Smalec – właściwości i zastosowanie. Niezbędny składnik diety dzieci i dorosłych
Smalec jest dla biednych, brzydko pachnie i przez zawarty w nim cholesterol jest niezdrowy – taką opinię o tym produkcie słyszymy najczęściej. Nie warto jej jednak wierzyć, a ten rodzaj tłuszczu powinien być stosowany w każdej kuchni. I to nie tylko przez dorosłych, ale i przez dzieci.
1. Obecność zdrowych kwasów
Smalec jest tłuszczem powstającym w procesie topienia tkanek ssaków i ptaków, np. świni, kaczki czy gęsi. Większość osób uważa go za niezdrowy tłuszcz, który zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
W rzeczywistości smalec zawiera ich tylko 39 proc., z czego 35 proc. to kwas stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. W 45 proc. smalec to bogactwo kwasów jednonienasyconych, w tym kwasu oleinowego – tego samego, który występuje w polecanej przez dietetyków oliwie. W składzie smalcu znajduje się również kwas linolowy, który działa przeciwzapalnie.
Smalec, dzięki obecności zdrowych kwasów, jest idealnym tłuszczem do smażenia. Dietetycy uważają nawet, że jest on lepszy niż oliwa czy, coraz częściej stosowany, olej rzepakowy.
2. Smalec a cholesterol
Smalec nie wpływa na nagłe zwiększenie się poziomu cholesterolu. W 100 g produktu znajdziemy go tylko ok. 90 mg, podczas gdy w zwykłym maśle jest go ponad dwa razy więcej. Stosowany przez nas olej czy oliwę warto więc zamienić.
Produkty zawierające cholesterol są bardzo ważne w diecie każdego człowieka, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Występuje on bowiem we wszystkich komórkach naszego ciała. Niedobór tego związku może powodować wiele skutków niepożądanych: zaczynając od infekcji, na poważnych schorzeniach kończąc.
3. Inne zalety smalcu
Smalec jest bardzo tani i ogólnodostępny – kupimy go nawet w małym sklepie. Możemy go również przygotować samodzielnie, np. ze słoniny. Ze względu na kwasy nasycone i jednonienasycone w składzie, jest on produktem trwałym. Trzymany w lodówce, nie zepsuje się tak szybko jak np. masło.
Plusem stosowania smalcu w kuchni jest jego smak. Placki ziemniaczane czy naleśniki smażone na tym tłuszczu przypadną do gustu nawet największemu niejadkowi.
W smalcu nie znajdziemy także dodatków chemicznych.
4. Właściwości smalcu
Jednym z gatunków smalcu jest gęsi, wytwarzany z tłuszczu sadełkowego. W jego składzie znajdziemy większość kwasów nienasyconych tłuszczowych. Stosowany regularnie obniża poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na miażdżycę.
Smalec z gęsi działa na bóle mięśni i stawów oraz stany zapalne. Przyspiesza leczenie ran oraz dodaje energii.
5. Smalec z gęsi na drogi oddechowe i kręgosłup
Odpowiednio przygotowany, np. rozpuszczony z łyżeczką miodu w 100 ml gorącego mleka, pomoże na zaburzenia układu oddechowego. Wystarczy pić go kilka razy dziennie, najlepiej przed snem.
Pozytywne działanie wykazuje również smalec z gęsi połączony z olejkiem rycynowym (30 ml olejku na słoik smalcu). Powstałą mieszanką należy masować okolice kręgosłupa lub bolące stawy, najlepiej kilka razy w tygodniu. Taka kuracja pomaga na bóle i regenerację.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl