Czego nie może jeść kobieta ciężarna
Koniec z miękkimi serami.
Spożywanie serwów pleśniowych podczas ciąży może być ryzykowne. Sery te wytworzone z niepasteryzowanego mleka mogą być siedliskiem bakterii Listeria, która jest łączona z przedwczesnymi poronieniami, przedwczesnymi porodami czy śmiercią . Najlepiej w tym wyjątkowym czasie , uniknąć serwów brie, camembert, feta, serów pleśniowych, queso blanco, queso fresco - chyba, że etykieta mówi, że są pasteryzowane.
Ugotowane mięso
Unikaj niedogotowanego mięsa.
Ciąża to czas, aby wszystkie steki i hamburgery poszły w zapomnienie. Surowe lub niedogotowane mięso może być siedliskiem toksoplazmozy i wielu innych bakterii. Kiedy idziesz na kolację, upewnij się, że mięso jest gorące i dokładnie ugotowane. Kiedy pieczesz mięso w domu temperatura powinna wynosić co najmniej 65 stopni.
Kolorowe papryki
Uważaj na świeże owoce.
Świeżo wyciśnięte soki w restauracjach, barach czy kawiarniach mogą nie być pasteryzowane w celu ochrony przed szkodliwymi bakteriami, w tym Salmonella i E. coli. Niektóre sklepy również sprzedają niepasteryzowane soki z lodówek - najlepiej czytaj etykiety . Kobiety w ciąży powinny decydować się tylko na soki pasteryzowane w butelkach i kartonach.
Sushi
Sayonara Sushi.
Przykro nam, ale dla fanów sushi, to również czas na 9-miesięczną przerwę z tego przysmaku. Chociaż owoce morza są doskonałym źródłem białka, surowe owoce morza mogą być źródłem szkodliwych pasożytów i bakterii. Jeśli ciężko z nich zrezygnować wybieraj tylko te, które zostały dokładnie ugotowane.
Porcja surowego ciasta
Surowe ciasto.
Podczas pieczenia ciast czy ciasteczek, można ulec pokusie spróbowania trochę surowego ciasta w ustach. Ale taka pokusa może okazać się ryzykowna, jeśli ciasto zawiera surowe jajka. Naukowcy donoszą, że jedno na 20000 jaj jest skażone bakteriami salmonelli.
Sałatka z sosem
Sos Cesar.
Surowe jaja są również używane w wielu domowych dressingów i sosów, takich jak:
Sos sałatkowy Cezar
sosem holenderski
majonez
Kobiety w ciąży powinny wybrać sklepowe wersje, które wykonane są z pasteryzowanego jaj.
Tiramisu
Domowe Tiramisu.
Wiele domowych deserów, w tym pianki, beza, i tiramisu, również zawierają surowe jaja. Jeśli je kupisz a źle przechowasz nie będą one bezpieczne do spożycia Niektóre supermarkety sprzedają pasteryzowanych jajka, które można wykorzystać do dań na surowo. Upewnij się tylko, że etykieta na jajach wyraźnie o tym mówi.
Świeże mleko
Niepasteryzowane mleko.
Jeśli masz rodzinę na wsi i uwielbiasz mleko prosto od krowy a jesteś w ciąży poproś ich o szklankę wody. Mleko prosto od krowy nie przeszło jeszcze przez proces pasteryzacji, który chroni ją przed bakteriami. Można kupić mleko, ser, lub przetworów mlecznych z gospodarstwa, jeżeli było pasteryzowane.
Kawa z mlekiem
Kofeina.
Umiarkowana ilość kofeiny jest bezpieczna w czasie ciąży. Zaleca się jednak, aby kobiety w ciąży powinny ograniczyć kofeinę do 200 mg na dobę. Należy jednak pamiętać, że kofeina znajduje się również w sodzie, herbacie, czekoladzie i napojach energetycznych.
Kolorowe drinki
Alkohol.
Wiesz już, że nadużywanie alkoholu podczas ciąży może prowadzić do poważnych wad wrodzonych. Musisz też wiedzieć, że nawet niewielka ilość alkoholu może być szkodliwa, dlatego najlepiej, aby uniknąć wszelkich form alkoholu. Obejmuje to wino, piwo i gotowe drinki.