Czy w ciąży można pić alkohol?
Fakt, że alkohol spożyty przez kobietę w ciąży wpływa negatywnie na rozwój płodu, został potwierdzony wieloma badaniami. Zmiany, które zachodzą w płodzie, są nieodwracalne, dlatego większość ciężarnych na czas ciąży zdecydowanie eliminuje alkohol ze swojej diety. Warto pamiętać, że nie ma poziomu spożycia alkoholu w czasie ciąży, który byłby zupełnie bezpieczny dla dziecka. Mimo to niektóre ciężarne zastanawiają się, czy kieliszek wina do obiadu lub mały kufelek piwa do słonych przekąsek nie ujdą im na sucho.
1. Co radzą lekarze?
Ponieważ nie istnieją badania, które wskazywałyby ewentualną bezpieczną granicę spożycia alkoholu, na wszelki wypadek lekarze zalecają całkowitą abstynencję. Ryzyko wad u dziecka jest dużo większe, gdy jego matka regularnie spożywa alkohol w dużej ilości niż kiedy ma to charakter okazjonalny, jednak najbardziej rozsądna jest kompletna rezygnacja z alkoholu na czas ciąży.
2. Alkohol a wady wrodzone
Istnieje zależność pomiędzy spożywanym przez kobietę w ciąży alkoholem a stanem zdrowia jej nienarodzonego dziecka. Istotnym czynnikiem jest tu ilość alkoholu, jaką przyjmuje ciężarna. Ryzyko wad wrodzonych u dziecka kobiety, która wypijała mniej niż dwa drinki dziennie jest co prawda nieudokumentowane, ale lekarze zalecają zupełną abstynencję w czasie ciąży.
Alkohol przenika do krwi płodu w takim samym stężeniu jak do krwi matki, powodując m.in.:
- płodowy zespół alkoholowy,
- zwiększenie ryzyka poronienia oraz porodu przedwczesnego,
- ryzyko komplikacji porodowych,
- zaburzenia w rozwoju mózgu dziecka i układu nerwowego,
- osłabienie rozwoju komórek płodu,
- uszkodzenie mięśni, skóry, gruczołów, kości i zębów,
- osłabienie rozwoju płuc,
- powoduje zaburzenia rozwoju wzrostu,
- zaburzenia emocjonalne,
- zaburzenia mowy,
- zespół nadpobudliwości psychoruchowej,
- leukemię,
- wady nerek,
- problemy ze słuchem i wzrokiem.
3. Piwo bezalkoholowe – dobry wybór dla ciężarnych?
Jak sprawa wygląda w przypadku tak zwanego piwa bezalkoholowego? Jest to napój, który ma zerową lub minimalną zawartość alkoholu nie przekraczającą 0,5‰, dlatego jego szkodliwość dla płodu jest znikoma. Wybór należy do ciężarnej, ale powinna zastanowić się, czy potencjalne i nieodwracalne skutki uboczne są warte chwili przyjemności.
Dla wielu kobiet ciąża to czas wyrzeczeń. Są one zmuszone do zmiany trybu życia, co nie zawsze jest łatwe. Jeśli rezygnacja z alkoholu na czas ciąży jest dla ciężarnej wielkim problemem, powinna uświadomić sobie, że spożywanie trunków alkoholowych może negatywnie odbić się na zdrowiu jej dziecka.