Szkodliwość benzoesanu sodu

Benzoesan sodu (E 211) to drugi po glutaminianie sodu bardzo popularny dodatek do żywności. Znaleźć go można w wielu produktach, również tych dla dzieci. Jaki ma wpływ na zdrowie i co warto o nim wiedzieć?

W postaci anionu benzoesanowego związek ten naturalnie występuje w jagodach, goździkach, cynamonie, żurawinie i grzybach.

Polecane wideo:

W przemyśle spożywczym benzoesan sodu stosuje się na masową skalę. Hamuje bowiem rozwój pleśni, bakterii i drożdży. Dodaje się go do przetworów owocowych, koncentratu pomidorowego, konserw rybnych, napojów gazowanych, margaryny, dżemów, majonezów, sosów i marynat.

Wpływ benzoesanu sodu na zdrowie

Bezpieczna dawka benzoesanu sodu została określona na 5 mg/kg masy ciała. Żadna z instytucji nie uznała, że jest to konserwant szkodliwy dla zdrowia. Najwięcej badań w tym zakresie przeprowadzono jednak w latach 60. i 70. XX wieku. Jest więc bardzo prawdopodobne, że współczesne metody diagnostyczne dałyby inne wyniki, nieco mniej optymistyczne.

Dobra wiadomość jest taka, że benzoesan sodu nie kumuluje się w organizmie i stosunkowo szybko jest z niego wydalany. I to chyba jedyna jego "zaleta".

- Benzoesan sodu sprzyja reakcjom alergicznym oraz nasilaniu objawów chorobowych przy astmie aspirynowej. Jest to astma z nadwrażliwością na aspirynę i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne. Związek ten ponadto działa drażniąco na śluzówkę żołądka, może więc wywoływać dolegliwości bólowe u osób leczących się na wrzody – mówi WP parenting Patrizia Polańska, dietetyk.

Dr Peter Piper, biolog molekularny z Uniwersytetu w Sheffield, przekonuje, że spożywanie produktów, w których obecnych jest benzoesan sodu, w dłuższej perspektywie może wywołać poważne konsekwencje. Jego zdaniem konserwant ten uszkadza materiał genetyczny oraz mitochondria w komórkach organizmu. A to czyni go jedną z przyczyn rozwoju chorób niszczących układ neurologiczny, np. choroby Parkinsona. Dr Peter Piper zaznaczył jednak, że swoje tezy opiera na badaniach przeprowadzonych na drożdżach, nie na ludziach.

Szkodliwy duet: benzoesan sodu i witamina C

O ile sam benzoesan sodu może nie wywołać poważnych konsekwencji dla naszego organizmu, o tyle niebezpieczne są związki, które powstają w czasie reakcji chemicznych z jego udziałem.

- Benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C (E 300, kwas askorbinowy) może tworzyć rakotwórczy benzen. A obie te substancje można spotkać w napojach gazowanych - podpowiada Patrizia Polańska, dietetyk.

I dodaje: - Badania opublikowane w 2007 r. dla Food Standarts Agency z Wielkiej Brytanii sugerowały, że benzoesan sodu w połączeniu z niektórymi barwnikami azowymi (np. czerwienią koszenilową, tartazyną) może powodować nadpobudliwość u dzieci.

Dodatki do żywności zabronione dla kobiet w ciąży i rozwijających się dzieci

Obecnie na rynku trudno znaleźć produkty spożywcze bez dodatków chemicznych w składzie. Są one dodawane np. w celu przedłużenia trwałości i świeżości produktów....

Bardzo trudno jest unikać dodatków do żywności. Konserwanty pozwalają na wydłużenie czasu przydatności do spożycia produktu, umożliwiają jego transport i magazynowanie. Chronią żywność przed namnażaniem się bakterii i grzybów. Tu jednak kończy się lista ich zalet.

I choć nikt dotychczas głośno nie powiedział, że benzoesanu sodu jest rakotwórczy, naukowcy coraz śmielej mówią o tym, że lepiej jest go unikać. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, w przypadku których tego rodzaju dodatki do żywności z całą pewnością nie są obojętne.

 Agnieszka Gotówka

O autorze

Agnieszka Gotówka

Zdobywczyni I nagrody w konkursie Dziennikarz Medyczny 2016 Roku. Z dziennikarstwem medycznym związana od 2010 r. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Z wykształcenia filolog polski i specjalista ds. komunikacji społecznej, od 2014 roku doktorantka Instytutu Slawistyki PAN.

Agnieszka Gotówka , 3 miesiące temu

Bibliografia

  • Świderski F., Waszkiewicz-Robak B. (2010), "Dodatki do żywności", [w:] "Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii", Świderski F., Waszkiewicz-Robak B. (red.), Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

materii, poprawią koncentrację, a nawet złagodzą stres. Zdrowe przekąski Eksperci do spraw żywienia, dietetycy, lekarze i nauczyciele od lat alarmują

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Czytanie etykiet - zdrowy nałóg Ketchup, parówki, dżemy, soki. Bez nich rodzicowi trudno wyobrazić sobie śniadanie czy kolację dziecka. Niestety (...) . Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu popularnych produktów i jak czytać...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Pamięć to podstawa Dobra, sprawna pamięć jest dla dziecka niezbędna. To dzięki niej będzie w stanie szybko i efektywnie się uczyć, czy to w szkole, przedszkolu czy po prostu w domu. Funkcje poznawcze mózgu można wspierać na kilka sposobów. Jednym z nich...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Zdrowie na talerzu Różnorodność to najważniejsza cecha, jaką powinna charakteryzować się jesienno-zimowa dieta dziecka. W okresie wzmożonej zachorowalności nie może zabraknąć w niej wysokiej jakości produktów stanowiących źródło ważnych składników odżywczych,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

zdrowych deserów****. Można je smażyć, zapiekać z innymi owocami, miksować oraz jeść na surowo. Zobacz także: Bananowe placki bez cukru Słodkie (...) usprawni trawienie. Niestety, banany zawierają też sporo cukru - nie nadają się więc...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Kiełki - lepsze niż nowalijki

. Przeczytaj także: Bardzo zdrowe, ale tylko pod jednym warunkiem. Dokładnie czytaj skład Kiełki fasoli mung Mają dość charakterystyczny smak

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Sól i cukier powrócą do szkolnych stołówek?

Sól i cukier powrócą do szkolnych stołówek?

zdrowego żywienia w momencie, w którym placówki po początkowych trudnościach wreszcie się przystosowały, uderzyłoby w autorytet rządzących. Co więcej (...) Anna Zalewska, nowa minister edukacji, krytycznie odnosi się...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak uniknąć otyłości u dziecka?

szanse na zdrowe podejście do kwestii żywienia. Budowanie prawidłowych nawyków warto wspomóc za pomocą metody BLW (Baby-Led Weaning), polegającej (...) węglowodanów, które w tak dużych dawkach nie są zalecane maluchom. Żywienie...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Wody smakowe w diecie dziecka

Wody smakowe w diecie dziecka

napój, który z pewnością w diecie kilkulatka nie powinien się pojawić. Przyczyniają się do tego sami producenci, którzy reklamują swój towar jako zdrowy (...) o to wcale nietrudno) zwiększa ryzyko otyłości, zaburzeń lipidowych i cukrzycy...