Lukrecja szkodzi kobietom w ciąży - nowe wyniki badań

Najnowsze badania wskazują, że kobiety w ciąży powinny unikać spożywania lukrecji. Fińscy badacze twierdzą, że może to w przyszłości negatywnie wpłynąć na intelekt dziecka.

1. Szkodliwy słodzik

Nowe badania zostały opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Epidemiology”. Naukowcy z Finlandii przebadali 379 nastolatków w wieku 12-13 lat, których matki spożywały lukrecję w trakcie ciąży. Wśród badanych kobiet znajdowały się również takie, które przyjmowały duże ilości glicyryzyny, czyli naturalnego słodzika znajdującego się w tym przysmaku. W ciągu tygodnia było to aż 500 mg (250 g lukrecji).

6 produktów, których powinna unikać kobieta w ciąży
6 produktów, których powinna unikać kobieta w ciąży [6 zdjęć]

Ciąża to czas, kiedy kobieta powinna zadbać o swoje zdrowie. Pełnowartościowa dieta bogata w składniki...

zobacz galerię

Zobacz film: "Czego unikać w ciąży?"

Glicyryzyna blokuje enzym dehydrogenaza 11-beta-hydroksysteroidowa typu 2, który odpowiada za ochronę dziecka w łonie matki. Słodzik obecny w komórkach łożyska aktywuje kortyzol, który jest wytwarzany w organizmie ciężarnej i bez ochrony zaczyna silnie oddziaływać na dziecko. Kortyzol jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka, jednak produkowany w nadmiarze i może być szkodliwy.

Badacze sugerują, że dostarczanie organizmowi glicyryzyny w czasie ciąży może przyczynić się do problemów psychicznych dzieci, a także zaburzeń wydzielania hormonu stresu (kortyzolu).

Nastolatkowie biorący udział w eksperymencie miały słabsze wyniki na testach oceniających zdolności do rozumowania, a także gorsze kontakty z rówieśnikami. W dodatku dzieci te miały gorszą pamięć. Różnica w IQ między badanymi a pozostałymi nastolatkami wynosiła 7 punktów. U dziewczynek zauważono też predyspozycje do szybszego dojrzewania płciowego, a także wyższy wskaźnik BMI niż u ich rówieśniczek.

Przeczytaj także:

2. Ostrożność przede wszystkim

Wciąż jeszcze nie wiadomo, jaki dokładnie wpływ ma glicyryzyna na płód. Badania będą kontynuowane. Jednak naukowcy już teraz sugerują, aby kobiety w ciąży lub planujące powiększenie rodziny unikały spożywania produktów zawierających lukrecję. Fiński Narodowy Instytut Zdrowia i Opieki Społecznej wprowadził ją na listę produktów nierekomendowanych kobietom w ciąży.

Następny artykuł: Miód w ciąży

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!