Szkodliwość benzoesanu sodu

Benzoesan sodu (E 211) to drugi po glutaminianie sodu bardzo popularny dodatek do żywności. Znaleźć go można w wielu produktach, również tych dla dzieci. Jaki ma wpływ na zdrowie i co warto o nim wiedzieć?

W postaci anionu benzoesanowego związek ten naturalnie występuje w jagodach, goździkach, cynamonie, żurawinie i grzybach.

Polecane wideo:

W przemyśle spożywczym benzoesan sodu stosuje się na masową skalę. Hamuje bowiem rozwój pleśni, bakterii i drożdży. Dodaje się go do przetworów owocowych, koncentratu pomidorowego, konserw rybnych, napojów gazowanych, margaryny, dżemów, majonezów, sosów i marynat.

Wpływ benzoesanu sodu na zdrowie

Bezpieczna dawka benzoesanu sodu została określona na 5 mg/kg masy ciała. Żadna z instytucji nie uznała, że jest to konserwant szkodliwy dla zdrowia. Najwięcej badań w tym zakresie przeprowadzono jednak w latach 60. i 70. XX wieku. Jest więc bardzo prawdopodobne, że współczesne metody diagnostyczne dałyby inne wyniki, nieco mniej optymistyczne.

Dobra wiadomość jest taka, że benzoesan sodu nie kumuluje się w organizmie i stosunkowo szybko jest z niego wydalany. I to chyba jedyna jego "zaleta".

- Benzoesan sodu sprzyja reakcjom alergicznym oraz nasilaniu objawów chorobowych przy astmie aspirynowej. Jest to astma z nadwrażliwością na aspirynę i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne. Związek ten ponadto działa drażniąco na śluzówkę żołądka, może więc wywoływać dolegliwości bólowe u osób leczących się na wrzody – mówi WP parenting Patrizia Polańska, dietetyk.

Dr Peter Piper, biolog molekularny z Uniwersytetu w Sheffield, przekonuje, że spożywanie produktów, w których obecnych jest benzoesan sodu, w dłuższej perspektywie może wywołać poważne konsekwencje. Jego zdaniem konserwant ten uszkadza materiał genetyczny oraz mitochondria w komórkach organizmu. A to czyni go jedną z przyczyn rozwoju chorób niszczących układ neurologiczny, np. choroby Parkinsona. Dr Peter Piper zaznaczył jednak, że swoje tezy opiera na badaniach przeprowadzonych na drożdżach, nie na ludziach.

Szkodliwy duet: benzoesan sodu i witamina C

O ile sam benzoesan sodu może nie wywołać poważnych konsekwencji dla naszego organizmu, o tyle niebezpieczne są związki, które powstają w czasie reakcji chemicznych z jego udziałem.

- Benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C (E 300, kwas askorbinowy) może tworzyć rakotwórczy benzen. A obie te substancje można spotkać w napojach gazowanych - podpowiada Patrizia Polańska, dietetyk.

I dodaje: - Badania opublikowane w 2007 r. dla Food Standarts Agency z Wielkiej Brytanii sugerowały, że benzoesan sodu w połączeniu z niektórymi barwnikami azowymi (np. czerwienią koszenilową, tartazyną) może powodować nadpobudliwość u dzieci.

Dodatki do żywności zabronione dla kobiet w ciąży i rozwijających się dzieci

Obecnie na rynku trudno znaleźć produkty spożywcze bez dodatków chemicznych w składzie. Są one dodawane np. w celu przedłużenia trwałości i świeżości produktów....

Bardzo trudno jest unikać dodatków do żywności. Konserwanty pozwalają na wydłużenie czasu przydatności do spożycia produktu, umożliwiają jego transport i magazynowanie. Chronią żywność przed namnażaniem się bakterii i grzybów. Tu jednak kończy się lista ich zalet.

I choć nikt dotychczas głośno nie powiedział, że benzoesanu sodu jest rakotwórczy, naukowcy coraz śmielej mówią o tym, że lepiej jest go unikać. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, w przypadku których tego rodzaju dodatki do żywności z całą pewnością nie są obojętne.

 Agnieszka Gotówka

O autorze

Agnieszka Gotówka

Zdobywczyni I nagrody w konkursie Dziennikarz Medyczny 2016 Roku. Z dziennikarstwem medycznym związana od 2010 r. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Z wykształcenia filolog polski i specjalista ds. komunikacji społecznej, od 2014 roku doktorantka Instytutu Slawistyki PAN.

Agnieszka Gotówka , 3 tygodnie temu

Bibliografia

  • Świderski F., Waszkiewicz-Robak B. (2010), "Dodatki do żywności", [w:] "Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii", Świderski F., Waszkiewicz-Robak B. (red.), Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak zdrowo karmić dzieci?

Jak zdrowo karmić dzieci?

Dzięki książce "Zdrowa kuchnia dla dzieci" dowiesz się, jak prawidłowo karmić dzieci.

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci Z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że Polacy jedzą o połowę mniej warzyw, niż jest to wskazane ze względów zdrowotnych (powinno to być pięć porcji dziennie). Nie pozostaje to bez wpływu na pojawienie się chorób,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nabiał to nie wszystko Wapń - minerał niezbędny do budowy kości. W organizmie ludzkim aż 99 proc. tego związku znajduje się właśnie w układzie kostnym. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania i - co więcej - nie da się go niczym zastąpić. Najpopularniejszym...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Wzrost wagi malucha

Wzrost wagi malucha

Waga i wzrost malucha to dwa elementy, z którymi młode mamy często mają problem. A to dziecko za małe, a to za niskie, a to zbyt szczupłe, a to za dużo waży, a przecież dziecko pani X jest większe, a pani Y grubsze - to jakie w końcu ma być?

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Szczaw - właściwości i zastosowanie

Szczaw - właściwości i zastosowanie

przy domu lub bloku. W smaku przypomina nieco cytrynę, a liście są podstawą do przyrządzania zdrowych zup. Jakie ma właściwości i czy można go podawać

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

materii, poprawią koncentrację, a nawet złagodzą stres. Zdrowe przekąski Eksperci do spraw żywienia, dietetycy, lekarze i nauczyciele od lat alarmują

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

zdrowych deserów****. Można je smażyć, zapiekać z innymi owocami, miksować oraz jeść na surowo. Zobacz także: Bananowe placki bez cukru Słodkie (...) usprawni trawienie. Niestety, banany zawierają też sporo cukru - nie nadają się więc...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Czytanie etykiet - zdrowy nałóg Ketchup, parówki, dżemy, soki. Bez nich rodzicowi trudno wyobrazić sobie śniadanie czy kolację dziecka. Niestety (...) . Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu popularnych produktów i jak czytać...