Trwa ładowanie...

Smalec – właściwości i zastosowanie. Niezbędny składnik diety dzieci i dorosłych

Avatar placeholder
28.05.2021 18:34
Smalec gęsi działa na zaburzenia układu oddechowego
Smalec gęsi działa na zaburzenia układu oddechowego (123rf)

Smalec jest dla biednych, brzydko pachnie i przez zawarty w nim cholesterol jest niezdrowy – taką opinię o tym produkcie słyszymy najczęściej. Nie warto jej jednak wierzyć, a ten rodzaj tłuszczu powinien być stosowany w każdej kuchni. I to nie tylko przez dorosłych, ale i przez dzieci.

spis treści

1. Obecność zdrowych kwasów

Smalec jest tłuszczem powstającym w procesie topienia tkanek ssaków i ptaków, np. świni, kaczki czy gęsi. Większość osób uważa go za niezdrowy tłuszcz, który zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

W rzeczywistości smalec zawiera ich tylko 39 proc., z czego 35 proc. to kwas stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. W 45 proc. smalec to bogactwo kwasów jednonienasyconych, w tym kwasu oleinowego – tego samego, który występuje w polecanej przez dietetyków oliwie. W składzie smalcu znajduje się również kwas linolowy, który działa przeciwzapalnie.

Zobacz film: "Właściwości masła, margaryny i smalcu"

Smalec, dzięki obecności zdrowych kwasów, jest idealnym tłuszczem do smażenia. Dietetycy uważają nawet, że jest on lepszy niż oliwa czy, coraz częściej stosowany, olej rzepakowy.

2. Smalec a cholesterol

Smalec nie wpływa na nagłe zwiększenie się poziomu cholesterolu. W 100 g produktu znajdziemy go tylko ok. 90 mg, podczas gdy w zwykłym maśle jest go ponad dwa razy więcej. Stosowany przez nas olej czy oliwę warto więc zamienić.

Produkty zawierające cholesterol są bardzo ważne w diecie każdego człowieka, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Występuje on bowiem we wszystkich komórkach naszego ciała. Niedobór tego związku może powodować wiele skutków niepożądanych: zaczynając od infekcji, na poważnych schorzeniach kończąc.

Smalec jest pełen zdrowych kwasów tłuszczowych
Smalec jest pełen zdrowych kwasów tłuszczowych

3. Inne zalety smalcu

Smalec jest bardzo tani i ogólnodostępny – kupimy go nawet w małym sklepie. Możemy go również przygotować samodzielnie, np. ze słoniny. Ze względu na kwasy nasycone i jednonienasycone w składzie, jest on produktem trwałym. Trzymany w lodówce, nie zepsuje się tak szybko jak np. masło.

Plusem stosowania smalcu w kuchni jest jego smak. Placki ziemniaczane czy naleśniki smażone na tym tłuszczu przypadną do gustu nawet największemu niejadkowi.

W smalcu nie znajdziemy także dodatków chemicznych.

4. Właściwości smalcu

Jednym z gatunków smalcu jest gęsi, wytwarzany z tłuszczu sadełkowego. W jego składzie znajdziemy większość kwasów nienasyconych tłuszczowych. Stosowany regularnie obniża poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na miażdżycę.

Smalec z gęsi działa na bóle mięśni i stawów oraz stany zapalne. Przyspiesza leczenie ran oraz dodaje energii.

5. Smalec z gęsi na drogi oddechowe i kręgosłup

Odpowiednio przygotowany, np. rozpuszczony z łyżeczką miodu w 100 ml gorącego mleka, pomoże na zaburzenia układu oddechowego. Wystarczy pić go kilka razy dziennie, najlepiej przed snem.

Pozytywne działanie wykazuje również smalec z gęsi połączony z olejkiem rycynowym (30 ml olejku na słoik smalcu). Powstałą mieszanką należy masować okolice kręgosłupa lub bolące stawy, najlepiej kilka razy w tygodniu. Taka kuracja pomaga na bóle i regenerację.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze