Lukrecja szkodzi kobietom w ciąży - nowe wyniki badań
Najnowsze badania wskazują, że kobiety w ciąży powinny unikać spożywania lukrecji. Fińscy badacze twierdzą, że może to w przyszłości negatywnie wpłynąć na intelekt dziecka.
1. Szkodliwy słodzik
Nowe badania zostały opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Epidemiology”. Naukowcy z Finlandii przebadali 379 nastolatków w wieku 12-13 lat, których matki spożywały lukrecję w trakcie ciąży. Wśród badanych kobiet znajdowały się również takie, które przyjmowały duże ilości glicyryzyny, czyli naturalnego słodzika znajdującego się w tym przysmaku. W ciągu tygodnia było to aż 500 mg (250 g lukrecji).
Glicyryzyna blokuje enzym dehydrogenaza 11-beta-hydroksysteroidowa typu 2, który odpowiada za ochronę dziecka w łonie matki. Słodzik obecny w komórkach łożyska aktywuje kortyzol, który jest wytwarzany w organizmie ciężarnej i bez ochrony zaczyna silnie oddziaływać na dziecko. Kortyzol jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka, jednak produkowany w nadmiarze i może być szkodliwy.
Badacze sugerują, że dostarczanie organizmowi glicyryzyny w czasie ciąży może przyczynić się do problemów psychicznych dzieci, a także zaburzeń wydzielania hormonu stresu (kortyzolu).
Nastolatkowie biorący udział w eksperymencie miały słabsze wyniki na testach oceniających zdolności do rozumowania, a także gorsze kontakty z rówieśnikami. W dodatku dzieci te miały gorszą pamięć. Różnica w IQ między badanymi a pozostałymi nastolatkami wynosiła 7 punktów. U dziewczynek zauważono też predyspozycje do szybszego dojrzewania płciowego, a także wyższy wskaźnik BMI niż u ich rówieśniczek.
Przeczytaj także:
- Dziewczynka wpadła pod pociąg. Przeżyła dzięki pomocy przechodniów
- Samotna matka nie dostanie pieniędzy z 500+. Zarobiła o 7,82 zł za dużo
- Ten ojciec nie ma sobie równych. Jego posiłki, to małe dzieła sztuki
- Nie nazywaj tak dziecka. Sprawisz, że będzie nieśmiałe i zakompleksione
- Czy dzieci w Polsce będą się uczyć niezgodnie z prawem? W szkole będą zostawać nawet do godz. 20
2. Ostrożność przede wszystkim
Wciąż jeszcze nie wiadomo, jaki dokładnie wpływ ma glicyryzyna na płód. Badania będą kontynuowane. Jednak naukowcy już teraz sugerują, aby kobiety w ciąży lub planujące powiększenie rodziny unikały spożywania produktów zawierających lukrecję. Fiński Narodowy Instytut Zdrowia i Opieki Społecznej wprowadził ją na listę produktów nierekomendowanych kobietom w ciąży.