Trwa ładowanie...

Lukrecja szkodzi kobietom w ciąży - nowe wyniki badań

 Anna Krzpiet
17.02.2017 13:14
Lukrecja
Lukrecja (Fotolia)

Najnowsze badania wskazują, że kobiety w ciąży powinny unikać spożywania lukrecji. Fińscy badacze twierdzą, że może to w przyszłości negatywnie wpłynąć na intelekt dziecka.

1. Szkodliwy słodzik

Nowe badania zostały opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Epidemiology”. Naukowcy z Finlandii przebadali 379 nastolatków w wieku 12-13 lat, których matki spożywały lukrecję w trakcie ciąży. Wśród badanych kobiet znajdowały się również takie, które przyjmowały duże ilości glicyryzyny, czyli naturalnego słodzika znajdującego się w tym przysmaku. W ciągu tygodnia było to aż 500 mg (250 g lukrecji).

6 produktów, których powinna unikać kobieta w ciąży
6 produktów, których powinna unikać kobieta w ciąży [6 zdjęć]

Ciąża to czas, kiedy kobieta powinna zadbać o swoje zdrowie. Pełnowartościowa dieta bogata w składniki

zobacz galerię

Glicyryzyna blokuje enzym dehydrogenaza 11-beta-hydroksysteroidowa typu 2, który odpowiada za ochronę dziecka w łonie matki. Słodzik obecny w komórkach łożyska aktywuje kortyzol, który jest wytwarzany w organizmie ciężarnej i bez ochrony zaczyna silnie oddziaływać na dziecko. Kortyzol jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka, jednak produkowany w nadmiarze i może być szkodliwy.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Badacze sugerują, że dostarczanie organizmowi glicyryzyny w czasie ciąży może przyczynić się do problemów psychicznych dzieci, a także zaburzeń wydzielania hormonu stresu (kortyzolu).

Nastolatkowie biorący udział w eksperymencie miały słabsze wyniki na testach oceniających zdolności do rozumowania, a także gorsze kontakty z rówieśnikami. W dodatku dzieci te miały gorszą pamięć. Różnica w IQ między badanymi a pozostałymi nastolatkami wynosiła 7 punktów. U dziewczynek zauważono też predyspozycje do szybszego dojrzewania płciowego, a także wyższy wskaźnik BMI niż u ich rówieśniczek.

Przeczytaj także:

2. Ostrożność przede wszystkim

Wciąż jeszcze nie wiadomo, jaki dokładnie wpływ ma glicyryzyna na płód. Badania będą kontynuowane. Jednak naukowcy już teraz sugerują, aby kobiety w ciąży lub planujące powiększenie rodziny unikały spożywania produktów zawierających lukrecję. Fiński Narodowy Instytut Zdrowia i Opieki Społecznej wprowadził ją na listę produktów nierekomendowanych kobietom w ciąży.

Następny artykuł: Miód w ciąży
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze