Trwa ładowanie...

Śledzie w ciąży: czy można je jeść?

 Agnieszka Gotówka
07.05.2024 14:55
Śledzie w ciąży
Śledzie w ciąży (https://stock.adobe.com/)

Śledzie w ciąży, to obok ogórków kiszonych, jeden ze stereotypowych produktów, po które sięgają mamy spodziewające się dziecka. Ma to swoje uzasadnienie: niektóre panie czują w ciąży niepohamowany apetyt na tę rybę. Pytanie tylko, jak często można spożywać śledzie w ciąży. I czy spożywanie śledzi w ciąży jest bezpieczne?

spis treści

1. Śledzie w ciąży: czy spożywanie śledzi jest bezpieczne w ciąży?

Korzyści płynące z jedzenia ryb są niezaprzeczalne. Są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. A długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie kwas dokozaheksaenowy (DHA), są niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego.

W przypadku kobiet ciężarnych mają udowodniony pozytywny wpływ na wydłużenie czasu trwania ciąży, wzrost masy urodzeniowej noworodka (bez wzrostu ryzyka makrosomii) i spadek ryzyka wystąpienia porodu przedwczesnego. Wpływają też na prawidłowy rozwój psychoruchowy dziecka w pierwszych latach życia.

Ich odpowiednia podaż w diecie obniża ponadto ryzyko wystąpienia depresji poporodowej.

Zobacz film: "Czego należy unikać w ciąży?"

Najwięcej kwasów DHA zawierają ryby tłuste, takie jak śledź, makrela, łosoś, szprot czy sardynka. Wiele kobiet jednak obawia się je spożywać ze względu na obecną w rybach rtęć. Ta jednak w większych ilościach gromadzi się w tkankach ryb starszych, większych i drapieżnych.

– Ryby, w zależności od gatunku, rodzaju hodowli czy sposobu pozyskania, mogą okazać się być źródłem zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie (metylortęć, MeHg) oraz innych związków organicznych, jak dioksyny i pestycydy – mówi dr Joanna Michalina Jurek, specjalista ds. immuno-żywienia i autorka książki „Ryby w zdrowej diecie”. I dodaje.

– Fakt ten komplikuje ocenę korzyści w stosunku do ryzyka w przypadku spożycia ryb, gdyż istnieje groźba, że szkody dla organizmu wywołane zanieczyszczeniami mogą przeważyć nad korzyściami wynikającymi z jedzenia ryb. Niemniej jednak opinia wydana przez ekspertów WHO mówi, że ryzyko nie przeważa nad korzyściami związanymi ze spożywaniem ryb według rekomendowanych porcji, które w zależności od kraju wahają się od dwóch do trzech (100-150 g na porcję) tygodniowo.

2. Czy śledzie są bogatym źródłem składników odżywczych ważnych w ciąży?

Wartość odżywcza śledzi dla kobiet w ciąży jest dość wysoka (mowa tu oczywiście o świeżej rybie, o przetworach piszemy poniżej). To dobre źródło białka, długołańcuchowych polienowych kwasów tłuszczowych (EPA i DHA), a także mikroelementów (selenu, fluoru, manganu, jodu), witamin A i D oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Do tego śledzie nie kumulują w sobie nadmiernych ilości rtęci i innych zanieczyszczeń.

– Śledź jest częścią rodziny około 200 gatunków ryb, jednak najczęściej poławiane są trzy gatunki śledzi: atlantycki, pacyficzny i araukański – wyjaśnia dr Joanna Michalina Jurek.

– Śledź atlantycki należy do ryb pływających do głębokości 350 m i dorasta nawet do 40 cm długości; podczas gdy śledzie bałtyckie, ze względu na niższe zasolenie wód Morza Bałtyckiego, są znacznie mniejsze, a ich rozmiary wahają się w granicach 25-30 cm – dodaje.

3. Czy spożywanie śledzi w ciąży jest bezpieczne?

Skoro wiemy już, jakie są korzyści zdrowotne spożywania śledzi w ciąży, skąd takie pytanie? Jest ono jednak w pełni uzasadnione. Śledzie w ciąży są bowiem bezpieczne, o ile pozyskaliśmy je ze sprawdzone źródła i są wysokiej jakości. Tego jednak najczęściej nie można powiedzieć o śledziach w solance a’la matjas. Dlaczego?

Otóż same matiasy, czyli młode śledzie, mające miękkie ości, u których nie występuje jeszcze ikra ani mlecz, to prawdziwy rarytas! Można tak określać tylko śledzie złowione w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 sierpnia danego roku kalendarzowego i w odpowiedni sposób wypatroszone (wypraktykowany przez wieki i zastrzeżony tajemnicą). Jest to tradycyjny produkt holenderski.

Z kolei dodanie określenia a’la w przypadku matiasów powinno nam dać do myślenia. Po pierwsze, nie są to już młode śledzie, co znacząco wpływa na ich smak. A po drugie, i co ważniejsze, są konserwowane m.in. benzoesanem sodu.

Zalecenia dotyczące spożycia śledzi w ciąży nakazują też zachować ostrożność przy spożyciu śledzi w occie lub śmietanie. Mogą bowiem nasilać dolegliwości ciążowe, takie jak zgaga, wzdęcia czy niestrawność. Unikać trzeba też śledzi wędzonych i surowych. Polecane są natomiast ryby świeże i mrożone, które najlepiej jest zapiec w piekarniku lub ugotować na parze z dodatkiem świeżych ziół.

4. Czy istnieją ryzyka związane ze spożywaniem śledzi w ciąży?

Ryzyko związane z konsumpcją śledzi w ciąży można ograniczyć, przestrzegając kilku zasad:

  • Jeśli kupujesz ryby mrożone, wybieraj te zapakowane w próżniowe opakowania. Unikaj kawałków pokrytych lodem.
  • Unikaj ryb wędzonych. Nie tylko zawierają spore ilości sodu, ale też osiadły na nim składniki dymu wędzarniczego, który spożywany często i w nadmiernych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia.
  • Kupując świeżą rybę, wybieraj lokalne lub sezonowe gatunki.
  • Upenij się, że ryba jest świeża: powinna mieć błyszczącą skórę, wilgotny miąższ i ładnie pachnieć.
  • Zrezygnuj ze spożywania konserw rybnych z dodatkiem sosów i głęboko mrożonych panierowanych wyrobów rybnych przeznaczonych do smażenia na głębokim tłuszczu.
  • Wybieraj ryby certyfikowane MSC (ang. Marine Stewardship Council) lub ASC (Aquaculture Stewardship Council). Pierwsze oznaczenie daje gwarancję, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów, drugie – że ryba, którą kupujemy, pochodzi z hodowli ograniczającej negatywny wpływ na środowisko.

5. Jakie są potencjalne skutki uboczne spożywania śledzi w ciąży?

Jeśli wybierzemy dobrej jakości śledzie, będziemy cieszyć się dobrym smakiem i zjemy wartościowy posiłek. W przypadku wyboru ryb wątpliwej jakości w najgorszym z możliwych scenariuszy może dość do zatrucia, które w ciąży jest szczególnie niebezpieczne.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze