Produkty zakazane w ciąży
Produkty zakazane w ciąży to m.in. surowe owoce morza, mięsa ryb, sery pleśniowe, pasztety, nie w pełni ścięte jajka czy orzeszki ziemne. Kobiety ciężarne wielokrotnie zadają sobie pytanie, co powinny jeść, aby ich dziecko właściwie się rozwijało. Dieta kobiety w ciąży powinna być zróżnicowana, tzn. powinna zapewniać organizmowi komplet niezbędnych składników pokarmowych ze wszystkich grup żywienia: ziarna, owoce i warzywa, mięso, nabiał, produkty zbożowe. Jakich produktów spożywczych należy jednak w ciąży unikać?
1. Jakiej żywności unikać w ciąży?
Rodzaj żywności | Skutki zdrowotne spożycia żywności |
---|---|
mocna kawa lub herbata, coca-cola | kofeina powoduje zaburzenia rytmu serca dziecka i niską wagę urodzeniową, wypłukuje z organizmu ciężarnej witaminy B oraz C, wapń, cynk i potas |
niedogotowane lub surowe mięso, np. tatar, słabo wysmażone steki, szynka parmeńska | grozi zachorowaniem kobiety na toksoplazmozę, co może skutkować poronieniem, obumarciem płodu lub wadami rozwojowymi dziecka, np. wodogłowiem |
rozpuszczone i ponownie zamrożone lody, sery pleśniowe, np. brie lub camembert | zawierają bakterie typu Listeria, które mogą prowadzić do poronienia, obumarcia płodu, porodu przedwczesnego lub poważnej choroby u noworodka |
ryby słodkowodne | zawierają związki chemiczne z zanieczyszczonych wód |
surowe owoce morza (ostrygi, sushi) i ryby morskie (wędzony łosoś, tuńczyk) | bywają zakażone bakteriami, ryby zawierają wysoki poziom rtęci, co może mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego u płodu |
niedogotowane lub surowe jaja (kogel-mogel, sernik na zimno), mleko niepasteryzowane | grożą zatruciem bakterią typu Salmonella, która powoduje ciężkie zatrucie pokarmowe i jest groźna dla rozwoju płodu |
wątróbka i pasztety spożywane w nadmiarze | nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się dziecka |
pepperoni | stwarza ryzyko toksoplazmozy |
zupki i sosy w proszku | zawierają glutaminian sodu, który może wywoływać zaburzenia trawienia i skórne reakcje alergiczne u kobiety ciężarnej, pogarszają wchłanianie żelaza |
orzeszki ziemne | mogą powodować uczulenie na orzeszki u dziecka |
Oczywiście, w ciąży należy także wystrzegać się picia alkoholu. Badania naukowe sugerują, że nawet umiarkowane picie alkoholu w ciąży, tzn. np. dwa kieliszki wina tygodniowo, może negatywnie wpływać na rozwój cewy nerwowej u płodu. Poważnym skutkiem nadmiernego spożywania alkoholu w ciąży jest urodzenie dziecka z zespołem FAS (ang. Fetal Alcohol Syndrome – alkoholowy zespół płodowy).
2. Dieta w ciąży
Wszystkie kobiety, niezależnie od tego, czy są w ciąży czy nie, potrzebują ponad 14 mg żelaza dziennie. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są chude, czerwone mięsa – organizm najłatwiej wchłania żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Żelazo zawierają też nasiona roślin strączkowych, suszone owoce, zielone warzywa liściaste, orzechy i ziarna, a także wzbogacone płatki śniadaniowe i pieczywo. Jednak żelazo z tych produktów jest już gorzej wchłaniane.
W ciąży należy też zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w spożywanych potrawach. Nie martw się jednak, jeśli zdarzyło ci się jednorazowo zjeść naraz paczkę chipsów czy spałaszować porcję frytek. Spożyty tłuszcz możesz zbilansować następnego dnia, jedząc dania niskotłuszczowe. Najmniej odpowiednie dla kobiety w ciąży są tłuszcze nasycone, w które obfitują tłuste mięsa i pełne mleko, a także tłuszcze uwodornione, zawarte w margarynie, herbatnikach, chipsach i wielu produktach wysoko przetworzonych. Należy pamiętać, by w jedzeniu zachować rozsądek. Lekarze zazwyczaj nie stawiają żadnych zaleceń żywieniowych kobietom w ciąży – chyba że kobieta ciężarna jest otyła, ma cukrzycę ciążową, cierpi na nadciśnienie lub ma inną chorobę, którą może nasilać niewłaściwe odżywianie się. Jedz to, na co masz ochotę – jednak z umiarem.