Dlaczego warto jeść suszone pomidory?

Suszone pomidory może i nie wyglądają efektownie, ale są bardzo smaczne i zdrowe. Zawierają wysoką ilość likopenu. Najlepiej smakują te przygotowane samodzielnie w domu.

O prozdrowotnych właściwościach pomidorów wiedzą wszyscy. Te czerwone, soczyste warzywa cenione są przede wszystkim za wysoką zawartość likopenu, przeciwutleniacza, który nadaje im czerwoną barwę (substancję tę znaleźć również można m.in. w czerwonej papryce, czerwonych grejpfrutach i owocach dzikiej róży). Ma też bardzo dobry wpływ na organizm: chroni przed chorobami nowotworowymi, hamuje rozwój wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry. Pomidory to ponadto źródło błonnika, potasu, żelaza, fosforu i sodu.

Polecane wideo:

Ale sezon na pomidory nie trwa długo. Ich wyjątkowym smakiem możemy cieszyć się jedynie na przełomie sierpnia i września, kiedy to dojrzewające w słońcu polskie pomidory są łatwo dostępne i tanie.

Poza sezonem warto jednak sięgać po suszone pomidory. Likopen w nich obecny, dzięki obróbce termicznej, jest lepiej przyswajany. A dodatkowo olej, w którym są one przechowywane, sprawia, że witaminy A, D, E i K łatwiej się wchłaniają.

Co utrudnia wchłanianie witamin?

Witaminy są niezbędne, by organizm prawidłowo funkcjonował. Ze względu na różną budowę i właściwości, wchodzą ze sobą w interakcje. Niestety, może to sprawić,...

Jak wybrać dobrej jakości suszone pomidory?

W sklepach mnóstwo jest suszonych pomidorów. Są dostępne w zalewie lub w postaci sproszkowanej. Nie są to produkty tanie. Ich jakość też czasem pozostawia wiele do życzenia.

Najlepiej więc przygotowywać suszone pomidory w domu. Wbrew pozorom nie jest to zadanie czasochłonne i trudne.

Większość pracy wykonuje za nas piekarnik, do którego wkładamy blaszkę z ułożonymi plastrami pomidorów (można je posypać ziołami prowansalskimi).

Jeśli lato jest upalne, warto pozwolić wygrzewać się pokrojonym pomidorom w słońcu. W ciągu kilku dni powinny być odpowiednio wysuszone. Wówczas wystarczy włożyć je do słoika i zalać oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.

Unikać z kolei powinno się suszonych pomidorów w zalewie z oleju słonecznikowego, kukurydzianego, arachidowego czy z pestek winogron (jest w nich mało kwasów omega-3).

Jeśli decydujemy się na zakup suszonych pomidorów, warto zwrócić uwagę na ich skład. Suszenie, o ile zostało przeprowadzone prawidłowo, pozwala na długie przechowywanie bez konieczności stosowania konserwantów i chemicznych dodatków. Nie znajdziemy ich więc w dobrej jakości produkcie, a takich właśnie warto szukać na sklepowych półkach.

Najczęściej na etykiecie suszonych pomidorów wyszczególnione są: przyprawy, olej roślinny, woda, czasem ocet winny, kwas askorbinowy (E300) oraz kwas cytrynowy (E 330).

Suszone pomidory można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Najczęściej podaje się je w formie przystawki. Stanowią też popularny dodatek do sałatek (smakowo dobrze komponują się z serem feta). Zmielone, stanowią świetną bazę do past kanapkowych.

Agnieszka Gotówka , około miesiąca temu

Bibliografia

  • A. Belter, M. Giel-Pietraszuk, S. Oziewicz, P. Chomczyński, J. Barciszewski, "Likopen. Występowanie, właściwości oraz wpływ na zdrowie człowieka", [w:] "Postępy biochemii" (dostęp: postepybiochemii.pl)

Przetwory

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

antyoksydacyjne. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Składniki: 2...

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem o smaku kiwi

Dżem o smaku kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.

Przetwory

Pomarańczowa marmolada

Pomarańczowa marmolada

Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z owocu pomarańczy uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę.

Przetwory

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów.

Przetwory

Dżem z zielonymi pomidorami

Dżem z zielonymi pomidorami

Pomidory posiadają duże ilości witamin A i C, a także potasu. Mają przy tym bardzo niską wartość energetyczną. Dlatego pomidory polecane są osobom, które podejmują diety odchudzające.