Produkty zakazane w ciąży

Produkty zakazane w ciąży to m.in. surowe owoce morza, mięsa ryb, sery pleśniowe, pasztety, nie w pełni ścięte jajka czy orzeszki ziemne. Kobiety ciężarne wielokrotnie zadają sobie pytanie, co powinny jeść, aby ich dziecko właściwie się rozwijało. Dieta kobiety w ciąży powinna być zróżnicowana, tzn. powinna zapewniać organizmowi komplet niezbędnych składników pokarmowych ze wszystkich grup żywienia: ziarna, owoce i warzywa, mięso, nabiał, produkty zbożowe. Jakich produktów spożywczych należy jednak w ciąży unikać?

1. Jakiej żywności unikać w ciąży?

Rodzaj żywności Skutki zdrowotne spożycia żywności
mocna kawa lub herbata, coca-cola kofeina powoduje zaburzenia rytmu serca dziecka i niską wagę urodzeniową, wypłukuje z organizmu ciężarnej witaminy B oraz C, wapń, cynk i potas
niedogotowane lub surowe mięso, np. tatar, słabo wysmażone steki, szynka parmeńska grozi zachorowaniem kobiety na toksoplazmozę, co może skutkować poronieniem, obumarciem płodu lub wadami rozwojowymi dziecka, np. wodogłowiem
rozpuszczone i ponownie zamrożone lody, sery pleśniowe, np. brie lub camembert zawierają bakterie typu Listeria, które mogą prowadzić do poronienia, obumarcia płodu, porodu przedwczesnego lub poważnej choroby u noworodka
ryby słodkowodne zawierają związki chemiczne z zanieczyszczonych wód
surowe owoce morza (ostrygi, sushi) i ryby morskie (wędzony łosoś, tuńczyk) bywają zakażone bakteriami, ryby zawierają wysoki poziom rtęci, co może mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego u płodu
niedogotowane lub surowe jaja (kogel-mogel, sernik na zimno), mleko niepasteryzowane grożą zatruciem bakterią typu Salmonella, która powoduje ciężkie zatrucie pokarmowe i jest groźna dla rozwoju płodu
wątróbka i pasztety spożywane w nadmiarze nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się dziecka
pepperoni stwarza ryzyko toksoplazmozy
zupki i sosy w proszku zawierają glutaminian sodu, który może wywoływać zaburzenia trawienia i skórne reakcje alergiczne u kobiety ciężarnej, pogarszają wchłanianie żelaza
orzeszki ziemne mogą powodować uczulenie na orzeszki u dziecka

Oczywiście, w ciąży należy także wystrzegać się picia alkoholu. Badania naukowe sugerują, że nawet umiarkowane picie alkoholu w ciąży, tzn. np. dwa kieliszki wina tygodniowo, może negatywnie wpływać na rozwój cewy nerwowej u płodu. Poważnym skutkiem nadmiernego spożywania alkoholu w ciąży jest urodzenie dziecka z zespołem FAS (ang. Fetal Alcohol Syndrome – alkoholowy zespół płodowy).

Zobacz film: "Czego unikać w ciąży?"

2. Dieta w ciąży

Wszystkie kobiety, niezależnie od tego, czy są w ciąży czy nie, potrzebują ponad 14 mg żelaza dziennie. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są chude, czerwone mięsa – organizm najłatwiej wchłania żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Żelazo zawierają też nasiona roślin strączkowych, suszone owoce, zielone warzywa liściaste, orzechy i ziarna, a także wzbogacone płatki śniadaniowe i pieczywo. Jednak żelazo z tych produktów jest już gorzej wchłaniane.

W ciąży należy też zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w spożywanych potrawach. Nie martw się jednak, jeśli zdarzyło ci się jednorazowo zjeść naraz paczkę chipsów czy spałaszować porcję frytek. Spożyty tłuszcz możesz zbilansować następnego dnia, jedząc dania niskotłuszczowe. Najmniej odpowiednie dla kobiety w ciąży są tłuszcze nasycone, w które obfitują tłuste mięsa i pełne mleko, a także tłuszcze uwodornione, zawarte w margarynie, herbatnikach, chipsach i wielu produktach wysoko przetworzonych. Należy pamiętać, by w jedzeniu zachować rozsądek. Lekarze zazwyczaj nie stawiają żadnych zaleceń żywieniowych kobietom w ciąży – chyba że kobieta ciężarna jest otyła, ma cukrzycę ciążową, cierpi na nadciśnienie lub ma inną chorobę, którą może nasilać niewłaściwe odżywianie się. Jedz to, na co masz ochotę – jednak z umiarem.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Zioła zakazane w ciąży

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!