Szkodliwość benzoesanu sodu

Benzoesan sodu (E 211) to drugi po glutaminianie sodu bardzo popularny dodatek do żywności. Znaleźć go można w wielu produktach, również tych dla dzieci. Jaki ma wpływ na zdrowie i co warto o nim wiedzieć?

W postaci anionu benzoesanowego związek ten naturalnie występuje w jagodach, goździkach, cynamonie, żurawinie i grzybach.

W przemyśle spożywczym benzoesan sodu stosuje się na masową skalę. Hamuje bowiem rozwój pleśni, bakterii i drożdży. Dodaje się go do przetworów owocowych, koncentratu pomidorowego, konserw rybnych, napojów gazowanych, margaryny, dżemów, majonezów, sosów i marynat.

Zobacz film: "Konserwanty u dzieci rozdrażnienie"

Przeczytaj również:

1. Wpływ benzoesanu sodu na zdrowie

Bezpieczna dawka benzoesanu sodu została określona na 5 mg/kg masy ciała. Żadna z instytucji nie uznała, że jest to konserwant szkodliwy dla zdrowia. Najwięcej badań w tym zakresie przeprowadzono jednak w latach 60. i 70. XX wieku. Jest więc bardzo prawdopodobne, że współczesne metody diagnostyczne dałyby inne wyniki, nieco mniej optymistyczne.

Dobra wiadomość jest taka, że benzoesan sodu nie kumuluje się w organizmie i stosunkowo szybko jest z niego wydalany. I to chyba jedyna jego "zaleta".

- Benzoesan sodu sprzyja reakcjom alergicznym oraz nasilaniu objawów chorobowych przy astmie aspirynowej. Jest to astma z nadwrażliwością na aspirynę i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne. Związek ten ponadto działa drażniąco na śluzówkę żołądka, może więc wywoływać dolegliwości bólowe u osób leczących się na wrzody – mówi WP parenting Patrizia Polańska, dietetyk.

Dr Peter Piper, biolog molekularny z Uniwersytetu w Sheffield, przekonuje, że spożywanie produktów, w których obecnych jest benzoesan sodu, w dłuższej perspektywie może wywołać poważne konsekwencje. Jego zdaniem konserwant ten uszkadza materiał genetyczny oraz mitochondria w komórkach organizmu. A to czyni go jedną z przyczyn rozwoju chorób niszczących układ neurologiczny, np. choroby Parkinsona. Dr Peter Piper zaznaczył jednak, że swoje tezy opiera na badaniach przeprowadzonych na drożdżach, nie na ludziach.

Przeczytaj również:

2. Szkodliwy duet: benzoesan sodu i witamina C

O ile sam benzoesan sodu może nie wywołać poważnych konsekwencji dla naszego organizmu, o tyle niebezpieczne są związki, które powstają w czasie reakcji chemicznych z jego udziałem.

- Benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C (E 300, kwas askorbinowy) może tworzyć rakotwórczy benzen. A obie te substancje można spotkać w napojach gazowanych - podpowiada Patrizia Polańska, dietetyk.

I dodaje: - Badania opublikowane w 2007 r. dla Food Standarts Agency z Wielkiej Brytanii sugerowały, że benzoesan sodu w połączeniu z niektórymi barwnikami azowymi (np. czerwienią koszenilową, tartazyną) może powodować nadpobudliwość u dzieci.

Dodatki do żywności zabronione dla kobiet w ciąży i rozwijających się dzieci
Dodatki do żywności zabronione dla kobiet w ciąży i rozwijających się dzieci [7 zdjęć]

Obecnie na rynku trudno znaleźć produkty spożywcze bez dodatków chemicznych w składzie. Są one dodawane...

zobacz galerię

Bardzo trudno jest unikać dodatków do żywności. Konserwanty pozwalają na wydłużenie czasu przydatności do spożycia produktu, umożliwiają jego transport i magazynowanie. Chronią żywność przed namnażaniem się bakterii i grzybów. Tu jednak kończy się lista ich zalet.

I choć nikt dotychczas głośno nie powiedział, że benzoesanu sodu jest rakotwórczy, naukowcy coraz śmielej mówią o tym, że lepiej jest go unikać. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, w przypadku których tego rodzaju dodatki do żywności z całą pewnością nie są obojętne.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!