czasu naparzania. Stąd też zawartość kofeiny w porcji herbaty przyjmuje dość szeroki zakres od 14 do 65 mg.
Największą ilość kofeiny mają herbaty długo parzone.
Trzeba też wspomnieć, że w naparze herbacianym znajduje się kwas szczawiowy, który wykazuje działanie antyodżywcze. W jelitach wiąże jony wapnia i magnezu, tworząc sole, które nie ulegają wchłonięciu.
Nadmierne spożycie herbaty, zwłaszcza podczas spożywania posiłków bogatych w te makroelementy, może spowodować ich niedobór, powodując zaburzenia pracy serca lub układu nerwowego. Nadmiar kwasu szczawiowego w diecie prowadzi też do tworzenia się kamieni nerkowych.
Z kolei tanina zawarta w herbacie i kawie hamuje wchłanianie jonów żelaza, a niedobór tego pierwiastka jest szczególnie niebezpieczny dla rozwijającego się płodu.
W przypadku anemii (niedokrwistości), kiedy zażywane są preparaty uzupełniające żelazo, należy ograniczyć picie herbaty. Nie wolno jej pić do posiłku będącego cennym źródłem tego pierwiastka (np. mięsa, jajek) ani popijać nim suplementów żelaza (zachowując odstęp co najmniej 2 godzin).
4. Jakie są zalecenia dotyczące spożycia herbaty w ciąży?
W świetle powyższych danych, szukając odpowiedzi na pytanie jak często można pić herbatę w ciąży, odpowiadamy: kobieta w ciąży może spożywać maksymalnie dwie szkalnki słabego naparu dziennie. Picie żadnej z herbat (czarnej, białej, czerownej, zielonej) nie jest wskazane w dużych ilościach.
5. Czy istnieją herbaty, których należy unikać podczas ciąży?
Biała herbata w ciąży nie jest zakazana, jednak przyszłe mamy powinny zachować umiar w jej spożywaniu. Chociaż ma ona dobry wpływ na zdrowie, znajduje się w niej również duża ilość garbników, które mogą drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczać wchłanianie substancji odżywczych.