- mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
5 produktów, których powinna unikać kobieta w ciąży
Ciąża to czas, kiedy kobieta powinna zadbać o swoje zdrowie. Pełnowartościowa dieta bogata w składniki odżywcze jest podstawą – wszystko po to, by zapewnić rosnącemu w łonie mamy dziecku zdrowy start. Istnieją jednak produkty, których w ciąży należy unikać – mogą zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Większość z nich można jeść bez obaw, gdyż zawierają wiele witamin i cennych składników mineralnych, ale pod warunkiem, że nie spodziewasz się właśnie dziecka. Sprawdź, czego nie powinnaś jeść w ciąży.
Zobacz także: Zdrowa dieta w czasie ciąży
Surowe mięso
Tatar z jajkiem to twoje ulubione wykwintne danie? Niestety, na czas ciąży musisz przestać je jeść. Również twoje ulubione burgery wołowe powinny być dobrze wysmażone.
Surowe mięso może zawierać niepożądane bakterie i pierwotniaki. Te z kolei mogą odpowiadać za wywołanie takich chorób jak toksoplazmoza. Jej objawami są zazwyczaj: gorączka, dreszcze, ból w stawach, a nawet zapalenie mózgu i opon mózgowych.
Najbardziej niebezpieczne dla płodu jest zagrożenie toksoplazmozą w pierwszym trymestrze ciąży – może zakończyć się nawet poronieniem.
Zobacz także: Mięso w ciąży
Niepasteryzowane mleko
Choć świeże produkty są coraz bardziej popularne, należy ich unikać w ciąży. Szczególnie dotyczy to niepasteryzowanego mleka.
Po kontakcie ze zwierzęciem, bez przejścia procesu pasteryzacji, świeże mleko może zawierać takie bakterie jak: E. Coli, Campylobacter oraz Listeria. Każda z nich przechodzi przez łożysko i może doprowadzić do zatrucia krwi i zakażenia dziecka. Dlatego w ciąży bezpieczniej jest wybierać mleko pasteryzowane.
Zobacz także: Jakie mleko jest najzdrowsze?
Owoce morza
Choć są zdrowe i bardzo smaczne, nie zaleca się jedzenia owoców morza kobietom w ciąży. Również takie ryby jak tuńczyk, rekin, miecznik, makrela królewska powinny być na cenzurowanym.
Wszystkiemu winna jest szkodliwa zarówno dla kobiety, jak i płodu rtęć. Uszkadza ona błony biologiczne i ma negatywny wpływ na organizm. Z kolei owoce morza mogą przyczynić się do zakażenia bakteryjnego i zatruć pokarmowych. Mogą również spowodować zarażenie tasiemcem.
Zobacz także: Alergia na owoce morza - fakty i mity
Surowe jaja
Podobnie jak surowe mięso, spożywanie jaj w ciąży bez uprzedniego ich zagotowania może spowodować zakażenie Salmonellą. A to wiąże się z wymiotami, bólami głowy, nudnościami. W takim przypadku często niezbędny jest kilkudniowy pobyt w szpitalu, gdzie lekarze podadzą odpowiedni antybiotyk. Aby uniknąć salmonellozy, zawsze myj i gotuj jaja.
Zobacz także: 7 powodów, dla których warto jeść jajka
Niepasteryzowane soki
Również mogą zawierać bakterie E. Coli oraz te powodujące toksoplazmozę. Szczególnie mowa tutaj o tzw. sokach jednodniowych, które choć są zdrowe, nie zostają poddawane procesowi pasteryzacji.
Nie dajmy się jednak zwariować – niemalże bez wyrzutów sumienia możesz pić soki owocowe i warzywne własnoręcznie przygotowywane. Pamiętaj jednak o dokładnym umyciu składników. Dzięki temu pozbędziesz się pestycydów i konserwantów.
Zobacz także: Soki – czy wiesz, które są naprawdę zdrowe?