Błędy dietetyczne ciężarnych

Każda przyszła mama powinna mieć świadomość zależności pomiędzy racjonalnym i pełnowartościowym odżywianiem się w ciąży, a prawidłowym rozwojem dojrzewającego płodu. Organizm kobiety musi otrzymać tyle odpowiednich składników odżywczych i witamin, żeby móc zaspokoić zapotrzebowanie na nie dwóch organizmów - swojego i dziecka. Okazuje się, że nie jest to prosta sprawa. Jakie błędy dietetyczne w ciąży popełniają kobiety?

Błędy dietetyczne ciężarnychBłędy dietetyczne ciężarnych
Źródło zdjęć: © 123rf

Błędy dietetyczne ciężarnych kobiet z reguły pojawiają się na skutek braku wiedzy na temat prawidłowego żywienia, niewłaściwych nawyków żywieniowych, błędnej tradycji czy przesądów, także braku czasu, a tym samym nieregularnego spożywania posiłków, a nierzadko z powodów finansowych. Złe nawyki żywieniowe w ciąży występują wśród aktywnej zawodowo grupy kobiet, która przez większą część ciąży odżywia się nieregularnie, korzystając z szybkich i prostych w przygotowaniu potraw albo z gotowych wysokokalorycznych przekąsek typu fast food i słodyczy dla dostarczenia organizmowi energii. Inną kwestią jest tendencja do zastępowania świeżych produktów i potraw konserwowymi lub przygotowanymi w formie oczyszczonej, a jednocześnie pozbawionej jakichkolwiek wartości odżywczych.

Brak czasu zmusza ciężarne do korzystania z zup z torebki, potraw mrożonych, np. paluszków rybnych czy mrożonych kopytek. Doprowadza to do sytuacji, że codzienny jadłospis nie pokrywa w pełni zwiększonego zapotrzebowania na poszczególne produkty żywieniowe. Nieprawidłowe odżywianie w ciąży powoduje niedobory żelaza, wapnia, cynku, jodu, kwasu foliowego i innych mikroelementów, co w rezultacie może doprowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia samej mamy, jak również i dziecka (nawet wystąpienia rozwojowych wad wrodzonych). Błędy w żywieniu w ciąży są niejednokrotnie związane z sytuacją materialną rodziny – dieta w ciążyjest dietą wysokobiałkową, a tym samym kosztowną, na którą wiele kobiet, pochodzących z grup społecznych o niskim standardzie życiowym, nie może sobie pozwolić.

Najpopularniejsze błędy żywieniowe w ciąży

Największym grzechem kobiet ciężarnych jest spożywanie zbyt kalorycznych i tłustych potraw, nieprzestrzeganie regularności posiłków – zamiast 5 małych lekkostrawnych posiłków, kobiety w ciąży zjadają 2 lub 3 obfite i wysokokaloryczne. Następnym błędem jest uleganie „ciążowym zachciankom” – zjedzeniu tabliczki czekolady na raz, pół paczki lodów ze słodkimi syropami, ciastek, ciasteczek i batoników. Niestety, istnieje ogólne przyzwolenie otoczenia ciężarnej na tego typu łakomstwo ze względu na stan błogosławiony, często kończy się to kilkoma dodatkowymi kilogramami. Kolejnym błędem jest unikanie spożywania mleka i produktów mlecznych ze względu na różne nieuzasadnione fobie. Mleko, maślanka, kefiry i ser biały to źródła pełnowartościowego białka i wapnia. Już tylko 2 szklanki mleka dziennie w zupełności zaspokoją zapotrzebowanie na wapń.

Przyczyny nieprawidłowego odżywiania w ciąży

Co jest niedopuszczalne w żywieniu ciężarnej?

Istnieje lista produktów zakazanych, które kobieta w ciążypowinna unikać ze względu na możliwe niebezpieczne skutki chorobowe u dziecka. Są to następujące produkty:

  • alkohol – nawet niewielka ilość niskoprocentowego napoju alkoholowego jest zagrożeniem dla płodu;
  • surowe mięso i ryby, tatar, sushi, surowe jaja (np. kogel-mogel), sery z niepasteryzowanego mleka (sery pleśniowe, feta,oscypki) – możliwość zakażenia listerią, salmonellą czy toksoplazmozą;
  • owoce morza, zarówno w postaci surowej, jak i po poddaniu obróbce termicznej;
  • pikantne potrawy;
  • mocna kawa, herbata, cola, napoje gazowane – zawartość kofeiny niepotrzebnie pobudza układ krwionośny.

Wegetarianizm w ciąży

Kobiety w ciąży, będące wegetariankami, często nieświadomie zwiększają ryzyko wystąpienia niedoborów niektórych składników odżywczych u rozwijającego się dziecka z powodu nieobecności mięsa, ryb, jaj czy nabiału w ich codziennym menu. Jest to bardzo ryzykowne, ze względu na możliwość wystąpienia wad wrodzonych lub innych chorób u dziecka. Problemem jest też indywidualne pojmowanie terminu wegetarianizm. Jeśli kobieta je ryby, odrzucając mięso i drób, jej dieta jest i tak w pełni wartościowa dla dziecka. Dotyczy to także diety laktoowowegetariańskiej, skoncentrowanej na jajach i nabiale, chociaż z reguły uzupełnia się ją jeszcze produktami sojowymi, np. tofu, mlekiem sojowym. Weganki, czyli kobiety zupełnie unikające spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, powinny być pod stałą kontrolą lekarza specjalizującego się w takiej diecie. Zapewne zaleceniem będzie dodatkowa suplementacja preparatami wieloskładnikowymi.

Wybrane dla Ciebie
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?